Disciplina kičme na FSG-u: Buka u pizzeriji

Koja i Disciplina nastupili su sinoć na četvrtom Festivalu slobodne glazbe u Murteru.

Disciplina kičme u Murteru (Foto: Hrvoslav Pavić)

Prezirao je klasično shvaćanje rock and rolla, nije priznavao da pripada generaciji novog vala, negirao  je i zagrebačkoj i beogradskoj sceni onog doba kreativne dosege koje su im pripisivali mediji i publika, svojom je bass gitarom trideset godina stvarao jedinstvenu buku, jedini je uspio pokrenuti karijeru u svijetu i od svojih se početaka nije promijenio ni za milimetar, glazbeno ni ideološki. Dušan Kojić Koja i njegova Disciplina kičme sinoć su nastupili u lokalnoj pizzeriji u Murteru.

Nije strašno kao što zvuči. Radilo se o nastupu u sklopu Festivala slobodne glazbe, a pizzerija je bila rezervni položaj u slučaju kiše, koja na kraju nije ni pala. Nije se ni Koja odmah snašao u situaciji da mora bass uključiti u pojačalo dok za susjednim stolovima turisti mirno jedu bez primisli da bi im već i prvi ton ispušten iz zvučnika mogao otpuhati šunku s pizze. Oni koji su zalutali brzo su nestali, stolovi su već nakon druge pjesme uklonjeni i stvari su se okrenule u korist Discipline – pred njima su bili fanovi koji  su njihov noise-rock proživljavali cijelim tijelom puna dva sata.

Disciplina kičme brzo je došla u formu i još jednom dokazala da svojom shemom bass-bubanj-usna harmonika ne mogu zvučati loše niti da prepjevaju telefonski imenik. Murterskom idiličnom uvalom Čigrađa prolamalo se „Prestani da mrziš“ i još pokoji hit s odličnog i još uvijek aktualnog albuma „Uf!“, zašlo se malo i u londonsku fazu s „Heavy Bass Blues“, predstavio se novi singl „Samo disciplina“, a kako mediteranski zrak terapijski djeluje i na najtvrđe orahe, tako se i Koja smekšao i udario na kraju po najvećim hitovima.

„Ah, ah kakva sreća“, „Tata i mama“ te uvijek katarzična „Buka u modi“ učinili su od Festivala slobodne glazbe najbučniji događaj u okolici još od kad su My Bloody Valentine pohodili Šibensko-kninsku županiju.

Tekst objavljen u suradnji s portalom Tris.com.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X