Tko ide na koncert Bill Frisell Quarteta

Nakon proljetnog dijela 10. Vip Zagreb Jazz Festivala kad su publiku oduševile Cassandra Wilson, Amira Medunjanin, Carla Bley i Dee Dee Bridgewater, jesenski dio Festivala nastavlja se nizom koncerata nekih od najboljih jazz glazbenika današnjice. Prvi u nizu je koncert Bill Frisell Quarteta 26.listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), na čelu s Grammyjevcem i vodećim jazz-gitaristom. Ravno do dna podijelio je dvije ulaznice.

Bill Frisell

Bill Frisell u Zagreb dolazi u sklopu turneje kojom promovira novi, ove godine objavljeni album “Guitar in the Space Age”, zajednos s Gregom Leiszom (el.gitara), Tonyjem Scherrom (bass) i Kennyjem Wollesenom (bubnjevi). Iako je glazbu koju svira teško svrstati u bilo koju ladicu Frisell je iz više razloga redovito uvršten na programe jazz-festivala. Njegovi su suradnici najveće jazz-zvijezde, među ostalima Charlie Haden, Carla Bley, Dave Holland, Ron Carter, Joe Lovano. Diplomirao je aranžiranje i skladanje na Berklee College Of Music i učio gitaru kod Jima Halla. Sve to, kao i pristup glazbi koji zasniva na improvizacijama, uvrstilo ga je u sve jazz-enciklopedije, časopise, knjige i police u CD shopovima.

Frisell je spojio najbolje od svojih idola i na tim postavkama stvorio svoj originalni pristup i zvuk. Ti su idoli, prije svih, Jim Hall, Wes Montgomery, John Zorn i Jimi Hendrix. Nadahnuta raznim utjecajima, posebice tradicijom američke glazbe, njegova je glazba “Bill Frisell style”, a on je danas toliko cijenjen da možemo govoriti o njegovu utjecaju na najmlađu generaciju gitarista.

Točan odgovor na pitanje: Kako se zove novi album Billa Frisella? glasi: “Guitar in the Space Age”, a po jednu ulaznicu dobili su: Javorka Jovančević i Jerko Jurin.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X