Zabranjeno pušenje na Šalati – hiljadu tona uspomena za jedan dan

Četrdeset godina je prošlo od premijernog izdanja albuma “Das ist Walter” i pjesme s tog albuma zvuče kao filmovi o urbanim (anti)junacima koji se zbivaju sada i ovdje i koje su zahvaljujući svojoj životnosti, vrlo dobro ostarjele.

Zabranjeno pušenje na Šalati (Foto: Luka Vuković)

Proslava četrdesete obljetnice prvog albuma Zabranjenog pušenja “Das Ist Walter” na zagrebačkoj Šalati bila je obilježena emocijama i, kako to već biva s četrdesetim obljetnicama, više bila okrenuta prema minuloj životnoj kilometraži, nego prema vedrom gledanju u budućnost. Na videozidu su se vrtjeli prizori iz partizanskih filmova, a na skorom kraju koncerta, uz izvođenje pjesme “Fildžan viška”, izmjenjivali su se portreti čuvenih Sarajlija: Mirza Delibašić, Jadranka Stojaković, Davorin Popović, Semka Sokolović Bertok, Danis Tanović, Kemal Monteno, Ivica Osim i mnogi drugi. 

Četrdeset godina je prošlo od premijernog izdanja albuma “Das ist Walter” i pjesme s tog albuma zvuče kao filmovi o urbanim (anti)junacima koji se zbivaju sada i ovdje i koje su zahvaljujući svojoj životnosti, vrlo dobro ostarjele. S obzirom na teme i realizaciju, malo se toga promijenilo od 1984. do danas, osim samog Zabranjenog pušenja. Od originalne sarajevske postave ostao je glavni autor Davor Sučić alias Sejo Sexon, a tadašnje sprdanje s onakvim zastarjelim socijalističkim društvenim uređenjem sada je zamijenjeno s koktelima nostalgije, toplog i ciničnog humora. Vrijeme je kod Sučića i društva donijelo mnogo raznih emocija, od kojih je tek dio izrečen, a dio se tek treba osvijestiti i izgovoriti.

Zabranjeno pušenje na Šalati (Foto: Luka Vuković)

Zabranjeno pušenje iz 1984. je bilo ponosno i jako k’o dva mlada jelena, a sada je uhodana ekipa profesionalaca u kojoj svatko zna svoje mjesto i razumiju se bez mnogo riječi. Originalni garažni punk rock zvuk je evoluirao u klasični stadionski rock zvuk, i, kako stvari stoje, bend se lijepo osjeća u tome, ako znamo da su već godinama promjene u arhitekturi zvuka tek kozmetičke. Ipak, sastav si dade oduška pa je tako “Murga drot” postala disko hit, a “Ibro Dirka” zabavni raspašoj. Isto tako, nakon 40 godina karijere, bend si je dao oduška pa su iz set liste privremeno bile odsutne “Dan Republike”, “Na straži pored Prizrena”, “Kanjon Drine”. 

Koncert je počeo svojevrsnim manifestom s prvog albuma “Neću da budem Švabo u dotiranom filmu”, nastavio s “Anarhija All Over Baščaršija”, da bi puni slavljenički zamah dobio s pjesmom “Pos’o kuća, birtija”. U međuvremenu se i nebo rasplakalo nad 40. obljetnicom “Waltera”, no show je morao ići dalje. I išao je.

Zabranjeno pušenje na Šalati (Foto: Luka Vuković)

Dakle, uobičajeno trosatni koncert Zabranjenog pušenja nije imao neke eksperimentalne ekskurzije u zvuku, no treba spomenuti gostovanje usnoharmonikaša Tomislava Golubana čiji kapaciteti za uklapanje u pjesme Pušenja nisu završeni. Tijekom koncerta imaginarni prijatelj mi je šapnuo ideju kako bi zvučale odabrane pjesme Pušenja u akustičnom izdanju s Golubanom na “usnjaku” (npr. “Pismo Elvisu”, “Tvoja bosa stopala”, “Kanjon Drine”).

Isto tako, relativno nova akvizicija u redovima Zabranjenog pušenja je Anđela Zebec, izvrstan prateći, a povremeno i izvrstan glavni vokal. Ostatak ekipe je poznat posljednjih dvadesetak godina: bubnjar Branko Trajkov, basist Dejan Orešković, solo gitarist Toni Lović, klavijaturist/violinist Robert Boldižar, uz glavnog vokala i meštra ceremonije Seju Sexona iznose životne sličice upakirane u rock pjesme sa svim primjesama domaćeg i angloameričkog podneblja. 

U svojim obraćanjima publici Sučić stariji je naglašavao ulogu Zagreba u radu grupe: “Ako je Sarajevo majka ovih pjesama, Zagreb je njihov tata”. Objasnio je to na način da u Sarajevu tri godine nisu mogli izdati album “Das ist Walter”. Kultni album o Sarajevu je na kraju izdan za tadašnji Jugoton, sadašnji Croatia Records, te je postao neočekivani hit, skupa s pjesmom “Zenica Blues”. Dotična pjesma je napisana kao crnohumorna dosjetka, a 40 godina poslije se sintagma “humorna dosjetka” izgubila iz opisa pjesme.

Zabranjeno pušenje na Šalati (Foto: Luka Vuković)

U kontekstu čestog nasilja nad ženama na brdovitom Balkanu nemoguće je ne primijetiti da su neki “Zenicu” shvatili kao “upute za upotrebu”. To naravno nikad nije bila Sexonova namjera, kao što nije bila namjera opjevati visokoobrazovane političare od 54 godina kojima mama privređuje za život u pjesmi “Guzonjin sin”, no realnost katkad upotrijebi stilsku figuru zvanu hiperbola šokantnije nego talentirani pjesnici. Jedan od njih, koji istovremeno pjeva u grupi Zabranjeno pušenje, 7.6.2024 je slavio svoj 63. rođendan, tako da čestitanje nije izostalo. Slavljeničkoj atmosferi je doprinijela i “Lijepa Alma” koja je odsvirana uz pomoć Vita Sučića, Davorovog sina.

“Ako se ikad bude pucalo po opkoljenom Zagrebu, ja iz njega neću otići”, rekao je emotivni Sejo u toku koncerta. Zagreb i Sučić se vole ne toliko tajno. Rečenice sa sličnim emocijama je napisao pokojni Dražen Vrdoljak u bilješci o Indexima 1994. (čija se pjesma “Plima” spominje u “Fildžanu viška”): “Indexi su bili i ostali jedan od simbola Sarajeva, ali sve ove godine prilike su da i u retrospektivi potvrdimo tezu kako su u Zagrebu našli drugi dom. Vezale su nas spone suradnje i prijateljstva.” Nakon svih ovih godina, stara navika je ostala (parafrazirajmo još jednog velikana sarajevske, bosanske i jugoslavenske rock scene), i to ne samo za Indexe (koji su citirani na koncertu izvođenjem “Bacila je sve niz rijeku”), nego i za Zabranjeno pušenje. 

Set lista:

1. Neću da budem Švabo u dotiranom filmu

2. Anarhija all over Baščaršija 

3. Otpor, stoko 

4. Čovjek starog kova

5. Pos’o, kuća, birtija (publika pjeva)

6. Pišonja i žuga u paklu droge

7. Amazing Grace/Karabaja

8. Selena, vrati se, Selena 

9. Možeš imat moje tijelo

10. Gospođa Brams (Tomislav Goluban gostuje)

11. Stanje šoka (Tomislav Goluban gostuje)

12. Kažu mi da novog frajera imaš (Tomislav Goluban gostuje)

13. Polovni Fender (Tomislav Goluban gostuje)

14. Balada o pišonji i žugi/Bumbarov let (Tomislav Goluban gostuje)

15. Dok čekaš sabah sa šejtanom (Tomislav goluban gostuje)

16. Halid umjesto Halida (Tomislav Goluban gostuje)

17. Lutka s naslovne strane/Trajkov solo na bubnjevima

18. Sretan rođendan, Sejo

19. Djevojčice kojima miriše koža

20. Boško i Admira 

21. Guzonjin sin/ Thunderstruck

22. Hadžija ili bos

23. Abid/Srce, ruke i lopata

24. Jugo 45

25. Murga drot 

26. Zenica blues/Pamtim to kao da je bilo danas

27. Fikreta

28. Lijepa Alma (gostuje Vito Sučić) 

29. Počasna salva

Bis

30. Fildžan viška (Tomislav Goluban gostuje)/Bacila je sve niz rijeku 

31. Ibro dirka

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X