Caribou u Laubi – sve je bilo kao nekad

Pandemiji je kraj, barem što se tiče koncertnih događanja u Zagrebu! U tjednu iza nas tako su ponudu konačno proširila i neka jaka strana imena – Tvornicu kulture prije nekoliko je dana posjetio Keziah Jones, dok je sinoć u Laubi pred više od tisuću ljudi nastupio stari znanac zagrebačke publike, Dan Snaith aka Caribou.

Caribou u Laubi (Foto: Tomislav Sporiš)

Jedini novonormalni element bile su covid potvrde na ulazu, a sve ostalo, uključujući i gužve pred šankovima i WC-om, izgledalo je kao da bodljikavi virus nikada nije napustio tržnicu u Wuhanu. Zbivanja ispred pozornice potpisniku ovih redaka gotovo da su bila interesantnija od onoga što je dolazilo s nje iako se ne može reći da se radilo o lošem koncertu.

Uloga predgrupe pripala je Sofiji Kourtesis, peruanskoj kantautorici s berlinskom adresom, nakon čega su se, koju minutu iza najavljenih 21:45, na binu popeli Snaith i tročlani mu prateći sastav. Pregledavajući setliste s aktualne turneje utvrdio sam kako Caribou na svim nastupima svira potpuno isti repertoar, zbog čega me čitava priča pomalo podsjećala na nekakav moderan elektronski mjuzikl, manje-više identično izveden iz večeri u večer.

Caribou u Laubi (Foto: Tomislav Sporiš)

Dojam ‘vožnje na autopilotu’ donekle je pospješila činjenica da je većina pjesama odsvirana vrlo slično studijskim izvornicima, uz minimum jamminga ili izleta u bilo kakve improvizacije, što je stvarno šteta uzmemo li u obzir da su vrhunci koncerta bile stvari koje su najdalje otišle od originala. „Sun“ je, primjerice, dobila opaku špicu i pretvorila Laubu u pravi pravcati rave, a „Can’t Do Without You“ nas je vratila u dane Madchestera i acid-housea. Istini za volju, i te je pjesme malo pokvario preslabi zvuk.

Repertoarom su dominirale skladbe s posljednjeg albuma „Suddenly“, što sam pozdravio jer ga, uz sada već 12 godina stari „Swim“, smatram i najcjelovitijom simbiozom omiljenih mu žanrova poput dream popa, IDM-a ili neopsihodelije. U to sam se i uvjerio odmah na početku s „New Jade“ i pogotovo „Odessom“, no čak i nešto lošije stvari isplatilo se ovjeriti, barem zbog prilično efektnog lightshowa i projekcija na videozidu.

Caribou u Laubi (Foto: Tomislav Sporiš)

Poslije otprilike sat i pol svirke i jedne pjesme na bisu, Snaith se oprostio najavivši nam i skori ponovni susret. Nisam siguran da ću prisustovati tom susretu – sve što smo u subotu čuli i vidjeli u Laubi svakako je bilo iznad prosjeka, ali trenutke u kojima sam stvarno ostao paf mogao bih izbrojiti na prste jedne ruke.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X