Chui u KSET-u – Četrdeset peta obljetnica na 33 okretaja

Kakav je koncert uživo kad u jednom trenutku trojica od četvorice krenu nešto ‘šarafiti’ na svojim električnim audio-konzolama? Odličan.

Chui u KSET-u (Foto: Ivona Šarić / Fotosekcija KSET-a)

Prije otprilike pedeset godina Klub studenata elektrotehnike je dobio efektnu kraticu KSET. Prije otprilike 45 godina KSET se preselio na sadašnju lokaciju, u nekadašnju kotlovnicu Elektrotehničkog fakulteta, te se vremenom nametnuo kao važan faktor u društvenom životu grada Zagreba.

U to vrijeme, kad se ime KSET povezalo s mjestom, The Band je kasne 1976. imao koncert koji je snimljen i pod imenom „The Last Waltz“ proslavljen kao glazbeni film. Pojedini članovi grupe The Band su u tom filmu djelovali da ih pokreće ljubav prema muzici i inat u odnosu na okolnosti – neki od njih doista nisu htjeli da bude kraj nastupanja The Banda uživo. Slično je bilo i s grupom Chui, ali iz nekih drugih razloga. Korona je po drugi put obišla krug oko Sunca. Stanje „malo se svira, malo se ne svira“ podjednako nervira i publiku i muzičare, ali zato kad potonji izlete na binu – frca perje iz inata u odnosu na okolnosti, baš kao onomad i kod The Banda.

Chui u KSET-u (Foto: Ivona Šarić / Fotosekcija KSET-a)

Između grupa Chui i The Band postoji više razlika, jedna od njih je stilska, a druga vezana za materijal. Koncertni repertoar grupe Chui je hrabro gledao u budućnost, klavijaturist Toni Starešinić, saksofonist Vojkan Jocić, basist Konrad Lovrenčić i bubnjar Ivan Levačić su stvarali muziku koja se ne boji sutrašnjice, koja vjeruje da će dani pred nama biti bolji nego danas i koja ujedinjava različite žanrove u jedinstvenu cjelinu. Set lista je djelovala „albumski“, bez pjevanih pjesama (koji su ionako manjina u opusu grupe), odatle ova 33 okretaja u naslovu.

Chui u KSET-u (Foto: Ivona Šarić / Fotosekcija KSET-a)

To nije nužno primjedba, jer repertoar grupe Chui je dovoljno rastezljiv da ga se može prezentirati u različitim kontekstima. „Eternatova tema“ (možda najuspjelija izvedba večeri), „Malj“ i tema iz filma „Terminator“ su ispunile (inače ne pretjerano velike) želje publike za hitovima. Lijepo je imati publiku koja dozvoljava izvođačima iznenađenja, na neki način to omogućava dalji umjetnički rast jer usmjerenost na hitove može učiniti da mnoge lijepe stvari promaknu ispod radara.

Chui u KSET-u (Foto: Ivona Šarić / Fotosekcija KSET-a)

Pjesme su se pretapale jedna u drugu, stilovi varirali od elektronike do funka pa je tako potpisnik ovih redaka, inače nevelikog razumijevanja za EDM, prilično zadovoljno cupkao na jedan od takvih naleta dum-dum elektronike koji su se sasvim spontano ukazivali tu i tamo. Osim toga, okupljeni u KSET-u su mogli čuti naramak pjesama s albuma koji tek treba biti objavljen, čisto da se zna – bit će vrijedno čekanja. Osim toga, sadržaj je djelovao vrlo zabavno, lijepo je znati da se netko, barem malo, uspio zabaviti u vrijeme lockdownova i inih nedaća. Tijelo i fizički kontakt se mogu ograničiti, ali stvaralački nerv – teško. Chui ide naprijed, unatoč svemu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X