Cherkezi United – revolucionari ili zajebanti, u čemu je problem?

Dogodilo se da jedan urbani bend dobije cipelu s urbane radijske top liste. Izgleda da je i to ‘urbano’ postao previše zamršen pojam.

Cherkezi United

“…Preslušala sam vaš bandcamp, ali ništa od toga ne čujem na Ceneru. Kužim ja da se vi jako dobro zajebavate, kao uostalom i Brkovi i slični bendovi, ali kao urednica ove top liste imam neku slobodu izbora stvari koje ću puštati na listu, kao uostalom i svi ostali urednici vezano uz njihove emisije… Tako da sorry, ali ne mogu vas uvrstit na Cener, jer mi takva vrsta glazbenog izričaja nikako ne sjeda u radijski eter. pozz, Maja” – odgovor je to grupi Cherkezi United od strane Maje Lovrić, urednice emisije „Cener“ na Radiju 101, a koji je osvanuo na jednom Facebook profilu jučer u ponedjeljak.

Takav odgovor se možda očekivao od strane nekih drugih komercijalnih hrvatskih radio postaja, koje se uostalom i ne bave „češljanjem“ domaće scene, a kamo li podrškom istoj. Već iznimno dugi niz godina za „podršku istoj“ postojao je upravo Cener Stojedinice, chart emisija na kojoj su slušatelji-glasači odlučivali tjedni poredak najšireg spektra domaćih glazbenih izvođača koji ne spadaju u estradu. Dugo je to bila jednina radijska lista te vrste koja se mogla čuti na teritoriju Zagreba i okolice. No te i takve Stojedinice nema već duži period. Radio je to koji sve više po politici puštanja glazbe podsjeća na AOR orijentirane postaje koje uljuljkuju u san eksploatacijom evergrina koji nam uglavnom cure iz ušiju. O progresiji i provokaciji u zvuku skoro i da nema ni govora.

Jedino se činilo kako će Cener kao usamljeni minorni otok u eteru ostati pošteđen ‘glancanja’. Ali, eto, nije. Jer iako je gore spomenuta urednica navela kako ona odlučuje o glazbi u ‘svojoj emisiji’, pojavile su se glasine kako se sve što se pušta u eteru Stojedinice mora amenovati u Njemačkoj od strane vlasničke strukture.

Kako god bilo, zagrebačkom bendu Cherkezi United odbijen je i sam pristup Ceneru, čak i kao prijedlog. Taj sastav koji svoj glazbeni stil naziva punk rock kazachock i koji u unutar svog osebujnog izričaja jednako obrađuje revolucionarne ruske napjeve, balade iz vremena revolucije, kao i pjesme iz ruskih crtanih filmova, snimio je svoj drugi studijski album „Petoljetka“ i s njim dokazao kako je iznimno interpretatorski osviješten u svojoj ‘zajebanciji’. Mogu reći da mi je osobno drago što su ljudi koji pišu o glazbi na ovom portalu prepoznali kvalitetu Cherkeza zbog čega se na godišnjoj listi albuma „Petoljetka“ našla na visokom 4. mjestu. Taj album koliko je zabavan, istovremeno je i ozbiljan u svojoj poruci, stoga čudi da se nekome tko se profesionalno bavi glazbom dogodi da ga tako olako pobrka s Brkovima.

Na kraju krajeva, što je i s Brkovima u Ceneru? Nema ni njih, a opet bez obzira na individualne preferencije, taj bend se 1. prosinca prošle godine na obilježavanju AIDS dana u Domu sportova našao u ‘urbanom’ društvu Leta 3, Hladnog Piva i One Piece Puzzlea, a ne, recimo, na proslavi Hit Recordsa koja se obično događa u tom dijelu godine i na istom mjestu. Pa gdje to cjelokupno glazbeno društvo pripada? Je li na snazi neka formula tipa: urbano, ali preseljačko? I na kraju krajeva, nije li baš Cener ustoličen po tom demokratskom principu u kojem slušatelji participiraju i time određuju što će slušati, pa bili oni (u jako puno situacija) i sami članovi gradskih bendova koji znaju da glasanjem dobiju priliku da ih se čuje u radijskom eteru? I u politici je isti sistem, uvijek se kad su izbori prikazuje neka glavešina kako gura presavinuti listić u glasačku kutiju. Baš me zanima je li i jedan od njih zaokružio svog oponenta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4WTjm9G7Hr8[/youtube]

Zamolio sam Dabu, gitaristu iz Cherkezi Uniteda svoje očitovanje u vezi Cenera. On je pored toga što je naveo kako ga ne zanima da sve ispadne kao plakanje ucviljenih tinejdžera koje je ‘tamo neki radio’ odbio emitirati, pa su se našli uvrijeđenima, naglasio da nema ni straha od nekog eventualnog medijskog linča.

„Žao mi je što dotična urednica ne misli da smo za njen eter. To je njeno legitimno pravo i to poštujemo. Uistinu poštujemo. Razmišljam i ne mogu dokučiti kako bi trebao zvučati jedan bend za eter Radija 101? U uređivačku politiku ne bih ulazio, tako da nisam u stvari siguran ni kako bi sve to komentirao. Na nama je da sviramo i live svirkama sebi prije svega, a i ljudima pokažemo koliko uživamo u tome. Kako stoji u priopćenju urednice, dobro se zajebavamo… Ne, ne zajebavamo se već se radujemo, veselimo, dijelimo užitak glazbe međusobno i svima koji to žele, a na kraju svega, sve i da se i zajebavamo, u čemu je problem?“, izjavio je Daba.

Izgleda da u Ceneru više nema zajebancije. Što je ostalo? Problem?

Saznajte više:

Cherkezi United: Ne želimo biti pretenciozni i prodavati pamet

Cherkezi United ‘Petoljetka’ – Odiseja o rakiji

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X