Dodijeljene nagrade 22. Tabor Film Festivala

‘Kratka priča o Trogiru’ i ‘Quase me lembro’ pobjednici 22. Tabor Film Festivala, nagradu publike osvojile ‘Sjene zločina’.

22. Tabor Film Festival (Foto: 22. Tabor Film Festival)

Nakon dva uzbudljiva dana koji su prošli u znaku 71 filma sa svih strana svijeta, u prepunom Dvoru Veliki Tabor – u kojemu se tražila i stolica više, proglašeni su najuspješniji filmovi 22. Tabor Film Festivala.

Dobitnici Grand Prixa 22. TFF-a su “Kratka priča o Trogiru” Ante Storića, te “Quase me lembro” Miguela Lime i Dimitrija Mihajlovića.

U Domaćoj konkurenciji natjecalo se 14 filmova. Žiri u sastavu Borna Armanini, Dea Presečki i Davor Šišmanović odlučio je Veronikinu lubanju dodijeliti filmu “Kratka priča o Trogiru” režisera i scenarista Ante Storića iz 2022. godine uz sljedeće obrazloženje: “Kratka priča o Trogiru filmska je takoreći haiku forma u kojoj se u niz jednostavnih poteza portretira zadrtost dalmatinske sredine u kojoj autor živi. Duhovitog je karaktera, dobrog ritma, sažeta i adekvatna”.

Dodijeljena su i tri posebna priznanja. Ponijeli su ih filmovi “Prava istina priče o šori” (Andrea Slaviček / Hrvatska, Španjolska, 2023., igrani), “Šuma Striborova” (Ana Despot / Hrvatska, 2024., animirani) i “Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka” (Miro Manojlović / Hrvatska, 2023., eksperimentalni).

Međunarodna konkurencija donijela je čak 57 kratkometražnih filmskih ostvarenja od Kine i Brazila do SAD-a, a žiri u sastavu Marta Krzeptowska (Poljska), Neritan Zinxhiria (Albanija / Grčka) i Hanna Hovitie (Finska) Veronikinu lubanju dodijelio je portugalskom animiranom filmu “Quase me lembro” Miguela Lime i Dimitrija Mihajlovića iz 2023. godine: “Sjećanje, podrijetlo i domovina preobražavaju se u jedan jedinstveni oblik na tamnome platnu. Poetsko istraživanje prošlosti, kroz kreativno korištenje zvuka i slike, otkriva kozmos u kojemu prtljagu – koju smo baštinili i nosimo je sa sobom – trebamo napokon otvoriti”.

Posebna priznanja ponijeli su filmovi “Surcos” (César Cárdenas / Ekvador, 2023., dokumentarna animacija), “Trag” (Asparuh Petrov / Bugarska, 2022., animacija) te “F*cking Head” (Gréory Camoli i Thibaut Wohlfahrt / Belgija, 2022., igrani).

Svoju nagradu dodijelila je i vjerna publika TFF-a, a nju – nagradu Vox Veronicae – osvojio je hrvatski igrani film “Sjene zločina” režisera i scenarista Gorana Lovrenščaka iz 2024. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X