Darko Rundek i Rambo Amadeus u kampanji ‘Umjetnici za spas rijeka Balkana’

Vijesti o ekološkim katastrofama koje pogađaju naše rijeke sve su učestalije, a svoj glas u očuvanju balkanskih voda tekućica dala su dvojica ujedno velika umjetnika i aktivista Darko Rundek i Rambo Amadeus.

Darko Rundek i Rambo Amadeus (Izvor: Umjetnici za spas rijeka Balkana)

Rambo Amadeus i Darko Rundek, pridružili su se tako projektu Save the Blue Heart of Europe i u kampanji Umjetnici za spas rijeka Balkana.

Rambo Amadeus se uključio u akciju jer se ne želi sramiti pred unucima kad ga jednog dana upitaju što je učinio u doba sustavnog uništavanja prirode, te zato jer je ekologija njegova ideologija, što znači da stalno treba ukazivati na bahati odnos prema prirodi zbog profita pojedinaca.

Darko Rundek je ukazao na problem malih hidroelektrana koje više uništavaju vrijedan i zasad još koliko-toliko netaknuti eko sustav planinskih rijeka i potoka nego što proizvode struje, za koju Darko dodaje da bi bilo pametnije da smo je manje potrošli nego što smo uništili naš planet.

Kampanju su pokrenuli Riverwatch, međunarodna organizacija posvećena zaštiti rijeka i vodotokova Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, zajedno s banjalučkim Centrom za životnu sredinu s ciljem širenja svijesti o alarmantnim planovima izgradnje više od tri tisuće malih hidroelektrana na balkanskim rijekama.

Želja im je ukazati na značaj rijeka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze i upoznati javnost s problematikom energetskog iskorištavanja rijeka, tj. štetnim posljedicama koje donosi izgradnja hidroelektrana.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X