Dan Auerbach ‘Waiting on a Song’ – krojeno za kratke rukave

Eklektični frontmen megaatrakcije The Black Keys nastavlja prakticirati oponašanje zvukova glazbe sedamdesetih, kao i na posljednjem albumu svog matičnog projekta, ali i na ploči novijeg projekta koji je pokrenuo, The Arcs. Ali dok je na tim albumima pozornost okretao uglavnom soulu i funku, na svojoj drugoj ploči potpisanoj vlastitim imenom žarište je na nepatvorenom, veselom popu.

Dan Auerbach "Waiting on a Song"
Dan Auerbach “Waiting on a Song”

Slušajući album “Waiting on a Song” nema dvojbe pri zaključku da je riječ o jednom sasvim drugačijem Danu Auerbachu od onoga kojega smo upoznali na garažnim blues albumima The Black Keysa, soulu The Arcsa ili na prvoj solo ploči “Keep It Hid” iz 2009. godine. Nije bilo lako pretpostaviti da će mladić iz Ohija koji brije na teške rifove Juniora Kimborougha u budućnosti snimiti album s pjesmama koje bi se u kasnim šezdesetima i ranim sedamdesetima mogle vrtiti radijskim postajama uz bok onima Creedence Clearwater Revivala ili nekim Motown hitovima.

Stoga je možda začudno zvučalao kada je kao prvi singl objavljena vedra i rasplesana “Shine On Me”, na kojoj je ugostio slavnog kantautora i gitarističkog velikana iz Dire Straitsa, Marka Knopflera. Kao drugi singl usijedio je “King of a One Horse Town” sa slavnim ‘twangom’ drugog velikoga gitarista u postavi, Duane Eddyja glavom i bradom (kojeg možemo čuti i na “Livin’ in Sin”). Ali čim se ovaj album zavrti stvari odmah sjedaju na mjesto i otkrivaju smjer u kojem će se ova priča pokrenuti.

Naslovna pjesma, koja ujedno i otvara album, kao autore potpisuje i Pata McLaughlina, ali i još slavnijeg Johna Prinea (s kojim Auerbach trenutno priprema zajedničku jesensku turneju), a jednostavnom i veselom melodijom slušatelja instantno transponira pola stoljeća unazad, u doba kada je kvalitetna pop glazba kraljevala valovima radijskoga etera. Ova pjesma, snimljena u Nashvilleu, svojim zvukom uvelike odaje i počast slavnoj glazbenoj tradiciji grada u kojem je nastala.

Nema trenutka u kojemu pozitivne vibracije posustaju dok se ova ploča vrti. Oni koje traže natruhe estetike The Black Keysa možda će se svom cilju najviše približiti u “Cherrybomb”, a Auerbachovom potpisu u stihovima u sljedećoj “Stand By My Girl”, u kojoj Dan izlaže svoj romantični status: “I’m gonna stand by my girl, don’t think I won’t… beacuse she’ll kill me if I don’t.”

“Waiting on a Song” je album po mjeri krojen za kratke rukave i sunčane dane, s osvježavajućom energijom slatke nostalgije i vjerojatno predstavlja najbolji Auerbachov izlet izvan Black Keysa. A, iako potpuno različit od svega dosad, nadmašuje i dobar dio onoga što je i snimio u slavnom bendu koji dijeli sa Patrickom Carneyjem.

Ocjena: 7/10

(Nonesuch Records Inc., 2017.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X