Otvoren Dva Osam – noćni život se vratio na Jabukovac

Sinoć je klub na Jabukovcu 28 otvorio svoja vrata za one koji bi se kolokvijalno mogli nazvati ‘Starim Jabučarima’, a večeras za sve druge, ali i one od jučer koji eventualno žele ponoviti taj osjećaj.

Dva Osam

Iako većina zna priču, nije je na odmet ponoviti u par crtica. Druga polovica prošlog desetljeća bila je burna za klub GK Jabuka. Napadalo ga se bagerima, rušila se ljetna terasa, oduzimalo pola dvorišta u ratu koje je tadašnje vodstvo kluba vodilo s gradonačelnikom i interesima krupnog kapitala i politike. Ta bitka bila je konačno izgubljena 20. listopada 2020. godine, simbolično na Svjetski dan jabuke, kad je GK Jabuka nakon 52 godine izbrisana s liste aktivnih zagrebačkih klubova.

No priča tu nije stala, pokazalo se da je Jabuka puno dublje ukorijenjena kao urbani toponim grada nego što se mislilo. Pritisak na gradske strukture bio je jak i od strane agilnih fanova koji su mahom okupljeni u grupi Stari Jabučari na Facebooku i od strane domaćih intelektualaca koji su svoju mladost tamo provodili. U takvom ozračju nitko iz bivše gradske strukture nije imao previše volje čačkati po nekoj prenamjeni kluba, već je izašlo nekoliko natječaja za nove zakupce koji bi nastavili tradiciju kulturnog i glazbenog okupljlišta.

U priču je ušla ekipa iz Pozitivnog Ritma, koja ima dugogodišnje klupsko iskustvo, koncertnu i festivalsku promotorsku djelatnost, a također ima i diskografski label PDV Records. Nova vizija bila je predstavljena u lipnju ove godine, no planirano otvorenje bilo je prolongirano zbog nepovoljne situacije oko širenja koronavirusa, time i pooštravanja mjera sigurnosti.

Ali, došao je i taj dan, tj. večer. Dakle, kao i s natječajima – upalilo je iz druge.

Klub Dva Osam (koji nosi naziv kućnog broja jer je ispoštovana molba bivše direkcije da se klub ne nazove opet „Jabukom“) sinoć je tako ugostio prve posjetitelje; više-manje nas stariju ekipu koja je tijekom večeri u razgovorima bistrila sjećanja na anegdote u tom klubu dok je svjedočila njegovoj reinkarnaciji koja je donijela i novo uređenje interijera, uglavnom novu boju zidova, dok je sve ostalo od šanka do DJ kabine ostalo autentično, jer tu uistinu i ne treba raditi neke optimizacije onog što se kroz desetljeća pokazalo optimalnim za potrebe tog prostora.

Ako su duša nekog prostora ljudi koji ga posjećuju, onda se za sinoć može reći da je duh Jabuke ponovno oživljen, valjda je sama činjenica što se tamo moglo biti i ćaskati bila dovoljna za neki optimizam novog početka. Neku malu, ali značajnu pobjedu urbanog duha ovog  grada. No i taj novi početak će se tek moći iskusiti obzirom na brojne programe i najavljena događanja u nastavku prosinca kad će zaživjeti Dva Osam vizija.

Potpisnik ovih redaka sinoć nije opalio niti jednu fotografiju, jer je naivno mislio da je izašao hengati, no eto, ipak ne može proći bez toga da se o tom povijesnom datumu ne napiše neka crtica, makar bila i bez vizualnog dokaza. To me podsjetilo i na neke druge povijesne datume kluba na Jabukovcu koji su ostali bez vizualnog dokaznog materijala.

Naime, stjecajem okolnosti bio sam angažiran na snimanju dokumentarnog filma o GK Jabuci prije nekoliko godina, ali je zbog nedostatka sredstava projekt okončan usred rada, a intervjui s akterima negdje ‘bunkerirani’. Jedna od priča tada mi je posebno zapela za uho. Neki se kunu da su u Jabuku krajem lipnja 1976. došli i neki članovi Rolling Stonesa jer su tada prvi put svirali u Zagrebu, i netko ih je doveo gore. Po tim pričama i oni su jedne večeri hengali tamo, ali, eto, nitko to nije snimio, jer tko je vidio 1976. da se nosi fotoaparat u noćni provod. U tom smislu neke stvari, valjda, ostaju iste…

No klub na kućnom broju 28 zagrebačkog Jabukovca opet je otvorio svoja vrata. A kako sada izgleda unutra, najbolje da provjerite sami.

Napomena: službena večer otvorenja već je rasprodana.

Program kluba Dva Osam za prosinac 2021.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X