Dječaci ‘Istina’ – u čemu je štos?

Splitska hip-hop skupina Dječaci drugim su albumom medijski lansirani u urbanu elitu. Je li im tamo mjesto?

Dječaci - Istina

Oko Dječaka i njihove „Istine“ lome se koplja. Lomila su se i oko „Drame“, njihova prvijenca koji je, nakon što se slegla prašina oko svih popratnih kontroverzija, ipak ostao samo jedan prosječan hip-hop album. „Istina“ je korak naprijed. Na „Istini“ su tri Dječaka postala uvjerljivija, izravnija, bezobraznija i tmurnija. No, je li „Istina“ po svom socijalnom angažmanu, duhovitosti, originalnosti i svim ostalim vrlinama koje se na nju vješaju, bila ozbiljan kandidat za najbolji album protekle godine? Jedni misle da jest, a drugi misle da nije. E, a onda su se ti drugi našli prozvanima od onih prvih zbog neznanja, amaterizma i površnosti. To samo hoće reći da Dječaci s dva albuma iza sebe imaju jaku bazu hard core fanova, što je raritet na domaćoj sceni. „Istina“ jest snažna, i – poput svake druge istine – boli i nije je uvijek ugodno čuti. Ali…

Socijalna angažiranost? Uz ogoljenu podlogu, brutalne stihove i nabrajanje svega što ne valja u društvu, što se može čuti u uvodnoj i naslovnoj skladbi, kritika svega postojećeg uvijek zvuči efektno. No, prošvercalo se tu besmislenih stihova i isforsiranih rima, pretjerivanja i promašenih meta. Je li „Siromašan“ angažirana pjesma? Jest, no blesava SARS-ova „Buđav lebac“ je, na istu temu, stoput angažiranija. Dječaci su u svojoj angažiranosti sirovi, agresivni i ne biraju riječi. Isfrustriranom narodu takav će stav dobro leći, jer j… majke sistemu liječi dušu, no problem je što se oštrica albuma istroši negdje na pola. Sedamnaest stvari u sat vremena prevelik je zalogaj i za one najkoncentriranije. Bez „Meda“, „Za bebu“, „Aladina“ i „Debla“ se definitivno moglo.

Duhovitost? Dječaci imaju kvartovski šarm i urođeni splitski smisao za humor. „Evala“ to potvrđuje“, zgodna minijatura „Sto eura“ također. Hit „Lovrinac“ možda nije zamišljen da bude duhovit, ali toliko podsjeća na Kuzmu i Shaka Zulua da je, recimo, retro-duhovit. S druge strane, teško da će se netko nasmijati na „Leteće sranje“. Šarmom i primamljivom nostalgijom sasvim sigurno ne manjka „Dalmacija“, njihova nezaobilazna uspješnica, s kojom su se mnogi poistovjetili i koja teško da će vječno ostati isklesana u kamenu. Veliko je pitanje hoće li „baze“ i sarkazam Dječaka izdržati test vremena.

Originalnost? „Istina“ trese, bučna je, nametljiva, gruva i produkcijski je snažna. Prepoznatljivost Dječaka u tim je segmentima zajamčena. Sa istovremeno tmurnom i razigranom „Maci“, popičnim „Mirisom“ i pomalo naivnom, ali zaraznom „After u zatvoru“, dokazali su da im kreativnosti, originalnosti i pjevnosti ne nedostaje. No sa „sukobom“ tri vokala, učestalim promjenama stilova i ritmova u pjesmama i tematikom u, primjerice, „Janeway“, odlučili su se držati TBF-ovske rute i predstaviti se kao mlađa, neodgojenija braća popularnih Splićana koji zarađuju na reklamama za pivo. Ima tu još uzora – stara Tram 11 škola očita je u „Ciganu“, a Stoki i Neredu bi se sigurno svidjelo nabrajanje u „ZGB“.

Album godine? „Istina“ to nije. „Istina“ je album koji ima nekoliko jakih aduta, barem dva hita, dosta pamtljive zajebancije, pregršt psovki i efektnih trenutaka. Ali na „Istini“ ima i puno nepotrebne zbrke, pokoja bezlična pjesma, stotinjak stihova viška i nekoliko promašenih poanti. Dječaci „Istinom“ imaju odlične temelje da za koju godinu zbilja objave album godine.

Ocjena: 7/10

(Croatia Records, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X