David Bowie ‘Something in the Air (Live Paris 99)’ – desant komandanta umjetničkog reda

‘Something in the Air’ se pokazuje kao vrijedan doprinos Bowiejevoj live diskografiji, dijelom zbog uvrštenih rariteta koji se nisu često imali priliku čuti uživo, ali i zato što je riječ o jednom od samo sedam koncerata odsviranih u promociji albuma ‘hours…’

David Bowie “Something in the Air (Live Paris 99)”

Prošlo je više od četiri i pol godine od smrti Davida Bowieja, a rupa koju je ovaj velikan ostavio za sobom konstantno se puni izdanjima koja su ostala neobjavljena za njegova života. Posljednji u nizu takvih albuma nosi naziv “Something in the Air”, a riječ je o koncertnoj snimci zabilježenoj na nastupu u pariškom Elysée Montmartre 1999., točnije 14. listopada, kada mu je uručena počast commandeura francuskoga reda Ordre des Arts et des Lettres, odnosno najviše umjetničko priznanje u Francuskoj kojega su prethodni nositelji bili primjerice T.S. Eliot i Jorge Luis Borges.

Tog 14. listopada prošlo je samo deset dana od objave njegovog 21. studijskog albuma u karijeri, “Hours”, pa ne čudi da je dobar dio tada izvedenog seta posvećen upravo ovom ponešto podcijenjenom izdanju u njegovom katalogu. Odmah nakon efektnog uvoda sa vječnim klasikom “Life on Mars” izvedenog u klavirskoj pratnji Mikea Garsona, čut ćemo tako najavni singl spomenutog albuma, odličnu “Thursday’s Child”, a zatim i pjesmu koja je ovom novom izdanju dala ime, “Something in the Air” koju na ovoj snimci bend izvodi uživo po prvi put u karijeri. Nešto kasnije u setu pojavit će se i balade “Survive” i “Seven”, a pred kraj i nabrijana “The Pretty Things Are Going to Hell”.

Izbor pjesama mogao bi se najbolje opisati kao red (tada) novih pjesama, red klasika, pa red opsukrnijih naslova za zagrižene obožavatelje. Među njima svakako valja izdvojiti “Can’t Help Thinking About Me”, pjesmu koju je objavio s pratećim sastavom The Lower Third, te prvi singl, reći će publici, koji potpisuje kao David Bowie, a do tog je trenutka nije uživo izveo više od trideset godina. Iz sličnog naftalina izvučene su i “Word On A Wing” s albuma “Station To Station” (nakon više od 20 godina), te popularna, ali isto tako neuvrštavana u setove “Drive-In Saturday” s ploče “Aladdin Sane”.

Kao jedan od vrhunaca koncerta pojavljuje se pjesma “I Can’t Read” njegovog projekta Tin Machine s kraja osamdesetih, a ako ovaj set valja promatrati kao svojevrsni presjek Bowiejeve karijere, onda se zanimljivim pokazuje i izbor slavnog razdolja berlinske trilogije koju predstavljaju “Always Crashing In The Same Car” s “Low” te “Repetition” sa završnog poglavlja “Lodger”. Za sve one koji očekuju hitove pripremljeni su “ziceri” kao što su “Changes” i “China Girl” ili pak “Rebel Rebel” koja završava set koji je trebao trajati svega 45 minuta, kako navodi opušteni i dobro raspoloženi Bowie u trenutku kada ga produžuje za dodatnih pola sata.

“Something in the Air” se pokazuje kao vrijedan doprinos Bowiejevoj live diskografiji, dijelom zbog navedenih rariteta koji se nisu često imali priliku čuti uživo, ali i zato što je riječ o jednom od samo sedam koncerata odsviranih u promociji albuma “Hours”. Bilo bi dobro kada bi ovo izdanje moglo poslužiti kao povod za ponovnu procjenu vrijednosti albuma koji se na njemu promovira, ali budući da je ovaj koncert zasad dostupan samo digitalno, teško da će biti popraćen zanimanjem kakvo zaslužuje. A ako već pišemo neku vrstu liste želja, uz fizičko izdanje ovog albuma dodali bismo i videozapis koncerta u kvaliteti onoga pjesme “Drive-In Saturday” koja je poslužila kao najava izdanja. Unaprijed hvala i lijep pozdrav, RDD.

Ocjena: 7/10

(Rhino/Parlophone, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X