Britanska vlada poziva čelnike glazbene industrije u reformu streaming servisa

Iako se u izvješću DCMS-a navodi uspjeh streaminga i njegov rast koji je postao glavni izvor prihoda, vlada je također prepoznala zabrinutost oko načina na koji se ti prihodi dijele.

(Foto: Wikipedia)

Vlada Velike Britanije pozvala je brojne čelnike glazbene industrije da pomognu u razmatranju reformi streaminga kao odgovor na nedavno izvješće Odbora DCMS -a o ekonomiji streaming servisa.

Britanski Odbor za digitalnu, kulturu, medije i sport (DCMS), Commons Select Committee, od prošle godine ispituje poslovni model za streaming i je li model pošten prema autorima pjesama i izvođačima.

Zastupnici su tijekom ljeta naglasili potrebu za “potpunim resetiranjem” glazbene industrije kako bi se rješili “jadni primitci” koje umjetnici dobivaju, kako navodi dio izvješća iz istraživanja Economics Of Music Streaming.

Istragom je DCMS čuo dokaze imena kao što su Radiohead, Elbow, i Nadine Shah, a još je u travnju više od 150 umjetnika – uključujući Paula McCartneya i Kate Bush potpisalo otvoreno pismo premijeru Borisu Johnsonu tražeći pomoć u reformi streaming servisa.

Drago nam je što je vlada prepoznala da globalno streaming okruženje mora biti transparentno i pošteno. – Graham Davies, izvršni direktor The Ivors Academy

Dana 22. rujna vlada je otkrila akcijski plan za sljedećih 12 mjeseci, koji će uključivati ​​zajednički rad s glazbenom industrijom na formiranju kontakt grupe koja će pomno proučavati ključna pitanja.

“Objava izvješća odbora ključan je trenutak za glazbenu industriju”, rekla je Vlada u svom službenom odgovoru na izvješće DCMS-a.

Iako se u izvješću navodi uspjeh streaminga i njegov rast koji je postao glavni izvor prihoda, vlada je također prepoznala zabrinutost oko načina na koji se ti prihodi dijele.

Pozdravljamo vladino priznanje potrebe za boljim razumijevanjem složenosti tržišta glazbenog streaminga, te da je djelovanje industrije na rješavanju zabrinjavajućih pitanja bolje od zakonodavne intervencije koja bi mogla negativno utjecati na izvođače, ugrožavajući teško stečeni povratak rasta nakon godina pada – BPI

“No, iako ukupni prihodi od glazbe rastu, mnogo se više stvaratelja bori za svoj dio, a postoje i različiti i čvrsto zauzeti stavovi o tome kako bi prihod od streaminga trebao biti podijeljen kako bi se osigurali pošteni ishodi”, rekla je vlada i dodala: “Također postoji zabrinutost da naši regulatorni okviri, uključujući autorska prava, nisu išli u korak s promjenama koje je donio streaming.”

Vladina akcija neće biti trenutna. Rasprava o budućnosti streaming gospodarstva nastavit će se još najmanje 12 mjeseci, nakon objavljivanja vladinog rasporeda.

Fantastično je što je vlada voljna dodatno istražiti ekonomiju streaminga s ciljem osiguravanja poštenije podjela izvođačima i tekstopiscima. – Naomi Pohl, zamjenica glavnog tajnika Sindikata glazbenika

“Potrebna su ciljanija istraživanja i dokazi da bi vlada mogla odlučiti što će poduzeti po nekim pitanjima koja je odbor istaknuo”, navodi se u izvješću.
Ministri će blisko surađivati ​​s autorima glazbe, diskografskim kućama i streaming servisima kako bi razvili radni program. Prema izvješću, to će uključivati:

1. Uspostavljanje kontakt grupe za glazbenu industriju s visokopozicioniranim predstavnicima iz cijele glazbene industrije. Ova će se skupina sastati ove jeseni i redovito će se sastajati tijekom sljedećih 12 mjeseci kako bi pokrenula mjere i ispitala mišljenja dionika o ključnim pitanjima, uključujući pravičnu naknadu, transparentnost ugovora i pravila o odgovornosti platforme koje je uvela EU. Time će se nadopuniti odvojeni stalni rad s industrijom na rješavanju širih pitanja dobrobiti, poput zlostavljanja, uznemiravanja i diskriminacije, u kreativnim industrijama.

2. Pokretanje istraživačkog programa, uz uključivanje dionika, u jesen 2021., s ažuriranjem napretka u proljeće 2022. godine.

3. Uspostava dvije radne skupine tehničkih dionika tijekom jeseni 2021. Prva će raditi na dogovaranju standarda za transparentnost ugovora i uspostaviti kodeks ponašanja za glazbeni sektor, a druga će se pozabaviti pitanjima podataka i razviti minimalne standarde podataka za industriju. Očekuje se da će oboje ažurirati napredak nakon šest mjeseci. Također će se naručiti i objaviti industrijski vodič za upravljanje podacima u glazbenoj industriji.

Postoji zabrinutost da naši regulatorni okviri, uključujući autorska prava, nisu išli u korak s promjenama koje je donio streaming. – Vlada Ujedinjenog kraljevstva

U proljeće 2022. vlada će ažurirati zaključke kontaktne skupine glazbene industrije i razmotriti hoće li unaprijediti zakonodavstvo u nekim područjima. Ovaj će se postupak ponoviti u jesen 2022. godine.

Na prijedlog Odbora o zahtjevu da informacije o tantijemima budu potpuno transparentne, vlada je rekla da je to pitanje koje “industrija može i treba nastojati popraviti, te ih treba potaknuti na akciju.

Odgovarajući na vladin akcijski plan, glasnogovornik BPI-a rekao je: „Konkurencija u britanskoj glazbenoj industriji je žestoka. Kao što vlada primjećuje, streaming je umjetnicima i stvaraocima pružio više puteva do tržišta. Primjećujemo vladin odgovor da je CMA neovisan regulator i da svaka odluka o provođenju tržišne studije ostaje na njima. Ako CMA provede studiju, radujemo se detaljnoj ulozi diskografa u podizanju karijere britanskih talenata u složenom i dinamičnom ekosustavu.

“U vrijeme kada je veliki dio glazbenog sektora u Velikoj Britaniji bio pod pritiskom zbog pandemije, snimljena glazba se vratila rastu i nastavilo se u nju ulagati, što je koristilo široj glazbenoj zajednici kada je to bilo potrebno. Pozdravljamo vladino priznanje potrebe za boljim razumijevanjem složenosti tržišta glazbenog streaminga, te da je djelovanje industrije na rješavanju zabrinjavajućih pitanja bolje od zakonodavne intervencije koja bi mogla negativno utjecati na izvođače, ugrožavajući teško stečeni povratak rasta nakon godina pada – što bi štetilo stvaraocima glazbe i globalnoj konkurentnosti glazbe u Velikoj Britaniji.

“Veselimo se aktivnom sudjelovanju u daljnjim istraživačkim i industrijskim radnim skupinama za transparentnost i meta-podatke. Streaming znači da više umjetnika komercijalno uspijeva više nego ikad prije. Podrška daljnjem rastu tržišta i očuvanje dinamike britanske glazbe, ulaganja i inovacije najučinkovitiji su način da se osigura da još više umjetnika ima koristi.”

Zamjenica glavnog tajnika Sindikata glazbenika Naomi Pohl rekla je: „Fantastično je što je vlada voljna dodatno istražiti ekonomiju streaminga s ciljem osiguravanja poštenije podjela izvođačima i tekstopiscima. Vladin odgovor na izvješće Odabranog odbora DCMS-a pokazuje spremnost da se pozabavi našim ključnim brigama oko nepravednih naknada i pozabavi se onim što je izvješće opisalo kao “duboku zabrinutost” zbog dominacije velikih glazbenih kompanija.”

Graham Davies, izvršni direktor The Ivors Academy, rekao je: „Ovo je uzbudljiv trenutak i prilika za promjene koje u potpunosti prihvaćamo. Drago nam je što je vlada prepoznala da globalno streaming okruženje mora biti transparentno i pošteno. Prihvatili su da glazbena industrija propada u brojnim područjima i da im je potrebna pomoć u prihvaćanju ove agende modernizacije i reformi. Kao i mi, Vlada vidi rast i koristi koje će donijeti moderna glazbena industrija koja na pravi način nagrađuje stvaratelje.”

Vlada je također zatražila od Uprave za tržišno natjecanje i tržišta (CMA) da razmotri istragu protiv tri vodeće izdavačke kuće: Sony, Warner i Universal Music.

Također je predloženo da CMA razmotri dominaciju YouTubea na tržištu glazbenog streaminga.

Julian Knight, koji je predsjedatelj DCMS-a, rekao je da iako su streaming stranice “donijele značajnu zaradu glazbenoj industriji, talenti koji stoje iza nje, a to su izvođači, tekstopisci i skladatelji – gube”.

Knight je pozvao CMA da ispita komercijalnu moć velikih izdavačkih kuća, tvrdeći da imaju blagotvoran tretman u odnosu na nezavisne etikete i umjetnike koja sami objavljuju svoj materijal. To uključuje istaknutost na popularnim playlistama za reprodukciju i na izlozima istih.

Vlada je u službenom odgovoru rekla da, iako u takvoj istrazi “može biti vrijednosti”, u konačnici je na CMA-u da odluči hoće li nastaviti s istragom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X