Deborah Carter na Jazzarelli – elegantni epilog sveženskog jazz festivala

U subotu je na Jazzarelli u Vip Clubu na četvrtom festivalskom danu nastupila američka jazz pjevačica Deborah Carter.

Deborah Carter na 5. Jazzarella Festivalu u Vip Clubu (Foto: Zoran Stajčić)

Kad god je koncertno posjetila Hrvatsku, Deborah Carter je nastupala s domaćim glazbenicima. Stoga se možda uzeti za iskrenu, njenu izjavu kako joj je Zagreb jedno od omiljenih mjesta održavanja koncerata. Na četvroj večeri 5. Jazzarelle – sveženskog jazz festivala koji se proteklog tjedna održavao u Vip Clubu, Deborah je također nastupila u pratnji hrvatskih glazbenika. Bila je to elegantna i galantna easy listening jazz večer.

Deborah Carter je nastupila u pratnji hrvatskih jazz glazbenika (Foto: Zoran Stajčić)

Ona je pjevačica iznimno toplog vokalnog izričaja i u subotu je imala ‘sigurnu vožnju’ kroz, ne samo jazz standarde, već i pop evergrine. Okrznula je tako tijekom večeri i autorski rad Barbre Streisand, ugodno, ali odmjereno komunicirala s publikom i pohvalila domaće pjevačice koje je večer prije gledala i slušala u istom prostoru, tj. Lelu Kaplovitz, Zdenku Kovačiček i mlade pjevačice koje su sudjelovale u Scat Circleu. Iako je bila riječ o pretposljednjem danu Festivala, u kojem je Carter trebala biti svojevrsni šlagvort cijele manifestacije, moram priznati kako me je ipak više dirnuo nastup Dubrovčanke Ines Tričković prve festivalske večeri, jer je ona unijela dobru dozu inovacijske svježine.

Deborah Carter (Foto: Zoran Stajčić)

Deborah je pjevačica visokog ranga i njenoj vokalnoj izvedni se nema što prigovoriti, ali je zato odabir skladbi bio previše revijalan, a time i predvidljiv, pa je četvrta večer Jazzarelle bila više primjerena srednjestrujaškoj publici željnoj ugode jazza s crnom pjevačicom na pozornici, a ne onoj željoj neočekivanih improvizacijskih preokreta.

Njen nastup bi prigodnije trebalo promatrati kao trešnju na torti, dok su glavninu festivala iznijele domaće jazz pjevačice, što nije mala stvar za jednu malu zemlju u kojoj je jazz prije nekih 7-8 godina bio tek sporadična stvar, kako na pozornicama, tako i u medijima, kao što nije ni zanemarivo da je Jazzarella ponovno uspostavila kontinuitet, pa bio on i recesijskog karaktera. Važno je da se može.

Saznajte više o 5. Jazzarelli:

Scat Circle na Jazzarelli, 26. travanj, Vip Club, Zagreb

Zdenka Kovačiček i Lela Kaplowitz, 26. travanj, Vip Club, Zagreb

Lana Janjanin Band i Valerija Nikolovska & Trio Livada, 25. travanj, Vip Club, Zagreb

Glazbena oluja Ines Tričković

Maja Savić i Ines Tričković, 24. travanj, Vip Club, Zagreb

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X