Colter Wall ‘Colter Wall’ – odmetništvo nove generacije

Producent-vizionar Dave Cobb ima nepogrešiv nos za prepoznavanje talenta na country sceni, a u slučaju mladog kanadskog kauboja Coltera Walla jednostavno nije mogao pogriješiti, jer je sasvim jasno kako je riječ o jednom od najtalentiranijih autora nove generacije u žanru, a njegov istoimeni dugosvirajući prvijenac to višestruko potvrđuje. 

Colter Wall "Colter Wall"
Colter Wall “Colter Wall”

Kada sam pisao recenziju soundtracka za Oscar nominiranog filma “Hell or High Water”, ime Coltera Walla spomenuo sam kao mladog kanađanina čije prve korake valja upratiti. Na tom albumu prisustvovao je pjesmom “Sleeping on a Blacktop”, s njegova dotad jedinog objavljenog izdanja, EP-ja “Imaginary Appalachia”, a zvučala je kao da je pjeva netko mnogo stariji nego dečko od kojih devetnaest ili dvadeset godina koji još pokušava pustiti pravu bradu, k tome još iz kanadskog Saskatchewana, a ne s američkog juga koji zvučno priziva.

U međuvremenu, a prošle su dvije godine od EP-ja i jedna od soundtracka, sudeći prema naslovnoj slici njegova prvog dugosvirajućeg uratka, brada mu je narasla, glas mu je zadržao dubinu, a sviranje dopadljivu jednostavnost. No, pozornost mu još i više privlače stihovi. Naime, njegove pjesme odaju dojam da ih je napisao iskusni putnik krajobrazom divljega zapada, a u sebi nose i reference na pjesme velikana kao što su Jimmie Rodgers i Townes Van Zandt.

Čini se da je pokojni Townes ostavio dubok dojam na mladog Coltera, što se ne osjeća samo u tekstovima koji namiguju tmurnom country bardu iz Tennesseeja skrivajući u sebi pokatkad koje ime neke od njegovih pjesama, već je kanađanin dobrano upio i njegov stil pisanja i skladanja. Nigdje se to ne osjeti bolje doli u najboljoj pjesmi albuma, mračnoj baladi o ubojstvu “Kate McCannon”, koja počinje ruganjem jednog gavrana čovjeku u zatvoru, da bi do kraja ispričala priču o tome kako je ovaj tamo završio.

Producent ovog odličnog prvijenca je Dave Cobb, o kojemu sam naširoko pisao lani u članku o albumu “Shine on Rainy Day” njegova rođaka Brenta. Taj je članak nosio ime “Debitantski country album godine”, a sad je sasvim razvidno da i ovaj članak o istoimenom albumu Coltera Walla može nositi isti naziv. To ne treba čuditi, budući da Dave Cobb uživa u pronalaženju najboljih mladih talenata na country sceni i kreiranja njihovog zvuka svojom znalačkom rukom. Ako mu je ideja stvoriti novu generaciju mladih country odmetnika koji će održati na životu tradiciju Townesa i Steve Earlea, u Colteru je našao pravog čovjeka.

“Colter Wall” donosi deset čvrstih, uglavnom odličnih pjesama i jedan intermezzo u sredini u vidu radijske najave W.B. Walkera iz njegove emisije Old Soul Radio Show. Sve ostalo je filtrirani svevremenski country i folk otpjevan i odsviran sa stavom i sigurnošću prekaljenoga majstora. Sasvim je jasno da se uz ekipu poput Cobba i Walla za budućnost ovog žanra treba mnogo manje brinuti nego što je slučaj s većinu drugih.

 Ocjena: 8/10

(Young Mary’s Record Co., 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X