Dino Šaran (Letu Štuke): Politika maltretira građane u borbi za vlast, a mediji doprinose toj torturi

Sarajevski bend Letu Štuke nakon poduže pauze dolazi u Zagreb gdje će nastupiti u četvrtak 14. prosinca u sklopu petodnevne rođendanske proslave Vintage Industrial Bara. Tim povodom razmijenili smo riječ-dvije s Dinom Šaranom, osnivačem i liderom grupe.

Dino Šaran (Letu Štuke) – (Foto: promo)

Novi singl „Bože zdravlja“ donio je i promjene u zvuku, jest da to nije ništa novo u praksi grupe nakon albuma „Brojevi računa“, no u kojem smjeru sada lete Štuke?

Dino Šaran: Nema nekog određenog smjera. Pjesme su nastajale kao singlovi, dakle svaka za sebe. I zvukom i temama. Nije bilo potrebe za konceptom, a opet cijeli album je jedna priča.

Što je konkretno novo i u redovima benda po pitanju članstva?

Dino Šaran: U diskografskom smislu skoro sve. Od starih članova tu smo basist Dejan Ostojić i ja. Ostali su novi. Gitarist Emir Jugo, bubnjar Amar Česljar, te klavijaturist i producent Bojan Ahac.

Ovo godine je izašao i kompilacijski album s najznačajnijim pjesmama iz karijere, je li ga bilo lako ili teško složiti i za čime si se vodio?

Dino Šaran:  Kompilaciju smo složili skupa sa ekipom iz Menarta i mogu ti reći da zadatak nije bio lak. Jedna od referenci su nam bili i pregledi na YouTubeu, ali smo se ipak vodili i nekim ličnim osjećajem. Neke pjesme nedostaju, ali vise od njih 18 nije moglo stati na CD.

Što je s koncertnim materijalima, ima li ih? Štuke su imale i značajne koncerte u karijeri, jesi li razmišljao o nečemu takvom za objavu?

Dino Šaran: To imamo u planu, ali za sada još uvijek ne.

U zadnjih nekoliko sezona je moderno sukcesivno objavljivanje singlova, a potom kad ih se nakupi, to sve objediniti u album. Kako gledaš na tu strategiju, ili si možda old school muzičar koji na album gleda kao na sveobuhvatnu cjelinu određene faze rada?

Dino Šaran:  Naravno, više volim formu albuma, ali zahtjevi i strategije izdavača su legitimna opcija. To mi je razumljivo s obzirom na sve. Ipak, album je ozbiljna stavka jer ga ozbiljna publika i očekuje.

I naravno, kad bi se mogao očekivati novi album?

Dino Šaran: U proljeće.

Što se pruzročilo pauzu nakon pjesme „Padaj“ iz 2014. koja je objavljena u isto vrijeme kad je umalo sinhronizirano pala i vlast u BiH, to ljeto ste još svirali, bar po Hrvatskoj, a potom je uslijedilo nekoliko godina bez Štuka?

Dino Šaran: Imali smo neke personalne promjene, a bilo je i privatnih problema. Sve je to utjecalo na tu pauzu koja je srećom okončana radom na novim pjesmama tako da album samo što nije.

I kakva je situacija uopće u BiH? Pitam iz razloga što ovdje u Hrvatskoj sve ide nekako retrogradno i sve podsjeća na turobne devedesete?

Dino Šaran: Sve je to manje-više slično. Politika maltretira građane u borbi za vlast. Mediji u mnogome doprinose toj torturi. Nove generacije se lože na gorka iskustva koja nisu prošli jer su tada tek bili rođeni. Ili se sele.

Zadnja live koncept benda kojem sam prisutvovao bio je poluakustični / polu električni koncert. Što pripremate za skorašnji zagrebački nastup u Vintage Industrial Baru?

Dino Šaran: Pripremamo prošireno “Best Of” izdanje kao i novi single “Bože zdravlja” prvi put uživo.

U neku ruku ste generacijski bend, kako vas prihvaća mlađa publika?

Dino Šaran:  Izgleda dobro. Sve je više onih koji se po prvi put susreću sa našom muzikom, a reakcije su odlične. Za sve treba vremena i strpljenja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X