Dan pobjede na Radiju 808 – pobjeda na svim floorovima

Jučer se odvio jedinstveni medijsko-koncertni događaj kojem je autor donjih redaka prisustvovao uživo.

Plesač sporog stepa – Dan pobjede, Radio 808, Pozitivan ritam (Foto: Marko Drnić)

Osam stilski šarolikih izvođača, gomila streamova, još više opreme i kablova, kamermani, tonci… Ukratko, logistička noćna mora. Napetost u zraku bila je golema par minuta prije 18:00 sati u prostoru kompleksa koji nosi naziv HUB385 u kojem je smješten Radio 808. Provjeravalo se je li sve uključeno, radi li svaka aplikacija, ima li zvuka i slike tamo gdje je predviđeno. Za to vrijeme na jednom od ekrana se vidi Darko Rundek kako strpljivo s gitarom u rukama čeka uključenje uživo s Brača na kojem se nalazi. Voditeljski par Nora Krstulović i Goran Pirš Piro utvrđuju svoje uloge. Ilko Čulić komunicira sa svima u produkcijskom timu i čeka potvrde da su svi spremni. Trenutak pred zajedničko kretanje u avanturu. Trenutak kad jedna mala radio stanica preuzima na sebe ulogu prijenosa uživo na kakav se u ovim posebnim uvjetima ne usuđuju ni mnoge televizijske kuće.

ZMaJ – Dan pobjede, Radio 808, Pozitivan ritam (Foto: Marko Drnić)

Na Ilkov znak sve je u pogonu. Krstulović i Piro kreću s predstavljanjem „Dana pobjede“, Rundek s Brača glazbeni dio otvara s antifaštičkom himnom „Ay Carmela“, a u Zagrebu istu tu pjesmu preuzimaju Dr. Obi i Anja G. u svojoj live-act dub izvedbi. Prvi koji potom nastupaju u formaciji benda su ZMaJ iz Virovitice. Ako se povuče paralela s grupama Chui i Kozmodrum kao najisturenijim predstavnicima novohrvatske fuzije jazza s plesnom glazbom, onda se nameće i zaključak kako su ovi Virovitičani dosad nepravedno bili zapostavljeni u cijeloj priči, a što je dobrim dijelom ispravljeno s jučerašnjim javnim nastupom.

Sara Renar – Dan pobjede, Radio 808, Pozitivan ritam (Foto: Marko Drnić)

Nakon toga Koolade nastavlja s dizanjem plesne tenzije, a Krstulović i Pirš sve opušteniji i bolji u najavama dok cijeli taj show uživo ne gubi ni minutu tijekom izmjena izvođača. Satnica se poštuje ‘na nož’. U 20:20 sati prostor zauzima Plesač sporog stepa, bend kojeg vokalno i na mandolini predvodi Max Juričić. Svojom kružnom formacijom oko monitora na podu kao da su cijelo vrijeme ložili nevidljivu vatru dobrog raspoloženje, a svaku pjesmu ispraćali su aplauzima fanovi preko Zoom aplikacije. Max je pozdravljao i pričao s nekima u pauzama između pjesama. Na neki čudan način oživljena je koncertna atmosfera na daljinu. Taj čujni i vidljivi feedback bio je onaj bitan detalj koji nedostaje svakom tko svira preko streaminga u ovo pandemijsko vrijeme. Taj feedback od ne pretjerano puno ljudi bio je sasvim dovoljan katalizator za prevariti čula i da zaživi osjećaj pravog pravcatog nastupa uživo pred publikom, da krenu prve sviračke i pjevačke kapljice znoja i uroni u glazbu, jer je iluzija zaživjela dovoljno jako.

Šumski – Dan pobjede, Radio 808, Pozitivan ritam (Foto: Marko Drnić)

Saru Renar obuzeo je sličan osjećaj. Uživljena u pjesme, nije ni primijetila kad je mikrofonom razmrljala šminku na ustima, kao ni  koliko je vrijeme brzo prošlo i da neće imati vremena predstaviti još jednu novu pjesmu na kraju. Završnica je u najblažem smislu kazano bila kraljevska. Prave adrenalinske svirke su isporučili prvo Kozmodrum, a potom Šumski.

Za nekog tko posebno voli glasne svirke uživo s bubnjarem koji ne štedi snagu i time tjera sve u bendu da se poglasne, Šumski su mi bili točka na ‘i’ Dana pobjede. Praskavo i glasno. Precizno u uvodnoj „Partizani“, kaotično i psihodelično u završnici jedne „Prijatelji se sele na selo“ i posebno katarzično u posljednjoj „Zidovi“, pjesmi koja se obračunava s nekim novim fašizmima.

Koolade – Dan pobjede, Radio 808, Pozitivan ritam (Foto: Marko Drnić)

Dan pobjede u organizaciji Radija 808 i Pozitivnog ritma bilo je petosatno iskustvo u kojem su učestvovali ponajbolji domaći glazbenici i sastavi, uz to i konceptualni maheri. Ekipa koju rado nazivamo ‘svjetski, a naše’ i nažalost oni kojima su i dalje uglavnom zaključana vrata hrtvatskih mainstream kanala. Dan pobjede je bila pobjeda na više nivoa (ili floorova). Pobjedu nad fašizmom su obilježili izvrsni umjetnici. Može se reći da je iznjedrena i pobjeda na koronom u jednom novom glazbeno-vizualnom formatu koji dosad nije zabilježen ni u svjetskoj produkciji, a došao je od strane inventivnih domaćih entuzijasta koje je zanimalo što mogu najviše pružiti s tehnologijom koja im je na raspolaganju.

Ukratko, bio je to jučer ne samo najkvalitetniji program uživo u ovoj državi, već i najvažniji kad je riječ o sceni, budućnosti strimovanih live nastupa kao i pravom i iskrenom, bez fige u džepu, obilježavanju jednog važnog datuma nove evropske povijesti kojeg vladajuće strukture ove zemlje godinama umanjuju i guraju pod tepih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X