Dino Dvornik i The Black Keys imaju najprodavanije albume u Hrvatskoj

Album Zimzeleno a novo – Specijal Dino Dvornik (Croatia Records), kompilacija snimaka različitih izvođača posvećena domaćem kralju funka, preuzela je vrh Top-liste prodaje domaćih albuma.

Dino Dvornik ‘Zimzeleno a novo – Specijal Dino Dvornik’ i The Black Keys ‘Dropout Boogie’

Originalno objavljen u ljeto 2018. godine album se vratio među najprodavanije prošloga tjedna. Izdanje je objavljeno u obliku dvostrukog vinila i albuma na streaming servisima, a donosi kombinaciju originalnih snimaka Dine Dvornika i novih čitanja njegova rukopisa nastalih za potrebe glazbeno-dokumentarnog radijskog serijala emitiranog u programu HR2 inicijalno emitiranog u godini izdanja.

Izdanje je pripremljeno na način da A strana svakog vinila donosi originalne snimke Dine Dvornika, a B strana verzije različitih izvođača. Verzije su nastajale i originalno se emitirale u radijskom showu Music Pub urednika Zlatka Turkalja, a među izvođačima se nalaze Jacques HoudekMatija DedićTony CetinskiBuđenjeBang BangAntonela Doko i Neno Belan. Album je dospio do broja jedan zahvaljujući novoj nakladi izdanja koja se pojavila ovih tjedana.

Među pet najprodavanijih albuma u Hrvatskoj smjestili su se albumi Srce moje iz bitaka sto (Croatia Records) s kojim se Dražen Zečić smjestio na drugom mjestu, konceptualni Still Waters (Croatia RecordsJ.R. Augusta na trećem mjestu i Guilty Pleasure (Croatia Records) eurovizijske predstavnice Mije Dimšić na broju pet. Najviši novi ulaz pripada albumu Tiffany Girl (Croatia Records) koji je Boško Petrović Quartet doveo na četvrto mjesto Top-liste prodaje domaćih izdanja.

Na Top-listi prodaje domaćih izdanja promijenilo se deset najtraženijih naslova u odnosu na prošli tjedan. Dva albuma su prvi puta među četrdeset dok ih se osam vratilo na chart.

Album Tiffany Girl smatra se jednim od bisera iznimno bogate diskografije Boška Petrovića, slavnog vibrafonista čije djelovanje je bilo globalno i povezalo domaću jazz scenu sa svijetom na kreativan i svaki drugi način. Osebujan i po svemu poseban, šarmantan i virtuozan, Boško Petrović je doslovno i metaforički ucrtao Zagreb u mapu svjetske scene jazza, a ploča s četvrtog mjesta ovotjedne Top-liste prodaje ono je u kojem sudjeluju neka od najvećih imena tadašnje jazz produkcije – pijanist Kenny Draw, kontrabasist Peter Herbert i bubnjar Alvin Queen. Ploča je originalno objavljena 1985. godine, a ovogodišnje reizdanje obogaćeno je novim tekstovima, fotografijama i remasteriranim snimkama s originalnih magnetofonskih vrpci.

Zanimljivo je kako i drugi novitet među najprodavanijim domaćim izdanjima pripada jazz naslovu. Radi se o albumu Arrival (Croatia Records) s kojim se Pavle Miljenović Quintet smjestio na 36. mjestu. Originalno objavljen u svibnju ove godine, treći album jazz gitarista Pavla Miljenovića donosi izvedbu njegovog autorskog rada u kojemu su sudjelovali Saša Nestorović na saksofonu, Hrvoje Geller na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima. Materijal je u studiju u talijanskim Udinama snimao Stefano Amerio, jedan od najboiljih snimatelja svijeta za akustičnu glazbu.

Puno jazz albuma na listi

Među 40 najprodavanijih domaćih albuma u zemlji smjestilo se šest jazz naslova, originalno objavljenih ove godine ili reizdanja ploča iz diskogrtafskog kataloga. Uz novitete, na Top-listi prodaje smjestili su se Sunrise Sundown (Croatia Records) koji potpisuju Matej Deronjić, Žiga Golob i Krunoslav Levačić (br. 16), The Zagreb Jazz Quartet (Croatia Records) iza kojeg u potpisu stoji The Zagreb Jazz Quartet (br. 22), 4 liza jazza (Croatia Records) reizdanje koje su snimili Yu All Stars 1977 (br. 23) i Untamed (Croatia Records) kao zajednički projekt s potpisom Borna Šercar’s Jazziana Croatica feat. Lado (br. 28).

Članovi američkog sastava The Black Keys drugi tjedan zaredom nalaze se na prvom mjestu Top-liste prodaje stranih albuma s novim albumom Dropout Boogie (Nonesuch/Dancing Bear) dok se Red Hot Chili Peppers, nakon četiri tjedna vladavinom tržišta inozemnih naslova, drugi tjedan zaredom smjestili  na broju dva s pločom Unlimited Love (Warner/Dancing Bear). Članovi grupe Rammstein su treći s aktualnom pločom Zeit (Vertigo/Capitol/Universal Music) dok je na petom mjestu El Mocambo 1977 (Polydor/Universal Music Hrvatska) grupe The Rolling Stones. Najviši novi ulaz na Top-listi prodaje licencnih izdanja ostvarila je ploča Dance Fever (Polydor/Universal Music) grupe Florence + the Machine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X