Dinosaur Jr u Kopenhagenu – daleko od izumiranja

Naša suradnica iz Danske otišla je u bivšu kino dvoranu Amager Bio na koncert alter-rock velikana.

Dinosaur Jr u Kopenhagenu (Foto: Kristina Tomičić)
Dinosaur Jr u Kopenhagenu (Foto: Kristina Tomičić)

Kad je početkom ove godine na spoken word showu Henry Rollins publici ispričao da je nakon odslušanog koncerta Dinosaur Jr. u NY, kupio karte za ostalih šest rasprodanih koncerata u Velikoj jabuci, pomislila sam kako tip zbilja ima viška slobodnog vremena. No poslije  nastupa Dinosaur Jr  u Kopenhagenu njegova izjava sjela je na svoje mjesto.

Nakon izlaska novog albuma u kolovozu,  koji je najavio upravo gore spomenuti gospodin Rollins, očekivano je bilo da će se trojac otisnuti na turneju.  Nastup u Kopenhagenu održan je u Amager Bio,  starom kinu prenamijenjenom u prostor za koncerte.

Predgrupa Dinosaurima bili su noisery Wild Style Lion koje na žalost nisam uspjela vidjeti zbog gužve koja je poprilično usporila moj ulazak u dvoranu već dupke punu  ljudi u kariranim košuljama i Trasher majicama.

Legendarni trio nastup je započeo  pjesmom “The Lung” s albuma “You’re Living All Over Me”,  po meni njihovog najboljeg. Ovdje moram spomenuti da Dinosaur Jr nemaju ni jedan loš album – imaju samo odlične i malo manje odlične albume, što je fascinantno uzmemo li u obzir   činjenicu da je posljednji,  “Give a Glimpse of What Yer Not”, njihov jedanaesti studijski album u 30 godina dugoj karijeri.

Jedan i pol satni nastup odrađen je od početka do kraja besprijekorno. Kako su Dinosaur bend koji ne komunicira previše s publikom,  pjesme su se  stapale jedna u drugu  , dok je  pažljivo odabrana set lista pokrila  gotovo svih 11 albuma ne ostavljajući nikog u publici zakinutim.

S posljednjeg studijskog albuma očekivano smo čuli  prvi singl “Tiny”, moćni “Going Down” i trubadursku “Love Is” koju je otpjevao basist Lou Barlow. On je  mikrofon preuzeo još jednom pred kraj nastupa u  pjesmi “Get the Swan” s  bendovog prvijenca. S  komercijalno najuspješnijeg “Green Minda” odsvirali su “The Wagon” na kojoj su imali pojačanje od još jednog seta bubnjeva i pratnju električne sitare. “Little Fury Things” je bila highlight nastupa, a veselu “Freak Scene”, svojevrsnu himnu generacije neprilagođenih,  otpjevala je publika zajedno s bendom.

Čitav audio vizualni doživljaj je bio pomalo nadrealan: J Mascis  ispred  naslaganih kompleta Marshallovih pojačala, s dugom bijelom kosom doimao se  poput lika  iz “Gospodara prstenova”, Murph koji je dominirao  u centru pozornice s ogromnim setom bubnjeva, i bosonogi Lou Barlow koji je imao sam svoj show te je uspio odsvirati cijeli nastup  tako da mu se nijednom nije vidjelo lice.  Glasna kombinacija prljavog gitarskog zvuka s melodičnim distorziranim basom stvarala je cijelo vrijeme  tanku liniju između balade i buke držeci publiku u stanju poluhipnoze. Bend koji nakon toliko godina i dalje ima takvu energiju i karizmu  na pozornici i koji je stvorio , i dalje stvara toliko prekrasnih pjesama, nije samo bend, već institucija.

Za kraj mogu jedino citirati  rečenicu kojom  je J Mascis zavrsio nastup: “See you next time!” – jer Dinosauri ne izumiru.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh