Brit Floyd: Naš cilj je davati glazbu Pink Floyda uživo

Povodom skorašnjeg gostovanja Brit Floyda u Zagrebu, točnije u četvrtak 8. studenog, porazgovarali smo s Damianom Darlingtonom, osnivačem ovog tribute projekta.

Brit Floyd

Pink Floyd ne treba uvod kao jedno od najvažnijih glazbenih imena svih vremena. Nema ih godinama na sceni, Richard Wright i Syd Barret sada doslovce žive među zvijezdama, David Gilmour se pritajio, a Roger Waters jedini ruši zidove glavom i gitarom, pa zahvaljujući njemu i tribute bendovima svinje i dalje lete. Napuhali su ih i glazbenici s Otoka koji se uz australski tribute pandan kreću svjetskim metropolama ne bi li i dalje održavali strast stare i pobudili onu novu kod mlade publike te barem još malo radili na tome da zvuk Pink Floyda i dalje živi na pozornici. Pred prvi dolazak novog, ali službeno potvrđenog najvećeg Pink Floyd tribute showa, osnivač i frontmen, gitarist Damian Darlington odazvao se na razgovor ugodni.

U Hrvatsku nam dolazite u studenom s turnejom nazvanom „A Foot in The Door“, pa nas za početak zanima što se kuha na pozornici floydovskoj što ćemo vidjeti u Splitu, a zatim u Zagrebu?

Damian Darlington: Turneja se odnosi na posljednju kompilaciju Pink Floyda objavljenu prošle godine pa ćemo izvesti sve pjesme s nje, a kako se radi o nastupu od dva i pol sata, imamo i vremena odsvirati materijale poput Echoes, i to u potpunosti. To je pjesma od 23 minute i kao takva je fanovima Pink Floyda svojevrsna prekretnica. Također izvodimo album The Wall s kojim trenutačno Roger Waters pohodi svijet.

Odlična prilika da nakon što smo ga prošle godine gledali u zagrebačkoj Areni dobijemo i jednu tribute perspektivu na taj album koji se opravdano naziva kultnim i legendarnim. Waters je u travnju 2011. oduševio Hrvatsku i to ne samo odličnim glazbenim tretmanom, već vrlo bogatim i dramatičnim vizualima.

Damian Darlington: Nadam se da ćemo i mi uspjeti to učiniti jer su vizuali nevjerojatno važan segment naših nastupa. Moram tu podsjetiti da je Brit Floyd bend koji koristi spektakularnu rasvjetu s kojom su pravi fanovi originalnog benda upoznati s njihovih koncerata, a tu je, naravno, i svinja na napuhavanje, kao i svi oni elementi koje ljudi očekuju na jednom takvom nastupu.

(Smijeh) upravo si mi ukrao pitanje o svinji. No kad smo kod Watersa, jesi li imao prilike pogledati jedan od nastupa s turneje „The Wall“?

Damian Darlington: Da, prošle godine u Manchesteru i moram reći da je to vizualno zapanjujuć nastup. Sretan sam što Roger Waters i dalje putuje svijetom s tom turnejom.

Naravno, ali ono što je još važnije, a u to smo se zbilja osobno uvjerili u svom dvorištu jest da pored filigranski pripremljene produkcije, sam Waters i nakon 30 godina ne gubi strast, kao ni motoriku dok je na pozornici i istinski smatram da smo sretni što smo dobili autentičan komad Pink Floyda. No Pink Floyd danas kao glazbeni koncept i ime s izuzetnim nasljeđem neće biti po prvi puta predstavljen našoj publici na način na koji ga vi donosite. Sjećam se i odlaska u našu koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski 2010. godine kada je ondje nastupio The Australian Pink Floyd Show. Ako se ne varam, tada si još uvijek bio dio tog postava, zar ne?

Damian Darlington: Tako je (smijeh), mislim da ako si bio tamo da si me vidio negdje u dvorani kako sviram s ‘Aussijevcima’. Tijekom te turneje imali smo nekoliko koncerata u vašoj zemlji odakle nosim divne uspomene.

To nam svi kažu, ali rijetko tko bude konkretan.

Damian Darlington: Predivna sela i seoski krajolik, kao i gradovi u kojima smo nastupali, a odande se sjećam odličnog noćnog života. Odlično smo se proveli.

Bojim se da će se mnogi čitatelji zapitati na koja ste to mjesta zalazili gdje bi noćni život bio odličan. Ali zanima me razlog odlaska iz australske varijante ovog tribute benda u jednu sasvim sličnu priču tek drukčijeg nacionalnog predznaka, ali pod istom Krunom? Možemo li dobiti podrobnije objašnjenje prelaska od Australaca u Britance?

Damian Darlington: Brit Floyd postoji otprilike dvije godine i dogodio se kao rezultat na impuls koji mi je nalagao da trebam krenuti dalje, u novom i svježem smjeru. Nalagao je da započnem rad s drugim glazbenicima i mislim da posjedujemo jednu obnovljenu i osvježenu strast prema glazbi koju sviramo. Doista težimo napraviti korak dalje u donošenju što detaljnijeg iskustva ljudima ispred pozornice. Zbilja cijenimo tu glazbu i vjerujemo da znamo kako treba odsvirati onakvu glazbu kakvu poklonici Pink Floyda očekuju. Na turneji smo već gotovo dvije godine i obišavši Kanadu, Ameriku i Europu, mogu reći da nam doista dobro ide. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X