Dječaci u KSET-u – prvi hrvatski trijumvirat

Tek nekoliko dana nakon objave drugog studijskog albuma ‘Istina’, tri momka, dva Dalmoša i jedan Purger, okupirali su zagrebački KSET. I to dva dana! Živa istina!

Dječaci u Ksetu (Foto: Tomislav Sporiš)

Nakon uspješnog koncerta u kultnom riječkom Palachu, trojac Dječaci na svojem je popisu postaja na novoj turneji postavio Zagreb i u nevjerojatnom roku rasprodao prvi koncert te, vidjevši da je vrag odnio šalu nabacio i drugi datum (doduše za nedjelju jer ne očekujući toliki interes, KSET je ranije bukirao subotu) – također sold out.

Posljednji petak u studenom i nije bio toliko studen koliko bismo očekivali, pa je pred KSET-om oko 21 sat stajala poveća skupina mlađahnih ljubitelja rima zločeste trojke, ponajviše srednjoškolske dobi. Njih je, kao i ostale zaražene ležernošću Dječaka, trebao zagrijati zagrebački duo Trokut, što je prošlo krajnje neuspješno. Bend je svoj set započeo u 22:41 (mrvicu prekasno) prejakim basom da bi u svega nekoliko sekundi prešao u niz mikrofonija zbog čega se odbrojavalo pjesme do kraja. Pripomogla im je krajnja neartikuliranost na lošoj matrici i 15 minuta činilo se kao vječnost.

Glavni akteri večeri stupili su na svoju platformu točno u 23 sata i uz trenutačnu euforiju započeli, kako rekoše, „svoj novi najduži koncert dosad s četiri pjesme više negoli u Rijeci“ – ilitiga bonus za iste pare, brale. Dječaci nesumnjivo imaju svjež pogled na svakodnevicu o kojoj najviše i pjevaju, ne pozivaju se na napetosti između kozmosa i kaosa, već čiste u svom dvorištu. Krcati KSET to je prepoznao, a njihove misli zdušno naučio, bilo da su to one stare s prvijenca “Drama” ili netom objavljeni noviteti s već sad iznimno uspješne “Istine”.

Raspalilo se najviše nožicama i ručicama tijekom “Punjenih paprika” i “Kamiondžije”, ali dernek izaziva “Narodna” (treba li uopće objašnjavati zašto), no i novoobjavljeni specijaliteti kao što su “Maci”, “ZGB” tijekom koje im se na pozornici pridružuje i Vuk Oreb (kolega sa Soundguardiana) i “Dalmacija” znaju se u posljednje slovo. Dječaci svoje nastupe odlično segmentiraju i balansiraju, pa nakon slijeda veselica, dolazi set bizarno-morbidnih popevki poput novog singla “Lovrinac” ili starog hita “Ubij se”.

Atmosferu je uz spontanu i uobičajeno komičnu komunikaciju s publikom dodatno začinjavao Zondo svojim redovitim prigovorima na tonca „daj malo ovog u monitoring“, „prejaki su ti semplovi“ ili „vokali su mi slabi“, da bi se naposljetku nastavilo u “dobrom tonu”… Mnogi će reći da pozornicom dominira upravo Zondo, no potpisnik ovih redova prema sinoćnjem bi iskustvu ovo ipak kazao za Vojka Vrućinu koji zapanjio svojim impresivnim rap-dionicama (na kraju krajeva, čovjek je poznat po svom “slobodnom stiliranju”, jelte…).

Mali dvosatni raspašoj u KSET-u opravdao je recentne uspjehe Dječaka – rasprodanu nakladu albuma, stotine tisuća pregleda novih pjesama na YouTubeu, rasprodane koncerte, ali, ono najbitnije, upali smo u zamku zaraznih rima i bizarno-komičnih slika iz njihove male glazbene tvornice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X