Daikaiju i Threesome u Vintage Industrial Baru – Najluđi koncert na kojem niste bili

Postoje koncerti na koje vas nitko živ ne može pripremiti. Bio je četvrtak navečer, a Let 3 i Psihomodo Pop svirali su besplatan koncert na Bundeku. Ali to nije koncert o kojem ću vam pričati.

Daikaiju u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

U Vintage Industrial Baru skupila se ekipa željna dobrog surf rocka. Čim je na pozornicu izašao srpski Threesome, bilo je jasno da smo dobili više nego smo se nadali. Oni izgledaju normalno, ali su daleko od toga. Prije svega, umjesto već stereotipne basistice, Threesome ima bubnjarku, a gitarist i basist su svojim pankerskim nastupom zakuhali atmosferu, zabezeknuvši sve prisutne. Bilo je tu rušenja opreme, stalnog zaletavanja i hrvanja s publikom, pentranja po svemu i svačemu, padanja sa posuđenih pojačala. U jednom su se trenutku zahvalili publici što nije otišla na Psihomodo Pop, da bi nešto kasnije, vjerojatno nesvjesno, odsvirali „Surfin’ Bird“, podsjetivši nas koliko je daleko Gopčevo mamaumememekanje od izvornog Trashmana. Čak su i pozvani na bis, pa je gitarist morao zamoliti da mu se vrati trzalica koju je bacio u publiku. „Pošto sam Srbin, poneo sam samo jednu“, objasnio je.

A onda su, goli do pasa i maskirani, izašli Daikaiju. Kaijui su divovska čudovišta, sjećat će ih se svatko tko je gledao lanjski ljetni blockbuster Guillerma Del Tora. Godzilla je najslavniji daikaiju, ali ono što je nakon Godzille ostalo od Tokija, blijedi u usporedbi s onim što je psycho-surf četvorka Daikaiju napravila Vintage Industrial Baru.

Kako da vam to opišem? Da bi čovjek popisao svo ludilo koje se događalo, više bi vremena proveo zapisujući nego doživljavajući taj prekrasan kaos oko sebe. Da pričam kako su se spuštali u publiku, zamotavajući posjetitelje u gitarske kablove? Kako su nas u jednom trenutku posjeli na pod kao oko logorske vatre i tako svirali? Kako su snažniji posjetitelji nosili članove benda na ramenima više no što su ovi doticali pod svojim cipelama? Kako su spustili čak i bubanj s pozornice među publiku i tako odsvirali pjesmu? Ili kako su taj isti bubanj polili benzinom, zapalili, i tako odsvirali drugu? Kako je publika podigla bubanj, zajedno s bubnjarom u vis, a on je svirao dok se gitarist spajdermenski popeo na noseću gredu, a znoj mu se slijevao na ekipu koja je elemente bubnja držala visoko iznad glave? Trebalo je na kraju i pronaći instrumente koji su završili kod raznih posjetitelja u klubu.

Bio je to najluđi koncert, ne samo godine, već valjda i desetljeća. Sve se to sinoć uistinu i dogodilo. A vas nije bilo tamo. Bili ste na Psihomodo Popu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X