Denis Razumović Razz objavio album ‘For Believers Only’

Tek nakon više od dvadeset godina aktivnog glazbenog života, riječki je jazz saksofonist Denis Razumović izdao svoj prvi album ‘In Umbra’ 2007. godine. Bio je to čistokrvni be-bop jazz album, snimljen gotovo iz prvog pokušaja u studiju Roberta Funčića u Rijeci. Šest godina kasnije, nasljednik albuma ‘In Umbra’ je ‘For Believers Only’.

Denis Razz 'For Believers Only'

O novom albumu Denis Razz kaže: ”For Believers Only”, tako sam nazvao ovaj album, dakle, samo za vjernike… Ispočetka je to bio radni naslov, samo misao, koja se nekako sama nametnula rijekom snimanja, spontano. Oduvijek me privlačila ideja o projektu sa mnogoljudnim suradnjama na polju glazbe pa sam 2008. krenuo sa pripremama i sa organizacijom snimanja albuma sa cijelokupno autorskim materijalom, na čijoj realizaciji su sudjelovali već afirmirani, ali i neki od najzanimljivijih mladih hrvatskih jazz glazbenika i studijskih mahera, snimatelja, producenata, grafičkih dizajnera, te svojim intervencijama doprinijeli specifičnom, originalnom timbru cijeloga projekta i njegovoj karakterističnoj vizualno-glazbenoj poruci. Pomno sam selektirao glazbenike po određenim numerama u kojima su odsvirali svoje dionice i pri tom sam specijalno vodio računa o ritam sekcijama, što je rezultiralo prekrasnim spektrom glazbenih minijatura koje su međusobno toliko različite, a opet ih sve zajedno prožima jedan jedinstveni štih.”

Glazba na ovom albumu snimana je u vremenskom periodu od 2008. do 2013. godine.

U početku, u velikom dijelu, snimalo se u improviziranom studiju, u garaži kolege glazbenika Viktora Grgurića, te kasnije u studijima Belvedere i G.I.S. kraj Kastva.

Posebno je zanimljiva kompozicija ”Termitology” koja je Razumovićeva svojevrsna posveta punk pokretu u Rijeci, a koja je nastala pod dojmom izazvanim proslavom 30-te godišnjice punka u Rijeci i manifestacije ”Ri Rock”. Tijekom snimanja prisustvovali su i originalni članovi kultnih Termita koji su doprinijeli vrhunskoj artističkoj atmosferi.

Denis Razz je kao glazbenik surađivao s mnogim imenima poput Doctor Doctor, Black River Quartet, No Name Band, Think Positive, Sigma Jazz Band, te je gostovao na albumima Denis & Denis, Dade Topića, Putokaza…, a 1992. je zajedno s Elvis Stanićem, Vladimir Gašparovićem, Darkom Jurkovićem i Dorianom Hattom osnovao i pokrenuo riječki festival Jazz Time. Dobitnik je i nekolicine nagrada od kojih izdvajamo prvu nagradu za najboljeg solo izvođača na festivalu Prvi jazz pljesak (1992.), te nagradu za najbolji jazz alt sax (2003.) hrvatske glazbene nagrade Status.

Osobno, držim da je Razumovićev stvaralački napredak na EKG-u hrvatskog jazza krenuo uzlaznom putanjom koja se dugo neće zaustaviti, novi nosači zvuka zasigurno će i nadmašiti album “In Umbra”, što je sasvim logično za glazbenika poput Razza. Veliki trud, entuzijazam i jazzistički svjetonazori, dali su nam glazbenika bez kojeg hrvatski jazz nikako ne bi bio to što jeste! – Prof. Dinko Husadžić Sansky.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X