Debeli precjednik ‘Bruto Slavo/VBK’ – punk iz petnih žila

Osječki veterani ponudili su novu porciju brzih, žustrih i melodičnih pankoidnih napjeva.

Debeli precjednik - Bruto Slavo/VBK

Kad se punk bend iz grada s nimalo pankerskom reputacijom održi na sceni gotovo dvadeset godina, to valjda ima neku težinu. Kad isti taj bend, koji je u međuvremenu nakalemio na leđa i status legendi undergorund scene, nakon svih tih godina i dalje radi po svome, prati davno zacrtanu liniju melodičnog hardcore punka, onda već govorimo o pravovjernoj skupini momaka koja, ako se od vlastitih ideala i nije pretjerano usrećila, barem ih nije iznevjerila.

Debeli precjednik, taj neumorni osječki punk kolektiv, objavio je novu ploču, treću „pravu“, no ukupan broj diskografskih izdanja sada im se popeo na sedam. „Bruto Slavo/VBK“ donosi petnaest poletnih i brzih old school komada. Kao i do sada, kad Debeli precjednik započne sa svojim izlaganjem – ovoga puta priča se otvara pjesmom „Enemies“ – stajanja na kočnicu nema, album se odvozi u istoj, najvećoj brzini, Tin Kovačić otpjeva svaki stih iz petnih žila, a dva-tri akorda sasvim su dovoljna da vas natjeraju da zvučnike nabrijete do desetke.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YSPiHVW5sZI&feature=related[/youtube]Na razmeđi naelektriziranog mainstreamovskog punka, brzinskih riffova NOFX-a i sramežljive melodičnosti njujorške hardcore škole, Debeli precjednik rutinski grize za uši svakim novim refrenom. Najpamtljivi trenuci nalaze se u „Brave Souls“, „Heroes of Today“ i „Peter Pan Syndrome“, no na koji god broj na CD-u stavite prst, teško da ćete pogriješiti.

Dio albuma nazvan „VBK“ (Vijenac Borisa Kidriča, nekadašnje ime osječkog kvarta u kojem su Debeli odrasli) sadrži tri stvari na hrvatskom jeziku i otvara vječno pitanje – čemu uopće engleski? „Zaboravi“, „Puška ne ubija ljude“ i „Moja su koljena umorna od moljenja“ najupečatljivije su minute albuma. Nije baš da su njima dosegnuli emociju „Farmerskog srca“, ali prepoznatljivost, žustrina i zarazni ritmovi su tu…

Zagrebačka promocija novog albuma Debelog precjednika zakazana je za 19. svibnja u KSET-u, a ako već niste, album možete skinuti sad i OVDJE.

Ocjena: 8/10

Moonlee Records, 2012.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X