Chico Freeman: U glazbi je najvažnija iskrenost, ona je iskaz života

Razgovarali smo sa saksofonistom Chicom Freeman0m u povodu nastupa što će ga održati 6. ožujka 2015. u Lisinskom u sklopu Jazz.hr festivala.

Chico Freeman
Chico Freeman

Što vas nadahnjuje u stvaranju glazbe s njima?

Chico Freeman: Sama glazba i stvaranje glazbe nadahnuće su sami po sebi.

Kako se osjećate prigodom komunikacije s njima na pozornici?

Chico Freeman: Komunikacija je ključna, a prvi korak u nastojanju da komuniciramo ovisi o slušanju. Tada naši dosezi nisu vezani samo uz glazbu nego uz život općenito. Glazba je iskaz života i zato se, dosegnemo li visoku razinu komunikacije, osjećamo predivno. To je jedinstven osjećaj, ali da bi se ostvario mora se uključiti i publika. Tek tada glazba može postići svoju kulminaciju.

Kad ste to najsnažnije osjetili?

Chico Freeman: Jednom sam bio na turneji s pijanistom Donom Pullenom, kontrabasistom Fredom Hopkinsom i bubnjarem Bobbyjem Battleom. Tijekom šestotjedne turneje imali smo samo jedan slobodan dan. Kad smo se vratili u New York odmah smo nastavili svirati jer smo imali jednotjedni angažman u klubu Ali’s Alley bubnjara Rashieda Alija u Sohou. Nakon te turneje osjećali smo se moćno i svirali smo na jako visokoj razini. Zadnje večeri angažmana u klubu svirali smo tako uzbudljivo da, kad smo odsvirali zadnji set i kad je došlo vrijeme da se raziđemo, nitko nije želio otići. Tada je Rashied donio odluku da publici prepusti izbor hoće li zatvoriti klub, zaključati vrata i nastaviti s programom ili će zaključiti večer i svi će se razići. Niti jedna osoba nije htjela napustiti klub te smo nastavili svirati do ranih jutarnjih sati. Mi, glazbenici na pozornici, ostvarili smo s publikom takvu razinu prisnosti i izvantjelesnog iskustva kakvo nikad više nisam osjetio. To je bilo nešto posebno!

Kako ste osmislili The Elvin Jones Project i album “Elvin”?

Chico Freeman: Izvorna zamisao bila je utemeljiti sastav s glazbenicima koji su svirali i/ili snimali s Elvinom Jonesom, dakle s onima koji su se nadahnjivali njegovim djelom u realnom vremenu. Osim toga želio sam da bubnjar ima razvijen vlastiti, osebujan pristup, a ujedno da se u njegovom sviranju osjeća da puno toga duguje njemu. Bez puno razmišljanja odmah nakon pokretanja The Elvin Jones Projecta snimili smo album. Skladbe za taj CD odabrao sam na osnovu tri kriterija. To su neke koje je Elvin napisao ili snimio ili ih je netko napisao njemu u čast.

Zašto i kako ste napisali skladbu “Elvin”?

Chico Freeman: Napisao sam ju zato što je izvršio ogroman utjecaj na moj život, glazbeno, ali i na druge načine. Želio sam mu zahvaliti za sve što je učinio za me prije i nakon što sam ga upoznao. Tu sam skladbu napisao sam jednog dana dok sam intenzivno razmišljao o njegovim mnogobrojnim jedinstvenim poliritmičkim zamislima koje sam imao zadovoljstvo slušati, ponekad i iz prve ruke, primjerice kad bih s njim bio na pozornici i svirao ih. Jedna od njih me toliko intenzivno zaokupljala da sam ju počeo razvijati i oko nje stvarati skladbu.

Koja iskustva donosite iz suradnje s Elvinom Jonesom?

Chico Freeman: Toliko se toga dogodilo tijekom moje suradnje s njim. Nikad neću zaboraviti kako je na upečatljiv način vodio sastav, kako je pristupao njegovim članovima. Nikad neću zaboraviti kako je velikodušan bio, kako je bio dobar duh. U vezi s njegovim kvalitetama kao vođe sastava moram spomenuti kako sam uz njega učio komunicirati bez riječi. Bila je to za nas, članove sastava, neka vrsta terapije zahvaljujući kojoj smo neprestano bili usredotočeni na slušanje, djelovanje i reagiranje na nepredviđene situacije koje su se događale na pozornici. Neprestano smo morali biti usredotčeni, svjesni onoga što se događa u svakom trenutku. To me potiče da i sam pronalazim glazbenike koje rese te kvalitete osjećajnosti i otvorenosti. Svojim je suradnicima uvijek ostavljao puno prostora da pokažu svoju osobnost, da budu svoji, ali sa spoznajom i prihvaćanjem drugih u sastavu, onih koji su u tom trenutku s njima na pozornici. Njegova velikodušnost i duh nisu imali granica. Podržavao je sve članove sastava, glazbeno, na pozornici, ali i kao prijatelje.

Kako je utjecao na vašu karijeru?

Chico Freeman: Kao prvo, pozvao me da sviram u njegovom sastavu što je bilo ostvarenje mojeg sna. Naime, svirao sam s bubnjarem sastava Johna Coltranea, jednog od glazbenika koji su na mene ostavili najsnažniji utisak. Osim toga upravo mi je on omogućio da snimim prvu ploču kao vođa sastava. Bio je to album »Beyond the Rain« koji je objavila diskografska kuća Contemporary Records. On je sve dogovorio, ali nije mi rekao. Želio je da to bude iznenađenje. Za snimanje sam saznao u zrakoplovu, dok smo letjeli za Los Angeles. Pitao me: »Želiš li snimiti ploču?« Naravno da sam rekao da želim. »Kakvu bi ploču želio snimiti Chico?«, pitao me. »Odgovorio sam: »Elvine, što god ti želiš.« Na to je odvratio: »To je tvoja ploča i ti odluči.« Bio sam u šoku. Tako sam snimio svoj prvi album.

Zašto je važan za jazz glazbu?

Chico Freeman: Šališ li se!? To je Elvin Jones. Njegova povijest… Fenomenalne su sve suradnje koje je ostvario s raznim glazbenicima. Osim toga, bio je bubnjar legendarnog kvarteta Johna Coltranea. On je započeo s poliritmičkim pristupom sviranja bubnjeva u jazz glazbi. Toliko je toga što bismo mogli spomenuti. Koliko je samo bubnjara koji njemu trebaju biti zahvalni što su postali to što jesu. Još uvijek ga smatramo jednim od najvažnijih inovatora sviranja jazz bubnjeva.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X