Cajke ne, ali Hillsong može – u Puli će nastupiti zbor crkve koju se povezuje s ‘kulturom silovanja’

Otac osnivača osvjedočeni je pedofil, a brojni vođe optuživani su za seksualna zlostavljanja, financijske malverzacije i bezbroj drugih stvari… i sve te informacije dostupne su u klik ili dva na internetu.

Hillsong United (foto: Hillsong United/Facebook)

Filip Zoričić, pulski gradonačelnik i vodeći autoritet za glazbeni ukus i europejstvo slavno je prošli tjedan zalupio vrata tamošnjega Doma sportova izvođačima narodne glazbe Dušku Kulišu, Draganu Kojiću, Ani Bekuti i Zorani Mićanović koji su trebali nastupiti na koncertu u organizaciji neke tamo Hiljadarke, jer njihova glazba nije u skladu s “identitetom građanske, europske i mediteranske Pule” kao što su to drugi glazbenici koji će ove godine svirati u tom gradu, velika svjetska imena a to su Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazzotti, Florence and the Machine i Hillsong United.

Pa dobro reći ćete, istina je da Duško Kuliš nije u jednakoj mjeri građanin kao Robbie Williams i da Dragan Kojić nije Mediteranac kao Eros Ramazotti, a i Florence Welch djeluje više u skladu s europskim duhom nego Ana Bekuta i Zorana Mićanović, ali čekaj malo… Koji vrag je Hillsong United?

“Hillsong United je klanjateljski sastav koji je nastao kao dio crkve Hillsong”, stoji u opisu ovog australskog izvođača kao i to da izvode “pjesme nadahnute vjerom u pop i rock ruhu”. Fino, reći ćete, mladi ljudi, vjernici, zalažu se za tradicionalne kršćanske vrijednosti, promiču bogoslužje na suvremen način blizak širokoj publici. Sve je to u skladu s “identitetom građanske, europske i mediteranske Pule” i tome može prigovarati samo neki komunist i antikrist kojemu je draže da se slušaju gnjusne cajke negoli u pop ruho odjevena riječ Božja.

Problem nastaje ako samo odete korak dalje i u Google upišete pojam Hillsong. U top stories rezultatima iskaču tri vijesti objavljene unutar zadnjih 24 sata, prva od njih tek dva sata prije trenutka pisanja ovog teksta. Objavljena je u renomiranoj britanskoj novini The Guardian, a naslov u prijevodu glasi: “Hillsong College navodno je učio studente da bi se žene trebale seksualno podčiniti muževima“. Druge dvije vijesti dolaze s australskog portala news.com.au i odnose se na istu aferu i na zahtjev da se policija uključi u istragu slučaja i tzv. “kulturu silovanja” za koju se ova crkva optužuje.

Ova vijest jest aktualna, ali nije ništa novo kad je u pitanju Hillsong. Crkvu su kaže Wikipedia “kritizirali političari, mediji, grupe u zajednici, kršćanski čelnici i bivši članovi zbog sumnjivih financija, veza s kontroverznim organizacijama, stavova prema LGBT osobama i postupanja s kritičarima, kao i brojnih skandala itd.” Zanemarimo financijske malverzacije i zadržimo se samo na “kulturi silovanja” koja prati ovu zajednicu. Otac osnivača Briana Hustona, pastor Frank Huston, seksualno je zlostavljao dječake, njih najmanje devet, od kojih je jedan imao sedam godina, što je na koncu i sam priznao tijekom istrage koja je provedena unutar crkve. Brian Huston trebao je biti priveden na sud kako bi dao iskaz vezan za sumnje da je znao za očeve zločine i prikrivao ih, ali bio je u Sjedinjenim Državama u vrijeme kada je optužen i u međuvremenu je odstupio s mjesta predsjednika odbora crkve, a sam sudski proces se, čini se, odužio.

Za ustanovu koja za vođu ima nekog čiji članovi obitelji priznaju pedofiliju i homoseksualnost, Hillsong ima neobičan stav po pitanju istospolnih odnosa. Smatra ih, naime, grijehom i kaže da prihvaća gay ljude koji ne slijede “homoseksualni način života”. Štogod to značilo. Isto tako podržavali su kontroverznu evangeličku zakladu Mercy Ministries koja je poznata po zalaganju protiv pobačaja i konzervativnim stavovima o homoseksualnosti.

Premda su neke od svojih pastora, poput razvikanog Carla Lentza, nekadašnjeg duhovnog pastira pop zvijezde Justina Biebera, najurili zbog optužbi da prakticira “izvanbračne veze”, to im je manje smetalo u slučaju Anne Crenshaw, žene koju je seksualno uznemiravao oženjeni administrator crkve Jason Mays. Ovaj je priznao krivnju za što je kažnjen s godinu dana zabrane propovijedanja, ali kasnije mu je ipak dopušteno da služi i pjeva. Crenshaw je nastupila u emisiji 60 minutes s još jednom ženom koja je tvrdila da ju je jedan pripadnik crkve silovao.

Još malo faktografije s Wikipedije: “U ožujku 2022. Brian Houston podnio je ostavku na poziciju globalnog pastora nakon što je započela unutarnja istraga njegovog nedoličnog ponašanja. Objavljeno je da se u 2013. i 2019. godini neprimjereno ponašao prema ženama povezanim sa Crkvom.” Ili pak ovo: “Pastor Reed Bogard podnio je ostavku u siječnju 2021., dva tjedna prije nego što je istraga utvrdila da je optužen za silovanje mlađe kolegice dok je služio u Hillsong New Yorku. Prema izvješću, oženjeni Bogard imao je aferu s kolegicom između 2013. i 2014., za što su u Hillsong Australia znali, ali su odbili poduzeti mjere.”

Popis nedoličnosti je predugačak da bi ga se ovdje prepisivalo, ali barem vezano za glazbu valja izdvojiti i briljantan slučaj Michaela Guglielmuccija, pastora crkve Planetshakers koji je napisao pjesmu “Healer” o svojim iskustvima s karcinomom, a koju je Hillsong odlučio uvrstiti na svoj album ” This Is Our God”. Na koncu se ispostavilo da Guglielmucci nikad nije bolovao od raka, već je bio ovisnik o pornografiji.

Možda Kuliš nije u istom rangu kao Robbie Williams i Kojić nije Eros, a Bekuta i Mićanović ne mogu se mjeriti s Florence Welch, ali zar je njihova glazba – kojoj je kvaliteta, ne lažimo se, u najmanju ruku sumnjiva – zbilja veći razlog za zabranu koncerta od beskonačnog niza optužbi kojima je zatrpan Hillsong, a za koje se može saznati u doslovno jedan ili dva klika u tražilicu i na Wikipediji? Pa valjda je Zoričić dovoljno europejsko-mediteransko-građanskog profila da se znade koristiti ovim jednostavnim alatima dostupnim i najgorim cajkašima. Valjda.

Zabrana cajki u Puli – za kontraevoluciju spremni

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X