Brit Awards izašao s ovogodišnjim nominacijama

Nominacije su objavljene jutros u Londonu tijekom kojih je Tom Odell primio nagradu britanske kritike (Critics’ Choice prize).

Mumford & Sons 'Babel'

Mumford and Sons i Alt-J su najnominiraniji favoriti ovogodišnjeg Brit Awardsa. A s jednom kategorijom manje i to onom za najbolji album godine slijedi ih grupa Muse. Po dvije nominacije imaju također Plan B i Emeli Sande i to s puno boljim statusom jer su njihovi albumi u kategoriji najboljih, a slična je situacija i s debitantima Benom Howardom i Jessie Ware.

Alt-J (Foto: Wikipedia)

Amy Winehouse posthumno je nominirana za najbolju britansku pjevačicu, dok su The Rolling Stones zahvaljujući svega nekoliko koncerata održanih na matičnom teritoriju uvršteni u listu najboljih koncertnih atrakcija, a obzirom da slave 50. godinu postojanja, možda im se na dodjeli i nagrada pogurnuta tom mišlju biračkog tijela ‘skotrlja’ u ruke.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GD0kmSLXaAI[/youtube]

Nominacije uglavnom kao i prethodnih godina predstavljaju sukus kvalitete i statusa po sistemu: tko je tko na britanskoj sceni (čitaj: tko je prodao najviše, zbog čega su Mumford And Sons, koji su već sad giganti u SAD-u, neizostavni dio priče), pa stoga jedna od najzanimljivijih listi svakako je ona s nominacijama novih izvođača, tj. onih na koje se najviše tipuje u budućnosti, a to su kako za sada stvari stoje: iznimno telentirani Jake Bugg, zatim pjevačica Jessie Ware koju ćemo imati sreće uživo gledati i slušati ovog proljeća u Tvornici kulture, već spomenuti Alt-J ujedno predstavlja i najveće iznenađenje u sveukupnom zbroju nominacija, potom kantautor Ben Howard čija kvaliteta je pravovremeno prepoznata i na ovom portalu, a zasluženo se na listi našla nova pop senzacija Rita Ora, djevojka albanskih korijena.

Jessie Ware (RDD)

Što se tiče liste stranih izvođača, posebna kvalitativna gužva se može primjetiti u kategorijama najboljih pjevača gdje su se u ‘muškoj vrsti’ našli: Jack White, Gotye, Michael Buble, Frank Ocean i Bruce Springsteen, dok su u ‘ženskoj vrsti’: Rihanna, Alicia Keys, Cat Power, Lana Del Rey i Taylor Swift.

Brit Awards će se održati 20. veljače u Londonskoj O2 Areni, a na dodjeli će nastupiti Muse, One Direction, Robbie Williams, Emeli Sande, Mumford and Sons i Ben Howard.

Cjelokupni popis Brit Awards nominacija:

Najbolja britanska grupa:
Mumford and Sons
Alt-J
The xx
Muse
One Direction

Najbolji britanski album:
Emeli Sande ‘Our Version of Events’
Plan B ‘Ill Manors’
Alt-J ‘An Awesome Wave’
Paloma Faith ‘Fall To Grace’
Mumford and Sons ‘Babel’

Najbolja britanska pjevačica:
Amy Winehouse
Paloma Faith
Bat For Lashes
Jessie Ware
Emeli Sande

Najbolji britanski pjevač:
Calvin Harris
Plan B
Richard Hawley
Ben Howard
Olly Murs

Najbolji novi izvođač:
Jake Bugg
Jessie Ware
Alt-J
Ben Howard
Rita Ora

Najbolji koncertni izvođač:
Mumford and Sons
Coldplay
Muse
The Vaccines
The Rolling Stones

Najbolja strana grupa:
The Black Keys
The Script
Alabama Shakes
Fun.
The Killers

Najbolji strani pjevač:
Jack White
Gotye
Michael Buble
Frank Ocean
Bruce Springsteen

Najbolja strana pjevačica:
Rihanna
Alicia Keys
Cat Power
Lana Del Rey
Taylor Swift

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X