Dodijeljene nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza

U zagrebačkoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ održana je 18. dodjela diskografske nagrade Porin za klasičnu i jazz glazbu. Veliko finale je na rasporedu u nedjelju 15. svibnja u Biogradu.

Neven Frangeš prima Porin za album “From Moscow to L.A.” koji je snimio zajedno s Boškom Petrovićem

Na svečanoj dodjeli diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, u KD „Vatroslav Lisinski“ u ponedjeljak 9. svibnja, proglašeni su pobjednici u ukupno 11 kategorija.  Bila je to večer iskrenog i toplog prijateljstva s vrhunskom glazbom. Prvi od nekoliko emotivnih vrhunaca priredbe nastupio je dodjelom Porina za životno djelo proslavljenom  violinistu, maestru Josipu Klimi. U ime teško bolesnog, velikog Pepija, nagradu je preuzeo njegov sin Bojan Klima.

Tri Porina  –  za najbolji album klasične glazbe i one za produkciju i snimku osvojio je album “Glazba… prijateljstvo” klarinetistice Marije Pavlović, pijanistice Martine Filjak i glazbenog producenta Petka Kantardžijeva Mlinca. Najbolju skladbu klasične glazbe napisao je Davorin Kempf, a izvedbu ostvario mladi udaraljkaš Filip Merčep, veliki miljenik publike.

Goran Končar uručuje Porin za životno djelo sinu Josipa Klime

Posebno emotivni trenutci bile su i dodjele Porina za najbolji album i izvedbu jazz glazbe. Njih je za album “From Moscow to L.A.” dobio Boško Petrović – Neven Frangeš Duo. Sjajni jazz pijanist Neven Frangeš i cijela dvorana  zahvalili su nedavno preminuloj legendi jazza za zajedničke dionice na jedinstvenom umjetničkom putovanju. Najbolju skladbu jazz glazbe, “Kolo”, zajedničkim je snagama stvorio jazz combo Borna Šercar’s Jazziana Croatica,  još jedan dokaz kvalitete domaćeg jazza.

Dodjela je započela izvedbom uvertire opere Porin, po prvi put u povijesti diskografske nagrade koja nosi ime po slavnom djelu Vatroslava Lisinskog.
Za ovu prigodu veliki maestro Miljenko Prohaska napravio je i novi aranžman te uvertire, kojeg su u velikom finalu, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, izveli svi glazbenici koji su nastupili tijekom večeri.

Viktor Vidović, Marija Pavlović, Filip Merčep, Zagrebački kvartet, Matija Dedić i Borna Šercar’s Jazziana Croatica oduševili su Lisinski. Trio Neven Frangeš, Primož Grašič i Mario Mavrin odao je  počast preminulom prijatelju i velikanu jazza Bošku Petroviću, izvedbom njegove skladbe “Valse for Jazz Mama”. Posebni gosti večeri, sopranistica Adela Golac-Rilović i duo slavnih gitarista – Petrit Çeku i Zoran Dukić, uveličali su slavlje glazbe svojim nastupima.

Svečana dodjela Porina za klasičnu i jazz glazbu u dvorani Vatroslav Lisinski

Završna, 18. po redu, dodjela diskografske nagrade Porin održat će se u Biogradu, u nedjelju 15. svibnja.

Saznajte više: Watersu uručen Porin za posebna postignuća u glazbi

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X