Članice Pussy Riota preuzele odgovornost za prekid finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva

Pussy Riot preuzele su odgovornost za istrčavanje četvero ekshibicionista na travnjak stadiona Lužnjiki tijekom finala Svjetskog prvenstva između Francuske i Hrvatske.

Pussy Riot (izvor: Wikipedia)

Performans je nazvan “Policemen enters the Game”, odnosno “Policajci ulaze u Igru”, objavile su članice grupe na svom službenom Twitter profilu.

“Danas se (16. srpnja) obilježava 11 godina od smrti velikog ruskog pjesnika Dmitrija Prigova. Prigov je, u svojem radu, u ruskoj kulturi, kreirao lik policajca koji pripada nebeskom narodu. Taj nebeski policajac, prema Pirgovu, razgovara s Bogom dvosmjerno. Onaj zemaljski spreman je da razbije prosvjede. Nebeski se policajac nježno odnosi prema cvijeću na ruskim livadama i uživa u pobjedama ruske nogometne vrste, a zemaljski je policajac potpuno indiferentan prema tomu što Oleg Sencov (ukrajinski pisac i redatelj) štrajka glađu. Nebeski policajac ustaje kao egzemplar nacije, zemaljski policajac nanosi bol svima”, istaknule su.

Članice Pussy Riota tom su prilikom postavile i nekoliko zahtjeva Putinu i ruskom političkom establišmentu.

“Kada zemaljski policajci uđu u igru zahtijevamo oslobođenje svih političkih zatvorenika. Zahtijevamo da se u zatvor ne ide zbog ‘lajkova’ na društvenim mrežama. Zahtijevamo da se obustave ilegalna uhićenja na prosvjedima. Da se u zemlji omogući politička kompetitivnost. Da se ne fabriciraju kriminalne aktivnosti i da se ljude ne drži u zatvorima bez razloga. Zahtijevamo transformaciju zemaljskih policajaca u nebeske policajce”, stoji u nastavku priopćenja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X