Damjan Krajačić ‘Visions’ – snatrenje o miru

Kako je zapisano na ovitku: ‘Osjećaj, zvučni odjek, misao, vizija onoga što bi moglo biti, a ne zbiva se. Nemirna okolnost poprskana trenucima milosrđa. S ljubavlju. S nadom. S mirom.’ Možda se čita patetično, no odista, koliko je moguće, verbalizira ono što čujemo u zabilježenoj glazbenoj apstrakciji.

Damjan Krajačić 'Visions'
Damjan Krajačić ‘Visions’

Malenom, diskretnom glazbalu načelno nenametljiva, plaha, meko reskoga zvuka, flauti je malo kad namijenjeno čelno, vodeće mjesto. Kad je, međutim, riječ o sastavu pod vodstvom flautista, logično je da flauta pobočno popratnu, sporedno epizodnu ulogu zamijeni glavnom.

„Visions“, šesti album Damjana Krajačića, rođenog i odraslog u Zagrebu, nastanjenog u Los Angelesu, momka s diplomom afro-latinske glazbe California State Universityja, koji je za studija jazza na losanđeleskom Whittier Collegeu odlučio ostaviti bas i posvetiti se flauti, okuplja ad hoc kvartet međunarodnih meštara – Hrvata Matiju Dedića za glasovirom, u Njemačkoj nastanjenog Makedonca Martina Gjakonovskog za kontrabasom i američkog, u Berlinu nastanjenog bubnjara Johna Hollenbecka.

Kako veli Krajačić, instrumentalne skladbe s njegovim autorskim potpisom (jednoj je suautor Robert Thies) s jedne su strane nastale kao snatrenje o miru – kako u smislu mira nasuprot ratu, tako i u smislu mira nasuprot nemiru, vlastita, unutarnjeg mira, mira u osobnim odnosima s drugima – a s druge s jasnom idejom o tome koji će ih glazbenici izvoditi te stoga ostavljenima dovoljno nedovršenima i neodređenima ne bi li konačni oblik, barem onaj za svagda zabilježen na nosaču zvuka, dobile u neposrednom, spontanom srazu, odnosno prožimanju energija, nadahnuća, intuicija i talenata izvođačkih osobnosti.

Temu rata, mira i nemira, dakako, ne bismo uspjeli detektirati samim slušanjem, no uz autorovo pojašnjenje postaje donekle jasnije odakle izvire čarolija te zašto – zbog jedinstvene vizije – cjelina zvuči zaokruženo, poput jedne krasno razvedene skladbe koja „prirodno diše te kao fluidna masa zajedno prolazi kroz emocije, energije, ideje i intenzitete,“ citirajmo Krajačićeve riječi iz razgovora koji je s njime za Novi list vodio Davor Hrvoj. Nije nezanimljivo ni Krajačićevo razmišljanje, čitamo isti intervju, o tome da neprestano zapaža i nedefiniranu „glazbu“ oko sebe, oko nas, onu što „skladaju“ ptice, ljudi, okoliš, vreva bivstvovanja… Zvukovlje „glazbe života i svakodnevice“ nedvoumno se čuje kao bitno gradivo „Visionsa“.

Snimanje je namjerno obavljeno u svega dva dana, bez prethodnih proba i vježbanja, uživo u studiju P4 u Berlinu, u Krajačićevoj produkciji, sa zamisli kreiranja u datom trenutku, uz rizik neuspjeha, ali i s pozitivnom, motivirajućom napetošću neizvjesnosti i slobode. Zbilo se, kao što se u majstora jazza najčešće i zbude, ovo potonje.
Premda Krajačićeva flauta nedvojbeno vodi priču, ona to čini u skladnoj, poticajnoj suradnji punoj međusobnog razumijevanja s ostalima, čije su vrline i vještine neprestano na sluhometu. Uz Krajačića, u prvi plan ponajviše ulazi Dedić, čije će valovito poetične dionice nerijetko ganuti i ushititi, možda najdojmljivije u „In Motion“, „Near You“, „Visions of Peace“ i, osobito, u zaključnoj „Goodbye“.

Uvijek decentno, ali nikad mlako, obazrivo, ali moćno, jedinstvenoga tonusa, no prepuno raznolikosti, u sedamdesetčetiri se minute niže deset treperavih skladbi što se, unutar sebe i cjeline, pretaču, prelijevaju, preobličuju, meandriraju od lirsko meditativno ambijentalnoga do dinamično razigranoga, mahom na razmeđi klasike, jazza i improvizirane glazbe. Izvedbe istodobno smiruju i uznemiruju, prijete i tješe, odražavaju i spokoj i nespokoj, dočaravaju i čuda prirodne ljepote i čuda civilizacije izgrađene ljudskom rukom, što sve na neki način poručuje i Krajačićeva fotografija na naslovnici ovitka, s delikatnim, podatnim, fleksibilnim kapima vode na ravno odrezanom, čvrstom, masivnom, nepokretnom betonskom ili metalnom bloku.

Ocjena: 9/10

(Aquarius Records, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X