Kinoteka prikazuje oskarovske pretendente

Program ‘Kum, anatomija klasika’ zatvara glasovita hongkoška trilogija Pakleni poslovi Andrewa Laua i Alana Maka, a među Novitete stižu oskarovski favoriti ‘Na zapadu ništa novo’ Edwarda Bergera i ‘Sve u isto vrijeme’ Daniela Scheinerta i Daniela Kwana.

“Na zapadu ništa novo” (foto: Kinoteka)

Program “Kum, anatomija klasika” u zagrebačkoj Kinoteci zatvara se obveznim štivom za sve filmske sladokusce. Riječ je o trilogiji “Pakleni poslovi”, akcijskom krimiću redatelja Andrewa Laua i Alana Maka koji su budistički koncept „vječnog pakla“ i tradiciju hongkoškog policijskog filma spojili u jedan od najambicioznijih i najuzbudljivijih filmskih pothvata s početka 21. stoljeća. Pakleni poslovi priča su o igri mačke i miša dvojice tajnih agenata: policajca Chena infiltriranog u redove mafijaša i kriminalca Laua koji se uvukao u policijske redove. Film krase odlično vođena priča, psihološki kompleksni likovi i sjajni nastupi Andyja Laua i Tonyja Leunga. Spomenimo i to da je uhvatio pozornost Martina Scorsesea, koji ga je preradio u Oscarom nagrađeni film “Pokojni”. Drugi i treći dio “Paklenih poslova” ubrzo slijede, stoga ne propustite pogledati prvi dio ovog izuzetnog filma, koji se prikazuje u restauriranoj inačici.

Uz “Paklene poslove”, na rasporedu je i “Moj rođak Vinny”, odlična sudska komedija Jonathana Lynna u kojoj Joe Pesci igra ulogu kojom se odmaknuo od likova agresivnih mafijaša koje su ga proslavile. Film i dalje osvaja izvrsnim scenarijem i nizom duhovitih prizora, a za neke od najuspjelijih zaslužna je Marisa Tomei, koja je za svoj nastup nagrađena Oscarom.

Na repertoar stiže “Na zapadu ništa novo”, adaptacija glasovitog romana Ericha Marie Remarquea. Smještena za vrijeme Prvog svjetskog rata, to je priča o skupini gimnazijalaca dragovoljaca, čiji idealizam biva naglo skršen dolaskom u rovove. Njemački redatelj Edward Berger ostao je vjeran antiratnom tonu romana, pa spektakularnost akcijskih scena vješto podriva istraživanjem mentalnih i fizičkih posljedica rata. Bergerov film nedavno je trijumfirao na dodjeli Nagrada Britanske filmske akademije, osvojivši sedam BAFTA, uključujući one za film, režiju, scenarij i strani film. Za Oscara se natječe u devet kategorija, uključujući onima za najbolji film, strani film i adaptirani scenarij. “Na zapadu ništa novo” impresivan je film koji treba doživjeti na velikome platnu, uz napomenu da mu je distribucija ograničena te da će se na repertoaru zadržati samo dva tjedna.

Sve u isto vrijeme (foto: Kinoteka)

Bliži se dodjela 95. dodjela Oscara, pa se na program vraća i “Sve u isto vrijeme”, izvrsna egzistencijalistička komedija Daniela Schenierta i Daniela Kwana, koja se za Oscara natječe u čak 11 kategorija, uključujući onima za najbolji film, režiju, originalni scenarij te čak četiri glumačke uloge. Riječ je o pametnom i dinamičnom spoju komedije apsurda, fantastike, filozofije i akcije, koja će nasmijati, zabaviti i potaknuti na razmišljanje. Glavnu ulogu odigrala je zvijezda hongkoških akcijskih filmova – legendarna Michelle Yeoh, koja je za svoj nastup nominirana za Oscara.

I ostatak repertoara posvećen je filmovima nominiranima za Oscar. Među kandidatima za najbolji film našla se i odlična crna komedija “Duhovi otoka” Martina McDonagha (devet nominacija), provokativna drama “Tár” Todda Fielda (šest nominacija) i urnebesna satira “Trokut tuge” (tri nominacije).

Dojmljiva psihološka drama “Kit” Darrena Arronofskog donijela je nominacije Brendanu Fraseru u glavnoj i Hong Chau u sporednoj ulozi, dok je Paul Mescal iz “Poslije sunca” Charlotte Wells nominiran za najboljeg glavnog glumca.

Na repertoaru se i dalje prikazuje “Osam planina”, odlična adaptacija romana Paola Cognettija, epska priču o jednoj sasvim intimnoj temi, te “Korzet” Marie Kreutzer, vrlo originalan portret austrougarske carice Sisi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X