‘Pipi Duga Čarapa’ u Trešnji – prštavi vrutak energije

Tena Jeić Gajski, čini se, predano uživa u ulozi Pipi Duge Čarape, ispunjavajući svojim razigranim poletom svaki trenutak u kojem se nalazi na pozornici. I ispred nje.

'Pipi Duga Čarapa' u Trešnji

Geste, grimase, govor tijela, intonacija… njena utjelovljenja vatreno žive, tijelom, duhom i riječju okretne devetogodišnjakinje Pipilote Viktualie Zavjesić Peperminte Efraimove Duge Čarape, što u neko neodređeno vrijeme, negdje u prvoj polovini dvadesetog stoljeća, sama, bez roditelja i skrbnika živi u Vili Villekulli u švedskom mjestašcu, razrađeni su u tančine, a izvedba opet zrači spontanošću, prirodnošću i uvjerljivošću prekrasne dječje neposrednosti. Naravno, u ključu stilizirane kazališne glume.

U ulozi naslovnog lika, Jeić Gajski središnji je dinamo predstave, no ostatak joj družine, glumačke i one iza scene, svesrdno parira, u skladu, dakako, s prostorom koji im je na raspolaganju. Nije pošteno, no odvažimo se iz izvanredno uigrane skupine izdvojiti na subotnjoj izvedbi ovolicno vibrantnije nastupe Tvrtka Jurića u montipajtonovskoj asocijaciji školske učiteljice te Dragane Marković Roić u izvedbi nevelike, negovorne epizode sluškinje položene na jedan, ali posve predano i precizno izveden geg, nepodnošljivom sporoćom skrajnje kontrastan sveopćoj žustroj brzometini.

Nabijena humorom, uspješno ostvarena kao manifestacija izvornog dječjeg životnog elana, Trešnjina „Pipi Duga Čarapa“, riječima redateljice Renate Carole Gatice, prati misao švedske književnice Astrid Lindgren (1907-2002) koja je 1940-ih godina izmislila i literarno uobličila neukrotivu crvenokosu pjegavicu, gusarevu kći: „Pipi je politički nekorektan lik i obraća se generaciji koja je spremna proviriti izvan društvenih normi, upoznati je, prihvatiti i slijediti“.

„Pipi Duga Čarapa“ prštavi je vrutak energije u kojem tijekom šezdesetak minuta nema ni sekunde praznoga hoda. Glavno je zbivanje redom podržano barem jednim usporednim, a s mizanscenskom vitalnošću kongenijalno su usklađeni kostimi, maska, glazba i zvuk te, možda najdojmljivije, osvjetljenje koje potpisuje sama redateljica, scenografija Tanje Lacko i video-doprinosi Ivana Marušića Klifa. U hvalama ne treba preskočiti ni dramatizaciju Saše Anočića, kao ni duhovit prijevod Mirka Rumca.

Označena uputom 5+, Trešnjina „Pipi Duga Čarapa“ inteligentno i maštovito zabavlja djecu, a u publici su se mogla vidjeti i mnoga nasmijana i zanesena odrasla lica. Ulaskom u šestu sezonu, ova se „Pipi“ doima svježom i čilom kao da je jučer napravljena.

GK Trešnja, Zagreb, 27. rujna 2014.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X