ClassiCroatian Quartette +2 objavio album hommage Wesu Montgomeryju i Johnu Coltraneu

ClassiCroatian Quartette + 2 ili Klasičnu hrvatsku četvortku+2 čine vrhunski glazbenici koji su odlučili snimiti hommage legendama jazz scene, gitaristu Wesu Montgomeryju i saksofonistu Johnu Coltraneu. Na albumu Wes Meets Crane sviraju Saša Nestorović (tenor i sopran saksofon), Hrvoje Galler (klavir), Saša Borovec (kontrabas), Šimun Matišić (bubnjevi), Željko Milić (bas klarinet) i Goran Cetinić Koća (gitara).

ClassiCroatian Quartette +2 ‘Wes Meets Trane’

“U jazz krugovima postoji vrlo čvrsto uvjerenje da se Wes Montgomery pridružio Coltrane / Dolphy kvintetu u rujnu 1961. godine za vrijeme kalifornijskog dijela priprema za njihovu svjetsku turneju. U međuvremenu su, počevši od 21. prosinca 1961., u Van Gelderovu studiju snimili album “Ballads”, gdje su po prvi puta cijeli album snimili isključivo članovi klasičnog kvarteta Johna Coltranea osim izvedbe skladbe “It’s Easy to Remember” u kojoj je sudjelovao Reggie Workman. Dakle, pouzdano se zna da su zajedno svirali dva tjedna na jazz radionici u San Franciscu te nastupili na Monterey jazz festivalu. Godinama su u istim krugovima kružile glasine o nekim Monterey snimkama, gdje je set sadržavao skladbe “My Favorite Things”, “Naima” i “Impressions”. Postojeći podaci spominju da je Wes nekoliko puta svirao s kvartetom oko 1963. te kako je Coltrane želio da mu se Wes pridruži s Ericom Dolphijem. Vrlo rašireno je, također, mišljenje da Wes nije često nastupao s njima jer je smatrao da nije dovoljno dobar. Coltrane je jednom izjavio da je ponudio Wesu dugoročnu suradnju, ali ovaj nije pristao jer je želio stvarati vlastitu glazbu. Kao potvrdu o suradnji ovih velikana u DownBeatu 1995. objavljen je članak posvećen Wesu u kojemu McCoy Tyner spominje Wesovo sviranje s njima.”, piše Silvio Braica u tekstu knjižice izdanja.

Susret i suradnja Wesa Montgomeryja i Johna Coltranea, stoga, u jazz krugovima postaju kultni, a kako bi obilježili to razdoblje jazz povijesti Klasična hrvatska četvorka + 2 snimila je album “Wes Meets Trane” s pet izvedbi skladbi “Miles Mode”, “My Favorite Things”, “Naima”, “Impressions” i “Alabama”, gdje pokazuju svoju maestralnost izvedbe, ali i virtuoznost, svatko na svojim instrumentima. Album je sniman u velikoj dvorani Glazbene škole “Josip Hatze” u razdoblju od 17. do 19. rujna 2019. godine. Album je snimao, miksao i masterirao Tomislav Unušić, a u koprodukciji sa Silvijom Braicom.

Album “Wes Meets Trane” možete kupiti po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X