Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru – zombi apokalipsa

Nakon dvadeset godina kontorverzni death metal bend Cannibal Corpse ponovno je nastupio u Hrvatskoj, točnije u, za tu priliku rasprodanom, Vintage Industrial Baru. U četvrtak se headbangalo od sumraka do ponoći, što na zvijezde večeri, što na predgrupe Krisiun i Hideous Divinity.
Krisiun

Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Cannibal Corpse su po dolasku s dva autobusa iskrcali i solidnu hrpu opreme, tako da je koncert u Vintage Industrial Baru i u tom smislu imao njihov potpis, dakle daleko je to bilo od klupskog giga na koji bend donese samo osnovne instrumente. Fino se nazidalo pojačala i pozadina ukrasila velikim natpisom s imenom benda.

Koncert je započeo s „Evisceration Plague“ s istoimenog albuma iz 2009. i oduševljenje se poput kuge proširilo publikom. Dok je Paul Mazurkiewicz nemilosrdno udarao bubanj, Alex Webster, Rob Barrett, Pat O’Brien i George “Corpsegrinder” Fisher su formirali svoj poznati headbanging špalir ispred prvih redova – ukočenih tijela i razigranih glava koje kao da su bile na čeličnim oprugama umjesto na vratovima. Pjevač George “Corpsegrinder” Fisher tu je bio najluđi u kombinaciji headbanginga i vrćenja glavom samoubilačkim žarom. Zvučao je, naravno, onako kako zvuči otkada je 1995. došao na mjesto Chrisa Barnesa – kao neprekinuti samrtni ropac, glas zombija iz katakombe.

Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Uostalom takav je općenito death metal – čista smrt koja nema veze s predgrobnim životom pa tako ni s predgrobnom glazbom, bar ne u onom smislu kako je većina slušatelja općenito doživljava. Cannibal Corpse kao iskusni prezenteri onostranog death metal horora i u Vintageu su primijenili praksu sviranja nekoliko pjesama u potpunom mraku, što se pokazalo kao vrlo efektan trik produbljivanja doživljaja prisutnima, jer ako cijela stvar zvuči kao masovno buđenje zombija na sudnji dan, onda je najbolje da i vlada mrak kao u katakombi. No bez zavaravanja, pun klub fanova prihvatio bi sve što bi njihovi idoli učinili, eventualni ‘slučajni prolaznici’, ako ih je i bilo mogli su jedino imati osjećaj stripped, raped and strangled što je ujedno i naslov jedne od pjesama koju su Cannibal Corpse izveli.

Cannibal Corpse u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Sa svog najkontroverznijeg albuma „Tomb of the Mutilated“ iz 1992. koji je u vrijeme svog izlaska bio u potpunosti zabranjen u Njemačkoj (kao i izvođenje pjesama s njega na koncertima), pred sam kraj su odsvirane „I Cum Blood“i „Hammer Smashed Face”, a kome ni to finalno „razbijanje glave čekićem“ nije bilo dovoljno dobio je za kraj „Devoured By Vermin“. Naravno metalci kao najvjernija publika općenito je uživala u tom bučnom i nemilosrdnom „nekro ritualu“ bez iti jednog incidenta u samoj dvorani.

Za kraj bit će upamćena stanovita zanimljiva crtica s ovog koncerta da je jedan od najbutalnijih bendova koji je ikad kročio u Vintage Industrial Bar (a konkurencija je svakako žestoka) zabranio pušenje u cijelom klubu i za tu priliku donio čak i svoje „no smoking“ natpise za svaki slučaj. Pogađate, najveća briga redarima predstavljalali su pokušaji paljenja cigareta u publici. Sve ostalo bio je propisni death metal tulum.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X