Cinkuši ‘Bog nam greh oprosti’ – božićni dar omiljenih razbojnika

Novi album Cinkuša pomalo je zakašnjeli prilog tezi da je domaća diskografska godina u nas kvalitetom nadmašila velik dio onoga izdanog u svijetu, a ‘Bog nam greh oprosti’ nažalost je zakasnio da nađe svoje zasluženo mjesto na popisima najboljih domaćih ostvarenja godine koji se tradicionalno objavljuju u prvoj polovici prosinca.

Cinkuši “Bog nam greh oprosti”

Razdoblje između Božića i Nove godine oduvijek je poznato kao period pojačane aktivnosti omiljene raspjevane razbojničke skupine Cinkuši. To su dani kad se tradicionalno održava Međubožićnjak, njihov koncert na kojemu redovno rasprodaju Močvaru, a koji će se ovaj tjedan održati u subotu, dan prije Stare godine. Prije održavanja ovogodišnjeg okupljanja bend je priredio i svoje dugoočekivano studijsko izdanje koje slijedi šest dugih godina nakon njihovog prethodnog albuma “Krava na orehu”, a dodijeljen mu je naslov “Bog nam greh oprosti”. Izlazak albuma najavljen je za sam Božić, iako ga u trenutku pisanja ovog teksta na Štefanje još uvijek ne nalazimo u bespućima interneta.

Cinkuši su opuštena glazbena skupina i ne djeluju pod pritiskom čestog izbacivanja materijala, pa su tako u gotovo četvrt stoljeća od svog prvijenca “Zeleni kader” naovamo objavili taman toliko ploča da ih možete izbrojati na prste jedne ruke. Godina 2023. stoga će ostati posebno upamćena među pratiteljima njihovoga opusa budući da su se u njoj, osim novim albumom na samom kraju godine, mjesec i po ranije poprilično ispod radara oglasili i soundtrackom za lanjski film “Nosila je rubac črleni” redatelja Gorana Dukića koji se na svjetskoj sceni proslavio uspješnom komedijom ceste “Wristcutters: A Love Story” iz 2006. u kojoj je značajnu ulogu ostvario i glazbeni titan Tom Waits.

Autorstvo tog soundtracka potpisuju sa svojim redovnim suradnikom, violinistom Markom Firstom, a u preko pedeset minuta trajanja i s više od 30 uglavnom kraćih glazbenih brojeva, taj zvučni zapis svojim obujmom zapravo zasjenjuje novo redovno studijsko izdanje koje u nešto više od pola sata donosi samo osam pjesama od kojih smo dvije (“Kak je teško našu ljubav tajiti” u skraćenom, a “Ptičekovu svadbu” u nepromijenjenom obliku) već imali priliku čuti na “Rupcu”, dok je “Komu majka beli kolač pečeš” još na proljeće objavljena kao singl s nadolazećeg albuma.

Unatoč tome, “Bog nam greh oprosti” je punokrvna ploča Cinkuša koja nastavlja dobro utabanim (vuskim) stazama kojima nas ova skupina obješenjaka pripitim ali sigurnim korakom vodi već dvadeset i pet godina. Svi elementi njihove poetike prisutni su i ovdje, pa nas već na samom početku albuma dočekuju zagrljajem Miroslava Krleže i njegovih “Balada Petrice Kerempuha” koje služe kao vječni izvor nadahnuća ovome bendu. Nakon “Ciganjske”, “Nenadejanog bogčije zveličenja” i naslovne “Krave na orehu” koja je na prošloj ploči prevedena na njemački jezik (da spomenemo tek neke), Cinkuši ovaj put dokazuju da je dovoljno posegnuti za tek djelićem dijelića te slavne zbirke veličanstvenoga Frica i da se iz tek nekoliko redaka njegovoga epskog “Planetarijoma” može izvući i više nego dovoljno za sjajnu pjesmu kao što je “Žitek”.

Na spomenutom najavnom singlu “Komu majka beli kolač pečeš” bend kombinira tradicionalnu melodiju s modernijim grooveom dok pjevaju o vječnoj temi odlasku mladića u rat, dok je “Liebe war es nie” prepjev istoimenog šlagera u ritmu ruskoga tanga kojemu korijeni sežu u razdoblje između dva svjetska rata, a čija je melodija kasnije iskorištena za anglofoni standard “Take Me in Your Arms”.

Između dvije otprije poznate pjesme, “Kak je teško našu ljubav tajiti” i “Ptičekova svadba” (svojevrsne domaće basne na tragu one britanske “Froggy Went A-Coutrin’ iz 16. stoljeća), smjestio se jedan za Cinkuše rijedak izlet s kajkavskih brega na grube ličke gudure u pjesmi “Lički Herkul zlatnog srca” koju, prije nego krene u prepoznatljivom hopa-cupa ritmu opjevavati danas napušten kraj ove zemlje, otvaraju riječi naslovnoga junaka Marijana Matijevića kojega su svojedobno (rođen je 1878.) prozvali i “Samsonom meka srca“. Ovaj snagator koji je bio poznat i kao najjači čovjek na svijetu vukao je brodove i savijao čelične cijevi, a kad ga je neki voditelj programa najavio kao Austrijanca, Marijan ga je ispravio riječima iskorištenim u ovoj pjesmi: “Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici, u podnožju Velebita – starca, di vukovi viju, di lisice laju, di skakavci žito pojedoše. Tamo di se rđa sije, a niču junaci!”

Kraj albuma sačuvan je za tradicionalnu “Alaj Jano” koju smo prethodno mogli čuti i primjerice u izvedbi Afiona, te za suludu najprostiju “Molitvu” recentne hrvatske poezije kojom se sjajna kajkavska književnica Božica Brkan pokušala “izboriti za dignitet psovke.” Susret s bogatom tradicijom psovanja oduvijek je jedan od prvih zadataka kojim se upoznaje bogatstvo nekog stranoga jezika, a u ovih četiri minute prikazan je puni potencijal kreativnosti u vulgarizmu: “Jeblo te kej ima i noge i roge /Jeblo te onulko vragov kulko te je ludi vidlo,” ili pak “Pesi ti čreva razlekli bog dej,” prije nego završi s vapajem koji daje ime albumu: “Bog mi greh oprosti.”

Novi album Cinkuša pomalo je zakašnjeli prilog tezi da se domaća diskografska godina u nas kvalitetom nadmašila velik dio onoga izdanog u svijetu, a “Bog nam greh oprosti” nažalost je zakasnio da nađe svoje mjesto na popisima najboljih domaćih ostvarenja godine koji se tradicionalno objavljuju u prvoj polovici prosinca. Ova bi ploča svakako morala biti zastupljena na takvim listama i to na vrlo visokim pozicijama. Vrag ga jebi.

Ocjena: 9/10

(Mast produkcija, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X