‘Čisto ludilo’ u Komediji – detektivi iz školskih klupa

Interaktivni odsječak izravnog dijaloga glumaca i gledatelja ujedno i najuzbudljiviji dio predstave, komičnog ‘whodunnita’ gusto protkanog lokalizmima i neprestano osvježavanog šalama vezanima uz najfriškije društvene aktualije.

'Čisto ludilo' u kazalištu Komedija (Foto: Ines Novković)

Središnji dio „Čistog ludila“ u kojem inspektor Obrijan, pardon, Obrvan (Damir Lončar) od publike traži pomoć u rješavanju tajne ubojstva pijanistice Isabel Czerny što se odigralo izvan našeg pogleda, iznad poprišta zbivanja, naslovnog frizerskog salona što ga vodi gej frizer i glumac družine Histerion, Anton Toni Britvić (Vid Balog), uistinu je neodoljivo zabavan.

Osobito u slučaju kad publiku, odnosno detektivske pomagače, postavljače pitanja i teza čine osnovnoškolci trećeg, četvrtog, petog razreda kao što je bio slučaj na izvedbi o kojoj je riječ. Pored dražesnih sumnjičenja, zaključaka i traženja tragova iz glava i usta desetogodišnjaka, pod sigurnim, šarmantnim, ali i primjereno autoritativnim Lončarevim vodstvom, poseban se čar oblikuje u prostoru improvizacije i napete neizvjesnosti koji nužno stvara ovakva interakcija, a na čije je varijabile glumačko-organzacijski ansambl Komedijina „Čistog ludila“ fantastično spreman. Dizanjem ruke, publika također „bira ubojicu“ između troje osumnjičenih, a to su rečeni Toni, potom njegova pomoćnica Barbara Mardešić (Nina Kaić Madić) te antikvar Eduard Laurenčić (Igor Mešin u alternaciji s Damirom Poljičakom), dok je pedantnom forenzičkom istragom od sumnje oslobođena gđa Shubert (Jasna Palić Picukarić, nagrađena nagradom za najbolju glumicu na 20. Festivalu glumca u Vinkovcima 2013.), „dama koja večeras putuje u Tunis“. Sumnje je, dakako, lišen i inspektorov pomoćnik Saša Buneta (Saša Buneta). I zatim, ovisno o izboru ubojice, slijedi jedan od tri moguća svršetka.

Kao što je i zamišljeno, taj je odsječak izravnog dijaloga glumaca i gledatelja ujedno i najuzbudljiviji dio predstave, komičnog „whodunnita“ gusto protkanog lokalizmima i neprestano osvježavanog šalama vezanima uz najfriškije društvene aktualije što, s obzirom na raskorak navodne suvremenosti i činjenice da je komad napisan u predmobitelsko doba pa se kontakt sa svijetom izvan frizeraja ostvaruje isključivo pomoću „čvrste linije“, cjelini daje neobičnu notu nadrealnosti.

Ostvareno u režiji Nine Kleflin prema komadu „Shear Madness“ (prijevod Vladimira Gerića) u koji su koncem 1970-ih Amerikanci Marilyn Abrams i Bruce Jordan preoblikovali dramu „Scherenschnitt“ (1963.) njemačkog autora Paula Portera te ga u punom sjaju prvi put postavili 1980. u Bostonu – da bi otad do danas igrao bez prestanka, u Bostonu i posvuda u svijetu – „Čisto ludilo“ nudi zabavu koja se može doživjeti i trivijalno nepretencioznom (zašto ne?), ali i kao ostvarenje pozitivna ozračja čiji nas sklop sastavnica, kako u programskoj knjižici zapisuje redateljica, motivira i „ohrabruje da budemo živi, pažljivi, otvorenih očiju, spremni i spretni prema svemu što se zbiva oko nas.“

(ZGK Komedija, Zagreb, 17. ožujka 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X