David Fincher tvrdi da je ‘Joker’ izdaja ljudi s mentalnim poremećajima

Poznati redatelj kritizirao riziku sklonu strategiju produkcije glavnih holivudskih studija.

“Joker”

U intervjuu za britanski Daily Telegraph David Fincher je komentirao film oskarovca Todda Phillipsa. Fincher je objasnio iznenađujući uspjeh “Jokera” na kino-blagajnama i napao  strategiju produkcije glavnih holivudskih studija koje su često sklone riziku.

Ne uzimajući za primjer “Dark Knight” iz “Batman” franšize, slične mračne tematike priče o superherojima, Fincher je sugerirao da se “Joker”, s očitim aluzijama na klasične filmove Martina Scorsesea iz 1970-ih i 80-ih, “trudio izgubiti tlo pod nogama”. “Mislim da nitko ne bi pogledao taj materijal i pomislio:”Da, uzmimo Travisa Bicklea (“Taksist”) i Ruperta Pupkina (“Kralj komedije”) i povežite ih, a zatim ih zarobite u izdaji mentalnog oboljeljenja i zaradite milijardu dolara”, izjavio je David Fincher.

David Fincher (Foto: Wikipedia)

Tako je “Joker” koji je Joaquinu Phoenixu za ulogu Arthura Flecka donio Oscara nastavio biti kamen spoticanja unutar filmske struke. Suprotno tome, međutim, Justin Edgar, filmaš i aktivist kad je riječ o osvješćivanju ljudske invalidnosti svojevremeno je pohvalio “Jokera” kao “filmskog klasika invaliditeta, tj. film koji donosi iskustvo autsajdera i tjera nas da suosjećamo s njim”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X