Chui ‘Iz kapetanovog dnevnika’ – Trese, lupa, udara i leti u svemir

Vjerojatno je samorazumljivo ako kažem da instrumentalna muzika ima nešto teži put do publike nego vokalno-instrumentalne skladbe i da na putu do ušiju slušatelja mora proći strmiji i teži put. Pažnja je kraća, uši nestrpljivije, da ne govorim o nostalgiji za vokalom kao navici u konzumerizmu pop-muzike.

Chui ‘Iz kapetanovog dnevnika’

Grupa Chui svira uglavnom instrumentale, često ulazi u područje jazza i reputacija joj je svakim albumom sve veća, što znači da njen glavni autor Toni Starešinić sa svojim kolegama radi vraški dobar posao.

„Iz kapetanovog dnevnika“ je četvrti album grupe s dominantno originalnim materijalom, naslovi pjesama su uglavnom na hrvatskom jeziku, inspiriran je SF-om, no i da ne znamo za to, ovo je prvorazredni futuristički jazz rock iz boljeg svijeta. „Eternautova tema“, dvanaestominutni uvodni broj je novi klasik grupe, podcrtan propulzivnom međuigrom ritam sekcije sastavljene od Ivana Levačića i Konrada Lovrenčića, dok međuigra saksofonista Vojkana Jocića i klavijaturista Tonija Starešinića lansira kompoziciju ravno do međunarodne svemirske postaje. Uz to momci su sjajno primijenili estetiku glasno-tiho-glasno, tako da je onaj najtiši dio u kompoziciji možda i najvažniji.

„Živjeti znači letjeti“, davno je pjevao legendarni Townes van Zandt. Dionice na ovom albumu čine upravo to, brže od svih aviona i sjaje jače od sunca. One su drske, pametne, bučne i udaraju u tamo gdje trebaju, u glavu i u srce. Bonus pjesme su upravo to – ne uklapaju se u album, ali podsjećaju na neka druga dostignuća. Remiks „Tebi putujem“ nije učinio pjesmu drugačijom ili boljom (osobno, nedostaje mi originalan instrumentarij), a „Pogledaj“ s vokalistom Borisom Štokom je dio druge priče, ali tko nam je kriv kad chuievci imaju toliko ideja u različitim smjerovima.

Naslovna pjesma „ugošćuje“ drugi Tonijev sastav – Mangroove. Pjevačica, glumica i voditeljica Željka Veverec je narator koji pomaže muzičarima da se razulare i zapravo približe publici koja konzumira klupsku plesnu muziku. Kompozicije su bazirane na uhu ugodnim, prihvatljivim riffovima što ovaj album čini najpristupačnijim albumom grupe do sada.

U nekoj paralelnoj stvarnosti vidim masovan doček sportaša na Trgu bana Jelačića, na toj priredbi svira Chui i raspleše okupljene dok svima noge ne otpadnu. To su samo snovi i ja im se predajem. Otpor je uzaludan.

Ocjena: 9/10

(Dancing Bear, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X