‘Čovjek bez krivnje’ dolazi u Zagreb

Premijera u utorak 24. listopada u kinu Kinoteka.

“Čovjek bez krivnje”

Zagrebačka premijera filma “Čovjek bez krivnje” redatelja Ivana Gergoleta, nastalog u suradnji slovenske, talijanske i hrvatske produkcije (Propeler Film), održat će se u utorak 24. listopada u kinu Kinoteka (Kordunska 1), nakon čega će film u distribuciji Zagreb Film Festivala započeti s redovnim prikazivanjem u kinima.

Dugometražni prvijenac Ivana Gergoleta (“Ples s Marijom”) kritički je izvrsno primljena psihodrama o udovici Angeli koja spletom okolnosti postaje njegovateljica čovjeku odgovornom za smrt njezina supruga. “Čovjek bez krivnje” imao je svjetsku premijeru na festivalu Black Nights u Talinnu, a hrvatskoj je publici predstavljen u programu 70. Pulskog filmskog festivala.

Smješten u okolicu Trsta, film odvažno istražuje univerzalne teme krivnje, oprosta i suočavanja s prošlošću. U pozadini se skriva i kompleksna tema sustavnog trovanja azbestom, kojem je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu na radnom mjestu izloženo 125 milijuna ljudi, a najveće su stope smrtnosti zabilježene u građevinskoj industriji.

Time se razotkriva i temeljni ideološki aspekt filma, onaj klasni, kojim se Gergolet bavi na iznimno pažljiv i sofisticiran način kada postepeno razotkriva Angelino slovensko podrijetlo te činjenicu da njezin preminuli suprug dijeli sudbinu s ostalim radnicima, najčešće imigrantima, koji su tijekom povijesti izgubili život gradeći zgrade i vile za pripadnike više klase. Njih u filmu zastupa upravo onaj naslovni „čovjek bez krivnje“ pod imenom Gorian, koji je svoj dvorac izgradio na kostima otrovanih radnika. U širem društvenom kontekstu, konflikt dvaju glavnih protagonista nadrasta osobno te zadobiva kolektivni predznak. Činjenica da je riječ o velikom, ali često zanemarivanom problemu s kojim se nose uglavnom pripadnici marginaliziranih društvenih slojeva, dodatno osnažuje važnost ovog filmskog ostvarenja.

Iz Gergoletove socijalno osviještene perspektive nazire se i izrazito dokumentaristička pozadina njegova stvaralaštva (dokumentarac Ples s Marijom uvršten je 2014. u program prestižnog Tjedna kritike u sklopu Venecijanskog filmskog festivala, gdje je osvojio i nagradu Civitas Vitae prossima), ali vrijednost Čovjeka bez krivnje ne leži samo u snazi njegove poruke, nego i u pažljivim stilskim postupcima. Primjerice, motiv „trovanja iznutra“ predočava se na dvije razine – na onoj fiziološkoj i na psihološkoj, pri čemu se osveta izjednačuje s otrovom koji polako upravlja Angelom i njezinim postupcima.

Riječ je o ostvarenju koje izbjegava plošnu karakterizaciju likova, a svojim tempom i temama približava se slow burn dramama s elementima trilera kakve pronalazimo i u opusu najvećih europskih redatelja poput Michela Hanekea (“Amour”, “The Piano Teacher”). Pridodajte tome i sjajnu glumačku kemiju između slovenskog glumca Branka Završana (“TIR”, “Ničija zemlja”, “Comic Sans”) i etablirane talijanske glumice Valentine Carnelutti (“Lude od sreće” – nominacija za nagradu David di Donatello) i dobili ste neizostavno filmsko štivo o kojem ćete razmišljati i dugo nakon što izađete iz kina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X