Denis Katanec: Razmišljam na svojem jeziku i živim probleme ljudi s ovih prostora

Denis Katanec nastupit će s Damirom Avdićem u petak u Tvornici kulture. Njegov posljednji EP je na godišnjoj listi albuma ovog portala visoko kotirao, dakle dvostruki razlog za zagrebati ispod površine i saznati tko je taj poeta.

Denis Katanec u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)
Denis Katanec u Močvari (Foto: Tomislav Sporiš)

Glazbom si se počeo baviti relativno nedavno i u kratkom periodu izdao zavidan materijal za nekoliko projekata (kantautorski, Felon, DK Okanagan LTD). Što te na to potaknulo, ispričaj nam kratku povijest svog stvaranja.

Denis Katanec: Pa u biti sve je krenulo objavom pjesme “Dan”. U tom trenutku imao sam svega par pjesama te nisam imao namjeru nastupati i izvoditi ih. Ali nekako je sve vodilo tome. Sve više sam počeo pisati i uviđati da sam našao neki svoj jezik kojim mogu iskomunicirati sebe. Stalna potreba za pisanjem i sviranjem vodila je do novih projekata, tako da sada djelujem u više oblika.

Poezija ti je uglavnom ljubavnog karaktera, vrlo osobna i melankolična. Otkud odjednom ta navala pjesničke kreativnosti, je li ju trigirao neki poseban događaj?

Denis Katanec: Svaka pjesma ima svoju priču, a sve su nastale iz nekakvih divnih, problematičnih iskustava. Kako su se nevoljko zaredali događaji, tako su i pjesme nicale.

Za svoj kantautorski opus napisao si i lo-fi producirao “Sveske bijednih” I i II, albume specifične po tome što si svaki od njih osmislio, napisao, uglazbio i producirao u samo 24 sata, i tekstove i glazbu. Kako ti je uopće pala na pamet takva utrka sa samim sobom? Zvuči mi kao neka opklada.

Denis Katanec: Pa u biti zapeo sam u jednoj čudnoj situaciji kada sam jako mnogo stvarao, a nisam bio u mogućnosti da sve to realiziram. Baš nekako u to vrijeme mi je Naranča (Hemendex i ESC Life, op. a.) podvalio Sebadoh i Lou Barlowa, pa sam pomalo inspiriran njegovim Sentridohom našao način da bezbolno objavim lo-fi album. Pritom sam u takvom formatu testirao svoju sposobnost pisanja u takvim uvjetima. Vrlo stresno, zabavno i veoma ispunjujuće iskustvo.

EP Sve “Moje Laurie” završio je vrlo visoko na gotovo svim ovogodišnjim listama najboljih domaćih albuma. Jesi li očekivao tako jedinstvene afirmativne kritike koje su počele dovoditi do većih koncerata?

Denis Katanec: Bilo je ove godine mnogo odličnih regionalnih izdanja (Seine, M.O.R.T, Pridjevi…), ali nekako sam predviđao da će se zbog jako dobrog prijema EP-a naći mjesto za nas na ljestvicama. Doduše s obzirom na malu praćenost EP-a na portalima pomalo su nas iznenadili rezultati.

Sve pjesme na EP-u izašle su u sklopu projekta Denis Katanec Okanagan LTD, kao pjesme koje si skladao i napisao dok si radio u toj kanadskoj regiji. Znači li to da je taj projekt dovršen, zaokružen, ili planiraš i dalje stvarati materijale za njega? Pitam to jer si okupio jako dobar bend i čini mi se da bi bilo šteta da ostane samo na ovome.

Denis Katanec: Svi stihovi su nastali u Okanaganu i ima još dosta materijala za bend. Od EP imamo još i “Bijele rade” te “Jedra” koja smo pridodali live svirci (uz standardnu obradu Andrije). Svi bi vrlo rado nastavili s ovim projektom, ali jednostavno previše je obaveza na plećima svakog od članova Okanagana. Kada bi bili i bolji financijski uvjeti u klubovima tada bi i lakše sve rješavali. Vidjet ćemo šta dalje s bendom… Prvo svirka u Ljubljani, pa za stol.

Što planiraš s Felonom? Načula sam da radiš na novom albumu.

Denis Katanec: Nad Felonom već dvije godine lebdi veliki upitnik, ali nekako mi se čini da dolazi do razrješenja. Ponovno krećemo s probama tako da bi se za koji mjesec moglo desiti i snimanje tog već prašnjavog albuma. Dalje>>

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X