Chui, Mangroove i Kozmodrum napunili Vintage Industrial Bar

Nakon što su u siječnju rasprodali Mali pogon Tvornice kulture, ‘space jazzy’ kolektiv Chui je u kombinaciji sa žanrovski sličnim grupama Mangroove i Kozmodrum usred tjedna uspio napuniti Vintage Industrial Bar, što je samo dokaz da je sve više mlađe publike koje želi zaplesati uz nešto uistinu kvalitetno.

Chui u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
Chui u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Chui je u ovome trenutku samo najzvučnije ime dijela zagrebačke jazz scene koja eksperimentira s takozvanim dance-friendly ozračjem, što sve vidljivije donosi rezultate i ima uporište među klupskom publikom.

Zanimljivo je da aktere te scene ne susrećete samo u jednom bendu, već više njih. Tako je bilo i u srijedu na Good vibrations programu u Vintage Industrial Baru. Klavijaturist Toni Starešinić prvi je imao blok nastup, prvo u Mangrooveu, a potom u Chuiju. Njegov bendovski kolega iz Chuija, bubnjar Janko Novoselić je pak prvo nastupao s Chuijem, a potom s Kozmodrumom. Također treba pridodati da je Vojkan Jocić, saksofonist Chuija gostovao i Mangrooveu. Ta isprepletenost glazbenika koje očigledno združuje potraga za dobrim zvukom uistinu je stvarala ugođaj kao da ste u nekoj glazbenoj komuni u kojoj je koncert uobičajeni dio njene opuštene svakonoćnice.

Mangroove u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
Mangroove u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Pohvalno je da je i redoslijed nastupanja bio složen po ugođaju, a ne po standarnom nizu od anonimnijeg do popularnijeg. Večer je tako otvorio Mangroove, ujedno i jedini vokalni sastav te večeri s uvijek izvanrednom interpretatoricom Željkom Veverec koja je sjetno započela stihovima pjesme „Sami“, da bi se potom klubom razlio zvuk recentnog singla „Ljubavna“. Decentni groove grupa je upotpunjavala već spomenutim Jocićevim gostovanjem, kao i kvalitetnim improvizacijskim izletima Starešinića, basiste Tomija Novaka, kao i Veverec koja se u prvom dijelu koncerta igrala thereminom.

Kako se klub sve više punio, tako je raslo i dobro raspoloženje s pozornice. Mangroove je dobro priredio teren za Chui koji je s „Terminator Theme“ s posljednjeg albuma „Third Sun From The Stone“ napravio odličan ulaz. Publikom se proširio isti onaj psihodelični chill koji se mogao osjetiti i u Tvornici prije točno dva mjeseca. Vremenski zgusnutiji nastup ovog puta je doveo i do potpuno zgusnutog odabira skladbi, naravno s recentnog albuma. Nije tu riječ o tome da se išlo niz dlaku publici, koliko je sastav svjesno svirao upravo svoje najbolje poglavlje. Sa samim krajem Chui je lagano ušao u techno dub ozračje, čime je najavljena treća faza večernjeg glazbenog ugođaja, tj. Kozmodrum.

Kozmodrum u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)
Kozmodrum u Vintage Industrial Baru (Foto: Roberto Pavić)

Kako osnivač Janko Novoselić, ujedno i bubnjar Kozmodruma objašnjava stil, riječ je o projektu kojeg su inspirirali Steve Reich, Brendon Moeller i Elektro Guzzi – što čini odličnu perkusionističku mješavinu za dark dance-dub atmosferu koja je istovremeno organska. Upravo je takva bila i zvučna slika. Kozmodrum, koji samo vizualno izgleda kao ‘svaki drugi sastav’ s dvije gitare u igri, u audio smislu je pak pulsirajući plesno-meditativni organizam u kojem je isturenost glazbenika (koje je inače u jazzu normalna pojava) ipak u drugom planu spram cjelokupnog zajedničkog zvučnog ugođaja koji proizvode. Mogao je po nekoj logici i Kozmodrum otvoriti večer, no kao afterparty gig (kako za koga) pokazali su se kao solidni produživači duge i fine uzlazne putanja narativa kompleten koncertne večeri. U nekom drugom kontekstu kazano, pružili su špicu onima koji su je tražili.

U svakom slučaju, opet je bilo lijepo svjedočiti okrupnjavanju jednog novog klupskog đira u Zagrebu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X