Buč Kesidi, Joker Out i Djeca! na Šalati – Mi bomo celo noč plesali

Tri sastava iz različite tri republike s prostora nekadašnje Jugoslavije bešavno su se spojili u svojim senzibilitetima i podarili publici okupljenoj na zagrebačkoj Šalati plesnu večer s mnogo hitova.

Buč Kesidi na Šalati (foto: Vedran Metelko)

Jedan bend iz područja Hrvatske (Djeca!), drugi iz Slovenije (Joker Out) i treći iz Srbije (Buč Kesidi) su u subotu 27. svibnja na “otvorenom”, na sceni na Šalati u Zagrebu, djelovali kao da su formirani u istoj garaži, a ne u različitim državama. Njihove glavne postavke su: plesni ritam na tragu Arctic Monkeysa (i još hrpe bendova koji su utjecali ili su možda mogli utjecati na Arctic Monkeyse), indie rock (što god da to značilo), bučne i reske gitare, tekstovi koji su sličice iz ljubavnih života mladih ljudi. Unatoč jasnom zajedničkom nazivniku, svaki bend je uspio istaknuti svoje posebnosti.

Riječ “energija” je možda omiljena riječ nekih pjevača sudaca u showu “The Voice”, no u slučaju sastava Djeca! ona se ne može ne spomenuti. da se mobiteli mogu puniti zvukovima udaraca bubnja, brujanjem gitara i raznim parolama, u manje od sat vremena bi baterije svih elektroničkih uređaja na Šalati (uključujući susjedstvo) bile 100% operabilne i funkcionalne. Tijekom nastupa sastava Djeca! koji je prije nekog vremena iz dua prerastao u kvartet dogodilo se nešto neobično: nisam imao osjećaj da ispred mene svira prvi predizvođač večeri, zbog vrlo tople reakcije okupljenih i zbog samopouzdanja koje je jednostavno izviralo iz kvarteta: Bruno, Benjamin, Anja i Filip su se izvrsno zabavljali na sceni i taj elektroenergetski potencijal je prešao i na publiku. Žestoki, štektajući zvuk je rasplesao okupljene (koji su uglavnom pozorno pratili zbivanja na sceni), te se stvorio dojam da je svo četvero “unutra”. Djeca! rastu umjetnički vrlo brzo i publika ih prati. Nastupi su bolji od nastupnog albuma “Kad čuješ ovaj zvuk”, izdanog prošle godine.

Djeca! na Šalati (foto: Vedran Metelko)

Slovenski Joker Out je svoju šansu da se prezentira širem slušateljstvu iskoristio vrlo brzo i vrlo dobro. Dok je publiku Djeci! privlačio oštar, zavodljiv i energičan zvuk, Slovenci su okupljene šarmirali melodičnim pop pjesmama. I Joker Out raste kao gljiva poslije kiše, vjetar u leđa bio je nastup na Eurosongu u kojem nisu prošli nezapaženo, a ni suradnja s Elvisom Costellom na pjesmi “New Wave” nije odmogla rastu reputacije. Joker Out je vjerojatno nakon Lačnog Franza i neponovljivog Zorana Predina slovenski sastav čije riječi pjesama hrvatska publika najbolje poznaje, a govorimo o pjesmama koje se pjevaju na slovenskom jeziku. Pjevač Bojan Cvjetićanin sa svojom scenskom karizmom može ponijeti naslov: “Zdravko Čolić za indie pop publiku”, a ni ostali članovi nisu sramežljivi na pozornici. Vrhunac i programirani zaključak nastupa bila je izvedba “Carpe Diem”, ovogodišnje slovenske predstavnice na Eurosongu. Sudeći po odazivu publike, Joker Out se lako može zamisliti na ljetnoj turneji po Hrvatskoj, tim više što određeni broj slovenskih turista dolazi u našu zemlju.

Iako je već tijekom nastupa grupe Joker Out na Šalati boravio solidan broj ljudi i iako je tulum već bio u solidnom zamahu, znalo se tko su zvijezde večeri: pančevački samozvani samopojašnjavajući ljevoruki disco pop-rock electro boy band duo Buč Kesidi. Ako bilo koji izvođač dogura do koncerta na Šalati (uz napomenu da se na tribine nije moglo, ali vjerojatno je da bi se i to rasprodalo) sa samo tri albuma (od kojih je jedan live), jednim filmom i par singlova, to je već samo po sebi impresivno postignuće. Buč Kesidi na Šalati nije bio iznebuha, tome je prethodilo pet rasprodanih koncerata u prostoru Akademije likovnih umjetnosti. Odgovor publike je bio evidentiran cca dva i pol tjedna prije koncerta na Šalati, kad je objavljena vijest da je isti rasprodan, vidjelo se i zašto. Luka Racić i Zoran Zarubica na sceni daju sve što publiku zanima: red izvrsnih pjesama u kojima se lako prepoznaje publika, dramaturški jak početak s još jačom završnicom, pametno odabrane goste (Z++ i nipplepeople), dašak glamura i seksepila, konfete pri kraju, interakciju s okupljenima.

Buč Kesidi na Šalati (foto: Vedran Metelko)

Publika je na Šalati završila kao vol u kupusu, plesni ritmovi su udarali sa svih strana bez zaustavljanja. Osim što su talentirani, Zoran i Luka su shvatili što treba raditi, brzo uče i neki su rezultati itekako bili vidljivi na Šalati. Racić (gitara, vokal) i Zarubica (bubnjevi, vokal) sviraju pjesme u kojima se svatko na trenutak može osjetiti da je centar svemira i da je baš ta pjesma o situaciji u kojoj se nedavno našao. Na to se još nadovezuju plesni ritmovi, elektronički zvukovi raznog porijekla, različiti muzički utjecaji od kojih Zoran i Luka ne bježe, nego ih pokušavaju prihvatiti s razumijevanjem i uklopiti u aktualnu glazbenu tapiseriju. Zapravo, Buč Kesidi izvodi kafanski indie pop. U kafani, barem u Srbiji, svatko (uz stvarno vrlo rijetke iznimke) je prihvaćen i dobro došao, pa su tako i muzički utjecaji kod Buč Kesidija dobro došli. Drugi termin koji se veže za kafanu su kafanske priče. Njihove pjesme su upravo to – priče s ne baš sretnim krajem i s dosta razočaranja, no s druge strane, kafana, odnosno u širem smislu izlasci je to što je važno da se čovjek osjeti društveno živim.

Iako je na koncertu dominirala mlađahna generacija posjetitelja, nije bilo neobično vidjeti ni sredovječne osobe, kao ni roditelje sa svojim tinejdžerskim podmlatkom u subotnjem izlasku: svatko sluša pjesme o večernjim druženjima, propalim ljubavima i lošim spojevima iz svog kuta. Kod Buč Kesidi nije da nema mjesta za napredak, njihov je skoro dvosatni nastup bio ipak mrvicu predug, s nekoliko slabijih pjesama koje su se ipak mogle izbjeći. Također, tijekom slušanja koncerta postavilo se pitanje kako bi sve to zvučalo da su sve dionice odsvirane baš staromodno uživo. Vjerujem da je to sljedeći korak u evoluciji sastava, imaginarni prijatelj mi šapće ime Miron Hauser i neke riječi tipa jazz, orkestar i hrt. A možda Luka i Zoran imaju bolje ideje, ne bi bilo prvi put.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X