Chasing Nord: Svi mi tražimo taj ‘sjever’ u životu koji će nas izvesti na pravi put i dovesti do cilja

Riječka grupa Chasing Nord uskoro će se predstaviti zagrebačkoj publici na nadolazećem 8. po redu Antivalentinovu 18. veljače u Domu sportova. Nakon promjene imena i niza singlova približilo se vrijeme i za objavu novog studijskog albuma, a o svemu tome i još koječemu rekli su njeni članovi Mihael Prosen i Ivan Jović.

Chasing Nord (Foto: promo)

Zašto je NORD postao Chasing Nord?

Mihael Prosen: Ukratko… zbog žvakaća. Zbog sanitarija. Zbog klavijatura. I još 452 proizvoda ili sastava istog imena. (smijeh).

Ivan Jović: Dakle iz “tehničkih razloga”. Odeš na Google, upišeš “NORD”, i izbaci ti klavijature, špine i ostalu opremu za kupatilo i toalet, na Spotifyu i ostalim streaming servisima Nord smo mi i još milijun black metal bendova… Shvatili smo da je nas kao bend koji pokušava isplivati iz te mase informacija i glazbe, ime „Nord” počelo kočiti i morali smo ga promijeniti. Prije 20-ak godina možda i ne bi imali takvih problema, ali u današnje vrijeme, morali smo.

Željeli smo da skupu audio produkciju novog albuma s kojom smo ekstra zadovoljni, poprate i spotovi koji su na „visini zadatka”.

Kako je došlo do promjene imena? Sjećam se nešto da su o tome fanovi odlučivali glasanjem?

Ivan Jović: Nakon što smo intenzivno krenuli razmišljati o drugom imenu, shvatili smo da “Nord” ne mora nužno otpasti i može biti u kombinaciji uz još jednu riječ prije ili poslije. Konceptualno, cijela ideja imena “Nord” nam se jako sviđa. Svi mi tražimo taj “sjever” u životu koji će nas izvesti na pravi put i dovesti do cilja. Naš dragi Six (Danijel Sikora, op.a.) iz Geenger Recordsa prvi je predložio Chasing Nord, što se svima jako svidjelo.

Mihael Prosen: Osobno mi se odmah svidjelo zbog filma „Chasing Amy” kojeg jako volim. I rekli smo, sad il’ nikad. Izlazi novi album i singlovi, ako ćemo ikad – sad je pravi čas. Konzultirali smo se i sa Sixom, a na kraju, to se ime svima najviše svidjelo, uključujući i naše prijatelje i fanove benda koji su dali svoj blagoslov Chasing Nordu. Tako da, hvala njima i našem Sixu!

Promjenu imena ste radili 2020., dakle u godini koja nikako nije bila naklonjena glazbi i glazbenicima. Kako je Chasing Nord pregrmio taj period kad ste na koncu godine izašli i sa singlom „Sonic Heart”?

Mihael Prosen: Pa možda je nepopularno reći, ali nama kao bendu cijela ta situacija s pandemijom jako je dobro došla, u smislu da smo imali dovoljno vremena stati na loptu. Počeli smo razgovarati gdje smo, šta smo i šta želimo dalje. I kako ćemo to ostvariti.

Ivan Jović: Taj period nam je kreativno stvarno dobro došao. Tad smo već krenuli intenzivno raditi na albumu i kako nažalost zbog cijele situacije ničeg nije bilo na horizontu, stvarno smo dobro iskoristili vrijeme da stvari posložimo kako treba.

Mihael Prosen: A “Sonic Heart” je, hajmo reći, prva kreacija koja je finalizirana u tom periodu, i prvi tekst koji je napisan za novi album. Meni osobno veliki trenutak nakon podosta velike blokade u samom pisanju.

Slijedio je „I Feel You” obrada Depeche Modea, a potom i „Ænd Now” što je donijelo zanimljive stilske pomake iz kojih se neminovno može izvući zaključak da su NORD i Chasing Nord prilično različiti svjetovi u pristupu. Je li ta promjena došla svjesno ili podsvjesno. Možda luckasto pitanje, ali razmišljate li drukčije dok pišeš glazbu za Chasing Nord, nego kad je to bio NORD?

Mihael Prosen: Ne, ništa takvoga. Rekao bih da je to isti bend i vrlo sličan mindset, ali naravno da su i godine između dva albuma napravile svoje…

Ivan Jović: Možda svjesno ili podsvjesno čak i nisu pravi izbor koji opisuje te stilske pomake, koliko riječ “prirodno”. Prirodno smo evoluirali kao bend, a i promijene članova su isto jedan varijabilni faktor koji je stvari odveo u nekom drugom smjeru.

Mihael Prosen: Vrlo je bitna i činjenica da je na samom aranžmanu sudjelovao i naš prijatelj Filip Frank, idejni vođa grupe Quasarr. Njegov trag na pjesmi je nezaobilazan, i sigurno je vrlo zaslužan za taj stilski pomak.

Kad ste uvidjeli činjenicu da je mindset onoga što rade Depeche Mode jako blizak onome što želite reći svojom glazbom?

Mihael Prosen: Pa ne znam da li je… Svi naravno volimo taj bend, a jako ga voli i Filip koji ima podosta zasluga za zvuk konkretnog singla. Ali da, ne bi se čudio da se na trećem albumu još više osjeti taj utjecaj.

Može li se na novom albumu očekivati još neka obrada?

Ivan Jović: Na ovom albumu ne, ali u budućnosti bi voljeli na ovakav način obraditi i neku drugu pjesmu koju volimo, i probali bi je opet učiniti svojom.

Novi album bio je jako velik zalogaj s kreativne strane, a i financijski. Miksanje albuma je isto predugo trajalo, ali tu je, to je najbitnije i vani je 10. veljače 2023. godine.

Posljednji singl „Ænd Now” me kao slušatelja evocira na narativ kakav su imali Perfect Circle, taj minuciozni rad kako bi se u potpunosti ‘udovoljilo pjesmi’ u kojoj treba zaživjeti svaki i najmanji detalj. Koliko „Ænd Now” otkriva budući album, ili ga možda vješto prikriva ako kojim slučajem odskače od ostatka buduće zvučne slike?

Mihael Prosen: Pa više ga vješto prikriva, što će se moći čuti već na idućem singlu, naslovnoj pjesmi novog albuma „Last Rain on Earth”. “Ænd Now” realno odskače od zvuka većine pjesama, ali svaka od njih, nama barem, ima neku svoju priču i jasnu poveznicu s ostatkom albuma. Ali kažem, tako je nama. Možda nekome bude čudno nakon metal rifova slušati neki tamo jazz… (smijeh) A usporedba s Perfect Circle… Dosta patimo od detalja, malo previše možda, ali takvi smo kakvi smo. Nema smisla bježati od toga. U svakom slučaju bilo kakvu usporedbu s tim fantastičnim bendom prihvaćam kao kompliment i zahvaljujem.

Koliko je općenito trajao rad na novom albumu i kad ga se može očekivati?

Ivan Jović: Dosta dugo, bio je to jako velik zalogaj s kreativne strane, a i financijski. Miksanje albuma je isto predugo trajalo, ali tu je, to je najbitnije i vani je 10. veljače 2023. godine.

Mihael Prosen: Predugo!! Imam osjećaj da ga stvaramo čitavo desetljeće…

Dosta pažnje obraćate na vizualizaciju singlova, tj. video spotove. Što je važnije, ideja ili budžet?

Mihael Prosen: Nažalost bez budžeta teško možeš složiti išta pametno. Možeš imat super ideju, ali džabe ti ako to snimiš s lošom kamerom. I obrnuto. Mi smo odlučli na ovom albumu ići ALL IN. Željeli smo da skupu audio produkciju s kojom smo ekstra zadovoljni, poprate i spotovi koji su na „visini zadatka”. Hvala Filipu i Slađani Gržinčić što su ostvarili upravo to, i više nego smo očekivali. Bravo ljudi!

Chasing Nord (Foto: promo)

Prva velika koncertna prilika u Zagrebu vam je nastup na AntiValentinovu. Je li vam želja evocirati publiku na poznati materijal ili je to dobra prilika za testirati nove pjesme?

Ivan Jović: Jako dobra prilika za testirati nove pjesme koje jedva čekamo svirati, ali imamo lijepo balansiranu set listu koja ima i materijal s prvog albuma i stvarno se radujemo tom nastupu i svim budućim nastupima.

Mihael Prosen: Pozivamo vas da dođete nešto ranije u Dom sportova. Pošto imamo ulogu otvaranja tog spektakla, nadamo se da su pandemijske navike ranih izlazaka još uvijek negdje u mindsetu ekipe koja će pohoditi koncert (smijeh). Ljudi, dođite na vrijeme, obećajemo da nećemo razočarati!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X