Denis Makin (The Screaming Wheels): Svugdje gdje smo svirali dobili smo pozivnicu za sljedeću godinu

Istarski blues bend The Screaming Wheels koji je nedavno odnio pobjedu na natjecanju Ruvido Sound Contestu 2022 u Italiji trenutno je na turneji po Europi. Istu će zatvoriti koncertom u zagrebačkom Hard Placeu u subotu 15. listopada, što je bio još jedan od povoda da napravimo intervju dok su na europskim puteštvijama.

The Screaming Wheels (Foto: Aida Premilovac)

Odmah na početku vam moram čestitati na pobjedi na Ruvido Sound Contestu 2022 u Italiji. Recite kakvo je to natjecanje i kako ste se odlučili prijaviti?

Denis Makin: Hvala. Preko prijatelja iz djetinjstva koji živi u Padovi čuli smo za to natjecanje i to smo uzeli kao super priliku, da se predstavimo talijanskoj publici.

Bili ste jedini netalijanski bend na natjecanju, jeste li uopće gajili neke nade oko dobrog plasmana?

Denis Makin: Po nastupu u polufinalu smo mislili, da je finale na dan, kad je Leo još na turneji sa Normanom Beakerom, ali kad smo saznali, da je ipak dan kasnije, sve smo organizirali, da Leo na vrijeme sleti u Veneciju i da stignemo odsvirati finale. Budući da nismo niti očekivali, da ćemo ući u finale, pobjeda je došla još kao veće iznenađenje.

Trenutno ste na europskoj turneji, ima li slučajno novih poziva zbog pobjede na Ruvido Sound Contestu?

Denis Makin: Javljamo se iz puta u Berlin gdje sviramo, zatim se vraćamo u Poljsku, gdje smo već odsvirali tri odlične svirke. Sve je odlično organizirano sa strane našeg menedžera Nebojše Petrovića, koji je ujedno i naš izdavač (RockSvirke Records). A sljedeće ljeto već imamo dogovoren nastup u Padovi i nadamo se još više svirkama u Italiji.

Turneju završavate 15. listopada u zagrebačkom Hard Placeu. Kao bend koji nije iz Zagreba vjerojatno možete reći koliko je općenito teško dobaciti do glavnog grada…

Denis Makin: Obzirom da dolazimo iz male sredine svakako se osjeti, da nije lako doći do svirke u glavnom gradu ali budući, da smo već nastupali na Blues Challengeu i da smo prije toga odradili više svirki po Europi nije bio veliki problem dogovoriti svirku. Upoznati smo sa problemom bendova iz manjih mjesta, da se do svirki u glavnom gradu ne dolazi iz raznih razloga, što nije ok za cijelu scenu.

Kako vas prihvaćaju u regiji?

Denis Makin: Imali smo priliku svirati u svim zemljama regiona i reakcije su svugdje bile iznad očekivanja. Svaki put smo naišli na iste komentare publike vezane za energičnost, uigranost i spontanost. Svugdje gdje smo svirali dobili smo pozivnicu za sljedeću godinu.

Jako je zanimljiva vaša priča oko International Blues Chalengea u Memphisu, možete li ispričati kako je to proteklo?

Denis Makin: Budući, da smo u više od 10 godina jedan od rijetkih bendova, koji je nastao iz solo/duo kategorije – snimio album i obišao više tisuća kilometara svirajući na raznim mjestima po cijeloj Europi, jedini zaključak koji iz toga možemo izvući jest, da bi se bendovi i izvođači koji se prijavljuju na takve manifestacije trebali koncentrirali na stvaranje svoje glazbe, a ne sklapanje improviziranih bendova samo za izlet u Ameriku. Svakako je vrhunsko iskustvo otići tamo, i vidjeti na stotine muzičara u jednom danu u jednoj ulici u kojoj se svira od jutra do mraka. Zbroj svih anegdota i iskustava stečenih u Americi potaknuli su me da osim benda pokrenem i festival Cittanova Blues Zero.

The Screaming Wheels ‘Istramental’

Kako objašnjavate naziv albuma „Istramental“? Koliko je istarsko stanje duhu blisko bluesu da ste se odlučili za taj naslov, ili postoji neki drugi razlog?

Denis Makin: Na albumu imamo istoimenu instrumentalnu pjesmu i zato smo se odlučili album nazvati po njoj.

Za vaš blues je karakteristična jaka i istaknuta električna gitara. Skoro pa rock produkcija. Namjerno ili slučajno?

Denis Makin: Namjerno. Cijele priče ne bi bilo bez našeg dobrog prijatelja Vladimira Brajana, koji nas je zapravo nagovorio, da napravimo ovaj bend a on je isto glavni krivac za zvuk, pošto je “elektrizirao” akustičnu gitaru na kojoj još dan danas Leo svira uživo.

Koliko dugo ste radili na albumu?

Denis Makin: Od prvih taktova pjesama, koje smo krenuli pisati za International Blues Challenge do objave albuma je prošlo godinu dana. Snimali su u Soundstation studiju u Zagrebu i kinodvorani u Novigradu, kako bismo dobili bezobrazan zvuk gitare. Nakon toga smo se vratili u Ameriku, ovaj put u New York, gdje su Leo i ja prisustvovali miksanju albuma tražeći njujorški underground surovi zvuk, koji se odražava na album.

I za kraj, koji su planovi za dalje?

Denis Makin: Trenutno radimo na pjesmama za novi album i u planu je objava video spota za treći singl s prvog albuma, a pored toga; što više svirki.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X