Dimitrije Dimitrijević u Krku – kao na snimanju nekog live sessiona

Čast da otvori novo izdanje krčkog Tramonto festivala, koji će u naredna dva mjeseca na manje-više dvotjednoj bazi ugostiti i Miriiam, marisol, Lovely Quinces i Seine, u srijedu je pripala Dimitriju Dimitrijeviću, bendu/alter egu niškog glazbenika i autora Dimitrija Simovića koji je rodni grad prije nekog vremena zamijenio Zagrebom.

Dimitrije DImitrijević u Krku (Foto: Vedran Harča)

Pasionirani pratitelji regionalnih rock zbivanja Dimitrija Simovića su upoznali još u niškim danima, kada je predvodio fantastičan sastav Igralom, dok je nakon preseljenja postao dijelom hvaljene kompilacije “Zagreb Calling” te objavio debitantski album “Čar-pitanje” kao Dimitrije Dimitrijević. Moram priznati da mi tih devet pjesama na prvih nekoliko slušanja nije do kraja sjelo, vjerojatno i zbog toga što sam njegovo izdavanje doživio kao jasan znak da se Igralom seli u fazu mirovanja iz koje će izlaziti tek povremeno, da ne kažem rijetko. Verzija “Kovitlaca”, odsvirana uživo za potrebe spomenute kompilacije, natjerala me da malo temeljitije proučim i “Čar-pitanje”, poslije čega sam polako, ali sigurno došao do zaključka kako je riječ o djelu iznimne kompleksnosti i dubine, jednom od onih koje vam svakim pritiskom na tipku ‘play’ otkriva nešto novo, nešto što dotad niste ni primijetili.

Sve te pjesme dobivaju dodatnu snagu i energiju na pozornici, što se potvrdilo i sinoć na Trgu krčkih glagoljaša, gdje je Simović predvodio bend u sastavu: Sara Renar, Vedran Peternel i Leo Beslać (synths), Jakša Perković (gitara), Viktor Slamnig (bas) i Ivan Cimi Marinović (bubanj).

Dimitrije DImitrijević u Krku (Foto: Vedran Harča)

Treba napomenuti kako je nastup privukao svega dvadesetak ljudi, zbog čega su ga Dimitrijevići doživjeli pomalo neformalno, kao da su nas pozvali da prisustvujemo tonskoj probi ili nekom od sve popularnijih live sessiona. Koncert je otvoren kao i spomenuti album, što znači da su poslije “Uvoda” uslijedile izvrsne “Ponestaće” i “Kamen”, skladbe koje bih smjestio negdje između radova Darka Rundeka, srpskih kultova Jarboli i Kanda, Kodža i Nebojša te, barem kod nas, manje poznatih Dimitrijevih sugrađana iz grupe Danilov doživljaj Beča.

Te pjesme pružaju dobar uvid u poetiku koja je istovremeno tužna i snažna, puna razočaranja koliko i nade, direktna (‘koliko je samo puta ovaj grad nešto tražio od mene/ja sam njegova kanta za smeće’) i protkana finom simbolikom (‘koliko se samo puta taj vrag nam uvuko u reči/u pet do devet nam se zavio u krevet’). Bend je tu i tamo znao zazvučati malo preopušteno premda u cjelini dosta uigrano, posebno u trenucima kada bi Simović i Perković ušli u jednu od svojih gitarističkih međuigri, Dimitrije se dobro zabavljao obraćajući se okupljenima na kombinaciji srpskog, hrvatskog i engleskog pa bi se jedina kakva-takva zamjerka mogla uputiti prekratkom trajanju od jedva sat vremena.

Usprkos tome, nakon izvedbe po osobnom mi sudu njegove najbolje pjesme “Kovitlac” dobili smo i kratki bis na kojem su nam predstavili i svoje viđenje bluesa u stvari “Niko ni od koga”, izvorno predstavljenoj na pet godina starom EP-ju “Južno” i u srijedu odsviranoj neusporedivo bolje nego u studiju.

S obzirom da je pozornica smještena tako da pokraj nje prolaze i oni koji nemaju pojma tko i što to svira, na koncert su nabasali i neki slučajni prolaznici. Gotovo da im zavidim – zasigurno je poseban osjećaj besciljno šetati nekim gradom na obali i odjednom se naći pred ovakvim bendom. Kako bilo, vrlo dobro otvaranje Tramonta.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X