Detonacije u Vintageu uz Straight Mickey And The Boyz, Stuttgart Online i Bebè Na Volè

Bebe Na Vole, Stuttgart Online i Straight Mickey And The Boyz na jednoj pozornici – ukratko bio je tutnjajući vlak koji je prošao kroz Vintage Industrial Bar u četvrtak na drugom Dozvoljenom četvrtku, koncertnoj večeri koju je jednom mjesečno od veljače počela organizirati online regionalna top lista Muzika je Zvonko Radost zajedno s prijateljima iz Bonbona.

Bebe na Vole u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)
Bebe na Vole u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Također je to bila i znatno posjećenija koncertna večer od prve kad su nastupili JR August, Sara Renar i Stray Dogg. Zagrebački bluzer Adam Semijalac aka Bebè Na Volè izašao je sam na pozornicu (kao i puno puta do sada), da bi mu se uskoro pridružila ritam sekcija. Radilo se o prvom promotivnom koncertu njegovog izvrsnog albuma „Time Of Great Depression“. Bilo je emotivno, snažno i moćno. Semijalac je odavao sliku gotovo pa rođenog bluzera, ujedno i vrsnog profesionalca koji osjeća pozornicu i publiku. Moglo bi ga se čak usporediti s Jackom Whiteom, ali u nešto mirnijoj, manje adrenalinskoj verziji, jer ipak je blues u pitanju. Njegov visoki vokal je karakterističan i prepoznatljiv, isprva ne pripada bluesu, ali blues je nešto što dolazi iz dubine duše i zato je kazano kako je riječ o gotovo rođenom blues pjevaču. Jednako pohvalno, ako ne i više je njegovo sviranje gitare s kojom su njegovi prsti gotovo srasli.

Blues se doslovce cijedio s pozornice dok je bend čas zakuhavao, čas hladio ritam. Bila je to istovremeno demonstracija međusobne neverbalne komunikacije glazbom između trija i nije Samijalac bez vraga izgovorio: „Da je bar svaka večer u životu ovakva.“ Da ne bi bilo zabune, nije to bio koncert napornog egotripašenja, već glazbeni komadi sa svrhom i smislom, kad istinski kao dio publike osjećate lakoću i zanimljivost glazbene predstave koja se odvija pred vama i kad želite da ta ugoda potraje što duže. Kraj nastupa bio je začinjen s „Pills“ i „Goin’ Mad“, a po odlasku benda s pozornice nastao je red pred backstageom gdje je Semijalac prodavao vinile „Time Of Great Depression“.

Da Bebè Na Volè dođe u prave menadžerske ruke nekog preko Velike Bare, ubrzo bi se saznalo koliko takva svirka vrijedi. Ali opet, vrijednost je primjetna i ovdje gdje se i u krizi nitko nije cijenkao oko vinila domaćeg ‘opskurnog alternativca’ koji koštaju 100 kuna. Ima tu jako puno poštovanja za glazbenika koji radi po svom i uz to iznimno kvalitetno.

Stuttgart Online u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

Beogradski Stuttgart Online, indie rock dvojac predvođen pjevačem i basistom Bojanom Slačalom, ujedno i osnivačem grupe Artan Lili, krenuo je silovito. Nakon Bebè Na Volè bio je to twist iz ‘crnog’ u moderni ‘bijelački’ glazbeni post-egzistencijalizam. Kad je došao red na pjesme s novog albuma „Štutgart na vezi“, koji se objavljuje sukcesivno pjesmu po pjesmu (što je upravo Slačalin inovativni pristup korištenju Bandcamp platforme na što je i sam ponosan, jer vjeruje da u današnje vrijeme pažnja publike traje koliko traje prosječno zadržavanje na YouTubeu), na pozornicu je izašao Dragan Knežević, nekadašnji član Obojenog programa i sadašnji gitaristi grupe Artan Lili zasviravši pjesmu „Da je nađe“, da bi nešto kasnije kao drugi gost izašao Demir Ahmetović. Kao najupečatljiviji motor za publiku pokazala se dobro poznata „Superheroj“ s albuma „Radost svakom domaćinstvu“. Oproštaj od prisutnih je uslijedio uz stihove „Oštar šamar – uvo vruće, najbolji sin odlazi od kuće, nema pomirenja, zbogom, doviđenja” posljednje pjesme s recentnog albuma u objavljivanju, dakle odrješita i simbolična, ali svakako katarzična pjesma za kraj nastupa.

Straight Mickey And The Boyz u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)
Straight Mickey And The Boyz u Vintage Industrial Baru (Foto: Tomislav Sporiš)

 

No najveći dar-mar u publici došao je s koncertom Straight Mickey And The Boyz, bila je to proto-punk eksplozija, sljubljeni Stooges i MC5 vremeplovom ispaljeni u 2015. godinu. Silovit koncert u kojem prvo Fender Stratocaster nije izdržao imati sve žice na broju da bi potom i otporniji Gibson SG podlegao istim ‘ranama’ u rukama gitariste i pjevača Miodraga Cicovića Mickeya. Straight Mickey And The Boyz su pripadnici najbolje stare škola garažnog rocka, adrenalin pršti iz sva tri člana benda, oni su jedno tkivo, uvijajući i okretni gmaz koji instantno na koncertu pumpa energiju i poštovanje u redovima publike. Počeli su s pjesmom “Crv”, a završili s “Delek svet”, a sve između u jednosatnom nastupu bio je istinski šut za one kojima je rock odredio život.

Vraga bi taj bend Cane iz Partibrejkersa uzeo pod svoje i s njima napravio Škrtice da i on uživo nije osjetio taj raw power koji zrači kad su Straight Mickey And The Boyz na pozornici. Iako Mickey u refrenu “Dalekog sveta” uzvikuje kako “jutro sve promeniti neće”, nakon njihove svirke jutro je uistinu donijelo dobar osjećaj.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X