Detmeć ‘Na rubu’ – nove žice Slavonije

Požeški rap rock kvintet objavio je svoj debitanstki album.

  •  
  •  
Detmeć “Na rubu”

Rap rock, tj.rap metal se prije svega nekoliko mjeseci činio više-manje prošlom svršenom stvari. No stvar se stubokom izokrenula kad su Rage Against The Machine najavili reunion i predstojeću svjetsku turneju. Izvan tih svjetskih glazbenih tokova požeški bend Detmeć ipak je puno prije pripremao svoj debitanstki album koji je također ugledao svjetlo dana krajem prošle godine i može se reći, pomalo neočekivano,objavljen za Croatiu Records. Stoga se može se reći da su neočekivano dobili dobar vjetar u leđa.

Odmah na početku treba reći da je Detmeć obećavajuća glazbena priča iz Slavonije, iz koje uglavnom dolaze loše vijesti, počevši od Vukovara kao mjesta političkog raskola pa preko masovnog egzodusa radno sposobnog stanovišta, posebice mladih. Taj život na rubu s koga svi odlaze jasno je definiran već i samim nazivom albuma, upravo, „Na rubu“, dok ukupno deset dobro produciranih pjesama donose pogled iz unutarnje perspektive, ili bolje kazano, besperspektivnosti.

Poput njihovog osječkog kolege repera Kandžije i Detmeć progovara kontra sulude političke situacije koja na pojedinca i psihički i fizički djeluje poput rak rane. Uvodna „Dijelimo se“ uz moćno rifovlje električne gitare odmah secira to stanje psihotične ustrajnosti na političkim podjelama koji su između ostalog pogonsko gorivo za pražnjenje Slavonije. I poput kvake 22, eskalacija je sve oštrija što populacije ima sve manje i manje. Motiv fanfara u refrenu pjesme „Dijelimo se“ odlično pojačava epiku te društvene tragedije.

Dok u nastavku albuma kroz „Carcosa“ i „Kamion želja“ žestoke rime ne popuštaju, malo popuštaju gitare, tj. nisu toliko u prvom planu (na kraju se gotovo i izgube), a to je ipak dimenzija na kojoj bi Detmeć trebao ustrajati da zbog bolje ujednačenosti. Stvar dakako popravlja „Zamijeni me“ na kojoj su ugostili Dinu Jelusića čije su sposobnosti najboljeg heavy metal glasa u Hrvata definitvno dobro iskorištene, jer dakako konkretan tekst takvom glasu daje dobar vjetar u leđa, ili glasnice, kako želite.

Malo pomalo album dobiva konture svojevrsnog apokaliptično/postapokaliptičnog karaktera psihočke samopomoći, što je dakako samo po sebi razumljiva stvar, no možda bi bilo bolje da to nije protkano onim klasičnim reperski busanjem u prsa u smislu: „Ja kužim, a kolege ne“, jer se pomalo dobiva dojam skakanja sebi u usta ako se u obzir uzme prva pjesma „Dijelimo se“. Time se stvara dojam da se primjenjuje isti ‘poučak’, no daleko od toga da to iskače u prvi plan kao neka konkretna smetnja. Od favorita svakako treba spomenuti pjesme „Kroše“ i „Iza nas“, a sveukupno gledano „Na rubu“ je sasvim korektan start ovih ‘novih žica Slavonije’.

Ocjena: 7/10

(Croatia Records, 2019.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X