Chico Freeman: U glazbi je najvažnija iskrenost, ona je iskaz života

Razgovarali smo sa saksofonistom Chicom Freeman0m u povodu nastupa što će ga održati 6. ožujka 2015. u Lisinskom u sklopu Jazz.hr festivala.

Chico Freeman
Chico Freeman

Multiinstrumentalist – saksofonist, klarinetist, trubač i pijanist – skladatelj i producent Chico Freeman je tijekom karijere svirao i snimao s legendarnim jazzistima, među ostalima s Dizzyjem Gillespiem, Charlesom Mingusom, Artom Blakeyem, Paquitnom D’Riverom, McCoyem Tynerom, Wyntonom Marsalisom i Arturom Sandovalom, ali i sa slavnim glazbenicima i sastavima drugih žanrova: Earth, Wind and Fire, Irakere, The Eurythmics, The Temptations, Michaelom Jacksonom, Stingom, Titom Puenteom, Memphisom Slimom i Celiom Criuz. Freeman je cijenjen kao glazbenik mainstream, ali i free jazza, fusiona i world musica. Član je poznatih skupina: The Leaders i Roots za koje i sklada, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. U tim projektima članovi njegova sastava bili su neki od vodećih jazzista, među ostalima Wynton Marsalis, Bobby McFerrin, Bobby Hutcherson, Jack DeJohnette, Buster Williams, Joe Lovano, James Newton i Elvin Jones. Na zagrebačkom koncertu Freeman će sa svojim stalnim kvartetom izvoditi vlastite, te skladbe s albuma „The Elvin Jones Project” koji je posvetio ovom legendarnom bubnjaru i svojem mentoru.

Chico Freeman će 6. ožujka 2015. nastupiti u Maloj dvorani Lisinski, u koncertu iz sezone Jazz.hr koju organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana Lisinski. Tom prigodom svirat će uz svoje stalne suradnike: pijanista Caryla Bakera, kontrabasista Emanuela Schnydera i bubnjara Luigija Galatija, a izvodit će vlastite skladbe i djela koja je snimio za svoj novi album što ga je posvetio svojem mentoru i suradniku, legendarnom bubnjaru Elvinu Jonesu.

Chico Freeman
Chico Freeman

Što vam je najvažnije u stvaranju glazbe?

Chico Freeman: Najvažnija je iskrenost. Želim proniknuti u istinu trenutka tijekom izvedbe i izraziti se kroz najiskreniju i najdivniju glazbu koju je moguće ostvariti.

Što za razvijanje vaše muzikalnosti znači činjenica da svirate puno različitih glazbala?

Chico Freeman: Počeo sam svirati glasovir, potom sam svirao trubu, prije nego sam odabrao saksofon. Na fakultetu sam učio svirati žičana glazbala, bubnjeve i udaraljke, te sam svirao većinu saksofona i drugih drvenih puhačkih glazbala prije nego sam se posvetio sopran i tenor saksofonu i bas klarinetu. Upoznavanje svih tih glazbala i razumijevanje sviranja različitih glazbala pomoglo mi je u skladateljskom radu, u djelotvornijem pisanju skladbi i aranžmana.

Što vas nadahnjuje u skladateljskom radu?

Chico Freeman: Sve. Ljudi koje poznajem, oni s kojima sam blizak, kao i oni koje tek sretnem tijekom jutarnje šetnje ili trčanja; mjesta, stvari, umjetnost, drugi umjetnici, glazbenici, sportovi i vrhunski sportaši; život, ljubav, sreća, tuga, smrt, ćulnost, događaji, kao i nešto tako jednostavno kao što je tišina. Želim izraziti ono što čujem i osjećam, ono o čemu razmišljam u svakom trenutku, i to staviti u glazbeni kontekst, uobličiti u glazbenu formu.

Zašto volite svirati s Bakerom, Schnyderom i Galatijem?

Chico Freeman: Oni su predivna ljudska bića koja igraju veliku ulogu kao ljudi, očevi, supružnici i prijatelji. Ponizne su, ljubazne, dobre osobe. Ako je istinita tvrdnja da glazba nastaje kao izraz nečije osobnosti – a istinita je – tada je to što ispoljavaju kroz glazbu jednako krasno kao što su njihove ljudske osobine. Tijekom svirke slušaju, djeluju i reagiraju – iskreno i predano. Sve su to važni sastojci neophodni za stvaranje vrhunske glazbe. Zvuk bio kojeg sastava ovisi o kombinaciji zvukova njegovih članova i načina na koji međusobno djeluju. Način na koji se to ostvaruje zasniva se na sposobnostima svakog člana sastava da ostvari puni potencijal u iskazu vlastite osobnosti, ne zanemarujući poštovanje prema prostoru drugih glazbenika koji sudjeluju u istim naporima. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X