Deadhorse – instrumentalni preludij Žednog uha

Svi znamo onu izreku o mamuzanju mrtvog konja… No ‘mrtvi konj’ koji je otvorio ovogodišnji Žednouhi festival tek se počeo ritati i to naravno u glazbenom smislu.

Deadhorse u Tvornici (Foto: Nino Šolić)

Grupa Deadhorse naravno nema veze s thrash metal bendom Dead Horse iz Houstona koji je djelovao tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Deadhorse dolazi iz grada Erie iz američke države Pennsylvania i prije dvije godine je objavio svoj debi album „We Can Create Out Own World“. Riječ je o izrazito mladom peteročlanom instrumentalnom post rock sastavu koji uživo uvjerljivo kreira svoj glazbeni svijet koji je protkan utjecajim gothica, metala i garažnog rocka s jedne strane i klasične glazbe s druge strane, a tamo gdje se događa sraz i miješanje svega toga obitava Deadhorse.

Ovaj bend svoje mini simfonije izvodi ne samo precizno, već i uživljeno. Glasni dijelovi skladbi tako obiluju i headbangingom članova grupe koji doslovce na pozornici proživljavaju svaki ton. Uzvišenost Musea i sirova energija Pantere, a opet sve u gabaritima indie načina razmišljanja. Pretenciozni su, to svakako, ali su u toj pretencioznosti i iskreni po pitanju glazbe u koju su definitivno zaljubljeni.

Stoga strasti i decibela nije nedostajalo na njihovom prvom koncertu u Hrvatskoj kojim je otvoren ovogodišnji festival Žedno uho, koji je nakon stanke ponovno aktiviran pod „palicom“ Mate Škugora. Jednosatni koncert Deadhorsea koji se dogodio u četvrtak ispred nešto manje od stotinu posjetitelja u Tvornici kulture bio je gromoglasni preludij onome što će festival ove godine ponuditi, a prvi jaki vrhunac bi trebao biti koncert Tindersticksa.

Nastupu Deadhorsea se uglavnom nema što previše zamjeriti osim što su uglavnom sve skladbe izgrađene oko klavirskih tema, a manje na iskorištavanju melodioznosti električnih gitara kojih ima dvije u bendu i koje najviše služe za čvrsto naglašavanje epskih udaraca, zbog čega su, strukturno gledano, sve skladbe posjedovale sličan dinamički scenarij, po čemu je osjetno da je Deadhorse pored silne volje i entuzijazma još uvijek iza imena kao što je primjerice Mogwai, ili pak njihove kolege iz Ohia If These Trees Could Talk koji su prije nepunih mjesec dana svirali na istom mjestu. No da je Deadhorse na pravom putu, tome se ne može proturječiti. I više je nego osjetno da je tu riječi o pravim glazbenim zaljubljenicima koji vješto grade svoju zvučnu realnost upirući se iz petnih žila u izgradnji vlastitog glazbenog puta, pa kud god ih u budućnosti odveo.

Dobar uvod u najurbaniji urbani festival u Zagrebu. Žedno uho se vratilo. Konačno!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X