‘Captain America: Civil War’ – Kulminacija superherojske poetike, ali i etike

Ludo ambiciozni ali fanovski zaigrani projekt Kevina Feigea, predsjednika Marvel studija, Marvel Cinematic Universe (MCU) u svojem trinaestom filmskom izdanju povezuje sav dosadašnji rad u jednu impresivnu i dirljivu cjelinu.

'Captain America: Civil War'
‘Captain America: Civil War’

Projekt kakav je MCU nema presedana. Trinaest filmova i četiri tv serijala, sve jedan te isti „svijet“. Pojedinačne priče postaju mitologija kada su dio mreže drugih priča. Superherojski stripovi lako su se tako granali kroz svoju, gotovo stogodišnju, povijest beskrajnim nastavcima i franšizama. Ali postići taj isti osjećaj međupovezanosti s njihovim filmskim pandanima moglo je uspjeti, i uopće pasti na pamet, samo zagriženim fanovima. Kontra svih konvencija, upravo zagriženi fanovi u Marvel studiju nose i logistiku i stvaralaštvo. U zlatnom primjeru korporativne mudrosti, Disney imperij je dao Kevinu Feigeiju (najvećem Marvel geeku na svijetu) odriješene ruke nakon preuzimanja Marvela i sada zasluženo ubire plodove njegove autentične strasti i autorske vizije. Iako svaki film i serija imaju svoje autore, nijedna ideja ne prolazi bez Feigejevog pečata.

Ipak, čini se da je Feige odlučio podijeliti odgovornost. Nakon iznimnog „Captain America: Winter Soldier“, autorski kvartet režisera Antonyija i Joea Russo te scenarista Christophera Markusa i Stephena McFeelyija preuzeo je ne samo „Captain America: Civil War“ nego i iduća dva „Avengers“ filma. Takvu ulogu nije imao nitko do sada, pa ni John Favreu („Iron Man“, „Iron Man 2“) ili Joss Whedon („Avengers“, „Avengers: Age of Ultron“). Posve zasluženo. Žongliranje akcijom, humorom, emocijama i idejama kakvo su Russoi vježbali režirajući epizode „Arrested Development“ i „Community“ učinilo je njihove filmove najmoćnijima u serijalu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uVdV-lxRPFo[/youtube]

„Captain America: Civil War“ posebno iziskuje takvu vještinu jer ima tešku premisu. Iako su ove godine svi superheroji u kontemplativnoj fazi („Batman V Superman“, „Daredevil“ druga sezona), MCU verzija ideološkog sukoba oko metode herojstva drugačija je već time što glavne aktere (Captain America i Iron Man) pratimo gotovo deset godina. Steve Rogers i Tony Stark su članovi istog tima i prijatelji. Kako taj sukob uvjerljivo postaviti? Lako, Rogers i Stark su drugačiji ljudi. Rogers je skrupulozni vojnik koji odbija slijepo pratiti naredbe. Stark je tašti futurist koji uvijek traži sljedeći tehnološki i civilizacijski breakthrough. Rogers je u „Captain America: Winter Soldier“ vidio u kakvo se čudovište vojnoobavještajni kompleks može pretvoriti. Stark je u „Avengers: Age of Ultron“ ponovno iz hira (i ambicije i straha) sebi izgradio neprijatelja, taj put s kobnim posljedicama.

Sve vrline ovakvog dugoročnog pričanja niza priča „Captain America: Civil War“ prekrasno demonstrira. Kada vlade svijeta odluče staviti Avengerse pod lanac, razumijemo zašto Stark i Rogers zauzimaju oprečne strane. Naravno, moć poput one Avengersa bez ikakvog pravnog okvira je neprihvatljiva. Ali opet, kome da odgovaraju? Hoće li ih neka politička agenda spriječiti da spašavaju živote? Ili ih poslati da ih negdje uništavaju? Glavna snaga filma je da svaki ideološki argument prati i onaj emocionalni. Dapače, ideje likova imaju afektivne konture tako da se svaki izbor Rogersa i Starka (ali i T’Challe i Zema i čak desetak važnih sporednih likova) doima psihološki konzistentnim . Ranije ove godine „Batman V Superman“ je tražio od nas da prihvatimo završnicu u kojoj sve promjeni jedan neočekivani izljev emocija. Srce „Captain America: Civil War“ je ista takva scena. Ali Batman je ispao ludo infantilni tiranin, a Iron Man tragično ljudski heroj.

I mimo emocija i ideologije, „Captain America: Civil War“ je vrhunski akcić. Russoi su poput klinaca s igračkama zaintrigirani svim mogućim interakcijama ovih likova i njihovih oružja: krila, rakete, mreža, smanjivanje, luk i strijela, metalna ruka, štit, kandže, telekineza, mijenjanje gustoće, još raketa! Inventivna i duhovita akcija zavest će i one koji ne poznaju MCU u detalje. Ali za fanove je ovaj film nešto posebno. Kulminacija osmogodišnjeg tkanja koja uspijeva naglasiti raskoš svoje mreže i zakrpati joj manjkavosti. Čudo.

Ocjena: 10/10

(Marvel Entertainment, Marvel Studios, Studio Babelsberg, 2016.)

 

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X